Οσοι παρακολούθησαν τα τηλεοπτικά πλάνα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά (φωτογραφία) σίγουρα θα είδαν ότι ανταλλάσσονταν δηλητηριώδεις ατάκες, «περί θηλιάς στον λαιμό που μας βάλατε» (όπως είπε η κυρία Γεννηματά) ή «εσείς βάλατε τα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω» (όπως είπε ο κ. Τσίπρας) εμπλέκοντας και τον Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι θα τον πάρει μαζί του στο… Καστελλόριζο σε έναν χρόνο. Τι έγινε όμως μόλις έκλεισαν τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων και οι δύο πολιτικοί έμειναν μόνοι τους;
nnn
Σας πληροφορώ ότι ο κ. Τσίπρας φαινόταν πιο ήρεμος. Και πού νομίζετε πως οφειλόταν η ηρεμία του; Μαθαίνω ότι ήταν ήρεμος επειδή νομίζει πως κέρδισε πολιτικό χρόνο με τη συμφωνία που έκλεισε. Και όσον αφορά τις αιτιάσεις πως τίποτε άλλο δεν κέρδισε, δηλαδή κάτι για το χρέος ή για την ποσοτική χαλάρωση (για την οποία τόσο πολύ προσπάθησε), δικαιολογήθηκε ότι η συμφωνία είχε στόχο τις αγορές. Αλλάζουν οι προοπτικές, φέρεται ότι είπε, που αφορούν τις αγορές και όλη η προσπάθεια για αυτές έγινε. Υπήρξε όμως συζήτηση και για το Κυπριακό…
nnn
Ειδικά για το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός μού λένε φαινόταν προβληματισμένος. Αλλωστε, είχε συναντηθεί την προηγούμενη ημέρα με τον τούρκο ομόλογό του και πληροφορήθηκε απευθείας τις τουρκικές προθέσεις. Ετσι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κάτι το συγκλονιστικό στην επερχόμενη νέα διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, πλην ίσως κάποιων προοπτικών που αφορούν τις εγγυήσεις.


Ο Αλέξης καθαρίζει για τον Κυριάκο

Ισως να μην το προσέξατε αλλά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα ο Αλέξης Τσίπρας δουλεύει πραγματικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την παραδοχή ότι οι δημοσκοπήσεις θα επιβεβαιωθούν στην κάλπη και ότι ο Κυριάκος θα είναι στις εκλογές του 2019 ο επόμενος πρωθυπουργός, το τελευταίο πράγμα για το οποίο θα έχει να σπάει το κεφάλι του είναι το να βρει χρήματα για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Και θα είναι για πρώτη φορά σε μια δεκαετία που θα συμβαίνει αυτό. Να υπενθυμίσω πως ο Κώστας Καραμανλής δίνοντας την εξουσία στον Γιώργο Παπανδρέου τού μετέφερε και τεράστιες λήξεις δανείων. Εντός του Μνημονίου ΓΑΠ, Σαμαράς και Τσίπρας μεταβίβαζαν διαδοχικά ο ένας στον άλλον «την κληρονομιά του άγους της επόμενης δόσης». Αυτό θα πάψει με τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Αλέξη στον Κυριάκο.
nnn
Για να εξηγούμαι. Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κατήρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στο βασικό σενάριο μειώνονται στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από το 17,5% του ΑΕΠ εφέτος. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020 θα πρέπει να πληρώσει τοκοχρεολύσια μόλις 18,5 δισ. ευρώ, όταν εφέτος η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να διαχειριστεί πληρωμές ύψους 31 δισ. ευρώ. Αλλά εάν όλα «πάνε δεξιά» στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ο κ. Τσίπρας θα καθαρίσει κυριολεκτικά τον δρόμο για τον επόμενο πρωθυπουργό, μειώνοντας τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες για όλο το διάστημα μετά το 2022, οπότε και οι λήξεις τοκοχρεολυσίων –με τα σημερινά στοιχεία –είναι πολύ υψηλές. Ο Κυριάκος λοιπόν καλύτερα να πίνει από τώρα νερό στο όνομα του Αλέξη.


Ο Καραμανλής και η γραβάτα

Επειδή εσχάτως γίνεται πολλή συζήτηση περί γραβάτας (που τείνει να αντικαταστήσει την ορίτζιναλ πολιτική συζήτηση με επιχειρήματα), θυμήθηκα ένα περιστατικό, όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ενα πρωί τον ειδοποιεί ο πιστός του συνεργάτης Πέτρος Μολυβιάτης ότι τον ζητεί για να τον δει ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας, ο Γιάννης Λάτσης, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο κ. Μολυβιάτης ξέροντας πόσο τυπικός ήταν ο πρωθυπουργός, τον προειδοποίησε ότι ο απρόσμενος επισκέπτης του ήταν ντυμένος στα λευκά, δηλαδή λευκό παντελόνι, λευκό πουκάμισο, ένα καπέλο καπετάνιου (όπως το συνήθιζε ο Καπετάν Γιάννης) αλλά χωρίς γραβάτα. Και ξέρετε τι του απάντησε ο τότε ο πρωθυπουργός; «Να του πείτε να φορέσει γραβάτα, να ντυθεί καταλλήλως για να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας». Τώρα θα πείτε γιατί σας θυμίζω παλιές πολιτικές ιστορίες; Ετσι, για να τις μαθαίνουν και οι νεότεροι (πολιτικοί).


Επιχειρηματίες και πολιτικοί

Δείτε πώς αλλάζουν οι καιροί, αλλά η διαπλοκή μένει: Σ’ ένα από τα πολυτελή εστιατόρια (πολυτελή, δηλαδή, λόγω τιμών) της Στοάς Σπυρομήλιου συνέτρωγαν τρεις επιχειρηματίες με τέσσερις βουλευτές (αυτούς που ονομάζουν πολλοί του μνημονιακού τόξου). Ετρωγαν, χαριεντίζονταν και συζητούσαν για αρκετή ώρα. Το θέμα είναι τι συζητούσαν και τι γύρευαν οι πολιτικοί με τους επιχειρηματίες, ορισμένους από τους οποίους μπορείς να τους χαρακτηρίσεις και… κρατικοδίαιτους λόγω των επιδοτήσεων που λαμβάνουν. Ξαφνικά περνούσε από τη Στοά και ένας ακόμα πολιτικός τον οποίο και οι επιχειρηματίες και οι βουλευτές είδαν και τον κάλεσαν στη συντροφιά τους. Ο πολιτικός αυτός, ευγενής όπως είναι, απέρριψε την πρόσκληση λέγοντάς τους «εγώ ήξερα ότι παλαιότερα οι επιχειρηματίες κυνηγούσαν τους πολιτικούς, όχι όμως οι πολιτικοί τούς επιχειρηματίες όπως συμβαίνει τώρα». Και απομακρύνθηκε αφήνοντάς τους στήλη άλατος.

HeliosPlus