Την ώρα που η υπόθεση των σκουπιδιών έφτασε στο σημείο να προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με την απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχίζεται ως την Πέμπτη (τουλάχιστον)· την ώρα που σχεδόν όλη η Αθήνα βρίσκεται σε κατάσταση δύσπνοιας –για να μην αναφερθώ στην εμετική εικόνα της πόλης· την ώρα που η μπόχα-δυσωδία έχει γίνει δεύτερη φύση μας· την ώρα που όλα αυτά τα φρικτά συμβαίνουν γύρω μας, ποια πανέμορφη παραδοξότητα λέτε να γίνεται στην ίδια ακριβώς πόλη;
Eνα νέο πολιτιστικό φεστιβάλ έχει ήδη ξεκινήσει στη Δραπετσώνα. Και σε ποιο μάλιστα σημείο της περιοχής; Στο παλαιό εργοστάσιο Λιπασμάτων του δήμου!
Εκεί όπου παλαιότερα έριχναν τα… σκουπίδια, σήμερα δημιουργήθηκε το Πάρκο της Εργατιάς. Τον γνωρίζουμε τον χώρο, με τη χαρακτηριστική καμινάδα να ξεχωρίζει από μακριά. Πρόκειται για χώρο με διατηρητέες εγκαταστάσεις αλλά και για ένα σημείο όπου σήμερα η θάλασσα φτάνει σχεδόν ως τη σκηνή. Γι’ αυτό και λέγεται «Φεστιβάλ στη θάλασσα».
Να λοιπόν που ένας χώρος που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν σκουπιδότοπος, σήμερα είναι «τζάμι», διαμορφωμένος με τις καλύτερες προδιαγραφές έτσι ώστε να φιλοξενήσει όχι μόνον αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και ένα νέο ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 1.000 θεατών.

Για την ιστορία, στο εφετινό μουσικό πρόγραμμα βρίσκουμε μεταξύ άλλων καλλιτέχνες όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Δήμητρα Γαλάνη και Γλυκερία, και στο θεατρικό ξεχωρίζουν πρόσφατες παραστάσεις όπως οι «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» της ομάδας Ιδέα, «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη και «Ολα αυτά τα υπέροχα πράγματα» της Ιόλης Ανδρεάδη.

Σήμερα λοιπόν, στην πρωτεύουσα των σκουπιδιών, ένα φεστιβάλ σε έναν χώρο που κάποτε ρίχνονταν σκουπίδια, φιλοδοξεί «να συνδυάσει θεάματα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας και εμπορικής επιτυχίας, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον κόσμο να παρακολουθήσει δωρεάν τις νέες δημιουργικές θεατρικές δυνάμεις της χώρας και τις σημαντικότερες όψεις του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου».
Τι άλλο από ευχαρίστηση θα μπορούσε αλήθεια να προκαλέσει αυτό το γεγονός; Ε;