ΤΟ ΜΕΤΡΟ της κυριαρχίας της μαύρης φυλής στον στίβο είχε εντυπωσιακές διαστάσεις στους αγώνες των «Διαμαντιών» στη «Μέκκα» του αμερικανικού στίβου, στην πόλη Γιουτζίν των ΗΠΑ. Βεβαίως οι διοργανωτές φρόντισαν σχετικά και με τη συμμετοχή κορυφαίων αθλητών και αθλητριών. Δύο αριθμοί σχηματοποιούν το γεγονός. Επί 15 αγωνισμάτων σε 12 πρώτευσαν εκπρόσωποι της μαύρης φυλής, είτε Αμερικανοί είτε Αφρικανοί. Τι έμενε για την Ευρώπη, πόσω μάλλον για τις άλλες ηπείρους;
ΤΟ ΘΕΜΑ δεν πρέπει να το προσεγγίσουμε μόνο με φυλετικά και οικονομικά κριτήρια. Είναι σαφέστατα σωματομετρικό σε άμεση συσχέτιση με την πλούσια σε έμψυχο υλικό δεξαμενή τροφοδοσίας και ανανέωσης αυτής της υπεροχής. Σε δύο μήνες στο Λονδίνο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η εικόνα θα είναι πληρέστερη και ακόμη πιο εντυπωσιακή. Το ερώτημα που ανακύπτει δείχνει «Τόκιο, Ολυμπιακοί 2020». Τι γίνεται με την Ασία (ήδη η Ινδία ανακοίνωσε πρόγραμμα με στόχο τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες) και παράλληλα είναι φανερή η συστηματοποίηση στην ανάδειξη «μαύρων διαμαντιών» και στα άλλα νησιά της Καραϊβικής που εζήλωσαν δικαίως τη δόξα της Τζαμάικα. Αναμφίβολα Κίνα και Ιαπωνία θα έχουν τα δικά τους σχέδια. Ποια θα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση και ποια τα μηνύματα της Αφρικής (πέραν Κένυας και Αιθιοπίας;)
ΟΙ ΦΙΛΟΙ της κερκίδας του στίβου και η Ομοσπονδία Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου οργάνωσαν μια εκδήλωση τιμής και μνήμης (το λιγότερο που οφείλουμε) σε δύο σπουδαίες μορφές του ελληνικού αθλητισμού. Την πολυσύνθετη πρωταθλήτρια Φανή Αργυρίου και τον μεγάλο σφαιροβόλο Γιώργο Τσακανίκα. Αξιόλογο στοιχείο είναι το ότι οι ομιλητές (ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βετεράνων Αθλητών Στίβου, πρωταθλητής Γιώργος Μαρσέλλος, οι συγγραφείς και γνώστες σε βάθος του στίβου Γιάννης Κυριακός, Κ. Κατσιγιάννης και ο εκπρόσωπος της «Κερκίδας των Φίλων και Στίβου» Αλ. Φωτακίδης, συντονιστής της εκδήλωσης) φώτισαν επαρκώς τη συσχέτιση αυτών των δύο μορφών του ελληνικού στίβου με την εποχή τους και τον κοινωνικό περίγυρο.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ αυτή έγινε στην εξαίρετη αίθουσα, από πλευράς οπτικού υλικού, της διαχρονικότητας του ελληνικού αθλητισμού Μουσείο του Στίβου (έργο του φιλαθλητικού ζεύγους Συμεωνίδη) μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Αρχιμήδους 16, στο Παγκράτι). Το οπτικό υλικό προσφέρθηκε από το αρχείο του πρωταθλητή του βάδην και ιστορικού του Αθλητισμού Δημήτρη Μποντικούλη, δημιουργού ενός μοναδικού στο είδος Μουσείου του Στίβου, στο Γυμναστήριο Φωκιανός στο Ζάππειο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ