Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν προσέφεραν τίποτε επί της ουσίας, πέρα από μερικά παραπολιτικά σχόλια και την επανάληψη των ήδη γνωστών και εκπεφρασμένων απόψεων τους.

Δεν γνωρίζουμε τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας, αλλά είναι προφανές ότι το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό, με ευθύνη πρωτίστως της κυβέρνησης δεν ευνοεί ούτε τη συνεννόηση, ούτε πολύ περισσότερο τη συναίνεση.

Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πλειάδα κορυφαίων στελεχών δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν με σκληρούς χαρακτηρισμούς, όταν προσπαθούν μονίμως να ταυτίσουν την ηγεσία της αντιπολίτευσης με αυτούς που θεωρούν ότι υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα, είναι δύσκολο έως παράλογο να απαιτείς ανοχή ή συνεννόηση.

Όταν στη χώρα πλανιέται μια ατμόσφαιρα δυσοσμίας,διαρκούς σκανδαλολογίας, όταν αμφισβητούνται κορυφαίοι θεσμοί όπως η Δικαιοσύνη, όταν στοχοποιούνται και απειλούνται ο τύπος και οι δημοσιογράφοι, οι πιθανότητες εθνικής συνεννόησης είναι αντικειμενικά ανύπαρκτες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης των Σύριζα-ΑΝΕΛ για αυτή την κατάσταση είναι τεράστιες.Έχουν στηρίξει εδώ και πάρα πολύ καιρό την πολιτική τους επιβίωση στην κατασκευή εχθρών.

Υιοθέτησαν ένα διχαστικό λόγο, επένδυσαν στη διαρκή πόλωση και σύγκρουση, έκοψαν κάθε γέφυρα ουσιαστικού διαλόγου.

Τώρα μετά από μια επώδυνη συμφωνία που απέχει πολύ από όσα είχαν υποσχεθεί, είναι αργά για να αναζητήσουν συμμάχους.

Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα για να αναγνωρίσεις τα λάθη σου, για να ζητήσεις μια συγνώμη έστω, για τις διαψευσμένες ελπίδες που καλλιέργησες.

Η χώρα έχει ανάγκη πράγματι από μια στοιχειώδη τουλάχιστον συναίνεση,για να μπορέσει να βγει από το τούνελ που βρίσκεται.

Και για αυτό δεν αρκούν κάποια ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.

Χρειάζεται πρώτα από όλα να απαλλαγούμε από το εμφυλιοπολεμικό πολιτικό κλίμα ,από την διαρκή προσπάθεια απαξίωσης και ισοπέδωσης των πολιτικών αντιπάλων.

Χρειάζεται με λίγα λόγια ένα άλλο δείγμα γραφής,μια διαφορετική πολιτική συμπεριφορά ,ώστε να μπορέσει να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Είναι ο μόνος δρόμος αν φυσικά το αντέχει και το μπορεί ο κ.Τσίπρας …

ΤΟ ΒΗΜΑ