Μηνύματα
Η κατάληξη του deal της υπόθεσης Καλογήρου που απασχολεί 350 εργαζομένους, παρά τις δυσκολίες συνεργασίας με την οικογένεια Λεμονή, δείχνει ότι όταν οι επιχειρηματίες συνεργάζονται και τους ενδιαφέρει η διάσωση της εταιρείας, τότε υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τις τράπεζες.Ü Μπορεί ο Σάμι Φάις να έβαλε τα περισσότερα λεφτά για τη διάσωση της ιστορικής εταιρίας στο σχέδιο που εκπόνησε η Eurobank και «έτρεξε» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, αλλά σε αυτή παραμένει η οικογένεια Λεμονή με 15%, η οποία θα εκπροσωπείται από τον Κωνσταντίνο Λεμονή. Ü Για να παραμείνει ανέλαβε δάνεια τριών εκατομμυρίων ευρώ και μεταβίβασε δύο ακίνητα μεγάλης αξίας ιδιοκτησίας της οικογένειας.
Τα βρήκαν
Στην ανασύνθεσή του προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικά Πετρέλαια μετά το αίτημα του ομίλου Λάτση να εκπροσωπείται στο συμβούλιο. Ü Παραμένουν εκτελεστικός πρόεδρος ο Ευστάθιος Τσοτσορός και διευθύνων σύμβουλος ο Γρηγόριος Στεργιούλης ενώ τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Ανδρέας Σιάμισιης.
Περιμένοντας την αναβάθμιση…
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται από την Πέμπτη στο Λονδίνο παρέα με τον κορεάτη σύμβουλό του, όπου είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Εκεί μίλησαν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Ü Ο στόχος προφανής, η προετοιμασία για επάνοδο της χώρας στις αγορές. Να δούμε τι θα πουν και οι οίκοι αξιολόγησης.
Θα μείνουμε από κέρματα;
Μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού θα πωληθεί το σύνολο του ενεργητικού της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου στα Γιάννινα, η οποία έχει τεθεί σε ειδική εκκαθάριση από το 2016.Ü Σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές έως τις 14 Ιουλίου, οι οποίες θα ανοιχθούν στις 18 Ιουλίου. H εταιρεία είχε κρατικοποιηθεί τη δεκαετία του ’80 και τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχε εξασφαλίσει ένα καλό συμβόλαιο με την Τράπεζα της Ελλάδος, συσσώρευε ζημιές. Ü Η ΜΒΗ τροφοδοτούσε και τροφοδοτεί τα δισκία χαλκονικελίου από τα οποία το Νομισματοκοπείο παράγει τα εγχώρια κέρματα του ευρώ με την άδεια της ΕΚΤ. Ü Αν η εταιρεία κλείσει δεν υπάρχει άλλη στην Ελλάδα να παράγει τα συγκεκριμένα δισκία και η τροφοδοσία θα γίνει υποχρεωτικά από το εξωτερικό. Παλαιότερα ενδιαφέρον για την εταιρεία είχε δείξει η ΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Viohalco.
Οι survivors
Η αειθαλής πρόεδρος των Ελλήνων Εξαγωγέων κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη (σκίτσο) έδωσε μια γεύση για το τι πέρασε και τι προσφέρει ο κλάδος αιχμής της οικονομίας στα χρόνια της κρίσης. Ü Μιλώντας σε συνέδριο, καταχειροκροτούμενη, είπε ότι «οι έλληνες εξαγωγείς έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των παγκοσμίων αγορών» ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αντοχές που επέδειξε ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στη διάρκεια των capital controls, τονίζοντας: «Οι εξαγωγές σημείωσαν ένα μικρό θαύμα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές κατέγραψαν εντυπωσιακές επιδόσεις. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και την εφετινή χρονιά. Μάλιστα, ήδη το τετράμηνο οι συνολικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18%. Και συνεχίζουμε».
Το ευρωπαϊκό ΔΝΤ
Το ελληνικό έδαφος ή μάλλον τα ελληνικά ραδιοκύματα και την κρατική ΕΡΤ επέλεξε ο Κλάους Ρέγκλινγκ για να αποκαλύψει τον ευρωπαϊκό (αλλά κυρίως γερμανικό) στόχο να μετατραπεί ο ESM στο ΔΝΤ της Ευρώπης.Ü Ακολουθώντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες, κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Οποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του».Ü Ποιος δεν συμφωνεί, αλλά ας ευχηθούμε να μην υπάρξει άλλη κρίση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ