Αυξάνοντας το χρέος
«Κόκαλα έχει και δεν βράζει;» λέγαμε κάποτε για τον τούρκικο καφέ (που έγινε ελληνικός από το 1974), όταν αργούσε να γίνει. Η «δεύτερη αξιολόγηση», ημερολόγιό μου, είχε ψαροκόκαλα: και άργησε να γίνει και κάθισε στον λαιμό των κυβερνητικών που υπόσχονταν λαγούς με γραβάτες όταν θα τέλειωνε.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία, αυτό που ενδιαφέρει είναι πως η κυβέρνηση πήρε 8,5 δισεκατομμύρια για να πληρώσει δανεικά στο εξωτερικό και να δώσει κάτι τις από αυτά που χρωστάει στους υπηκόους της. Επομένως, δεν θα έχουμε ξανά κρίση, δημοψηφίσματα, εκλογές· το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι θα εξαντλήσει την τετραετία –γιατί ποια κυβέρνηση κάνει πρόωρες εκλογές για να τις χάσει;
l Μεγάλη μου απορία όμως είναι γιατί η Ευρωομάδα «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»; Πώς θα το κάνει; Θα πιέσουν τα κράτη τις τράπεζές τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα; Θα επενδύουν σε αυτά οι υπουργοί τις οικονομίες τους;
Πρωτίστως δεν κατανοώ την επείγουσα ανάγκη της κυβέρνησης «να βγει στις αγορές», ήτοι να κάνει νέα δάνεια, δηλαδή να αυξήσει και άλλο το χρέος –δεν το καταλαβαίνω με τίποτα. Εννοώ, από την άποψη της συνετής διαχείρισης, ότι τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Φοβάμαι ότι από πίσω βρίσκεται η κλασική λογική: δανειζόμαστε για να ρουσφετολογούμε (με το αζημίωτο) και να κερδίζουμε εκλογές.
Ευτυχώς, η φρικτή τρόικα φρόντισε και έβαλε περιορισμούς σε τέτοιες διαδικασίες. Αλλά όταν πρόκειται για την κατάκτηση της εξουσίας, πράγματι οι τεχνοκράτες είναι μηδαμινοί μπρος στους πολιτικούς, στο τι μπορούν να σκεφθούν. Ανησυχώ πολύ λοιπόν, ημερολόγιό μου, για την έξοδο στις αγορές. Θα ήθελα να μη γίνει ποτέ, να απαγορευθεί συνταγματικά ο δανεισμός –αλλά δεν τα γράφω εγώ τα συντάγματα.
l Ομολογώ πως και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός τη φοβάμαι. Υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία; Οποιος δεν αφήνει την οικονομία να δουλέψει για να περιοριστεί η ανεργία, είναι άδικος. Και ακόμη περισσότερο γιατί δεν το κάνει για να διορθώσει τις αδικίες, αλλά για να ελέγξει την οικονομία –αυτό είναι το μαράζι των συριζαίων.
Μειώθηκε η ανεργία, ευτυχώς: 24,9% πέρυσι, 23,3% φέτος –αλλά ας μην περηφανεύεται η κυβέρνηση, δεν κούνησε το δαχτυλάκι της για να το πετύχει. Και δεν ξεχνώ πως ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα έχει μειωθεί στο 10% ως το 2022, δηλαδή 2,6% τον χρόνο· θα είμαι εδώ και θα μετράω, ημερολόγιό μου.

Τις πταίει;
l Εχει πλέον σοβαρό πρόβλημα προσωπικής αξιοπιστίας ο πρωθυπουργός: δεν είναι λίγο να σε διακωμωδεί διεθνώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «παίρνεις συνεχώς τηλέφωνο τη Μέρκελ» –στη συνέχεια μάλιστα της περυσινής διακωμώδησης από τον Φρανσουά Ολάντ ότι ο Βλαδίμηρος Πούτιν του αποκάλυπτε όσα υποτίθεται του έλεγε εμπιστευτικά η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά είναι δικό του πρόβλημα, ας το αντιμετωπίσει.
l Το ότι ούτε στην Ελλάδα είναι αξιόπιστος, δεν πολυπειράζει: δεν ξέρω και πολλούς πολιτικούς που να είναι. Και πώς να είναι όταν, για παράδειγμα, προτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, άρχισαν να συζητάνε πότε θα γίνουν εκλογές;
Δυστυχώς, δεν είναι σοβαροί επαγγελματίες οι πολιτικοί μας. Για τούτο και υπάρχει τόση ανευθυνότητα σε όλη τη δημόσια σφαίρα –δεν επιμερίζονται οι ευθύνες συνολικά: «τέτοιος λαός είμαστε», «πρέπει να αλλάξουμε», «φταίει η νοοτροπία μας». Πάντα, είτε για τις αποτυχίες είτε για τις επιτυχίες, η ευθύνη είναι των ηγεσιών –και μόνο το ότι αυτές είναι υπεύθυνες για το τι αξίες και νοοτροπίες καλλιεργεί η δημόσια παιδεία, φτάνει.
Οπως είναι υπεύθυνοι οι πολιτικοί μας και για την επταετή κρίση –ο Μανουέλ Μπαρόζο το είπε ρητά στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή: «Γιατί, λοιπόν, δεν έχετε μπορέσει να βγείτε από την κρίση, όπως το έκαναν άλλες χώρες; Διότι είχατε αχρείαστες πολιτικές κόντρες, που κόστισαν πολλά στην ελληνική κοινωνία». Δεν άκουσα κανένα κόμμα, κανέναν πολιτικό να το σχολιάζει αυτό, ημερολόγιό μου. Διότι όλοι ισχυρίζονται ότι τις «πολιτικές κόντρες» τις κάνουν για την πατρίδα, όχι για τον εαυτό τους.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο μόνος που δικαιολογείται για τη σιωπή του –είχε εγχείρηση να κάνει, να πετάξει καρκινάκι από πάνω του. Διαβάζω ότι όλα πήγαν καλά, είναι μια χαρά, σε λίγες ημέρες βγαίνει από το νοσοκομείο.
Πολύ χαίρομαι –και θα χαρώ ακόμη περισσότερο αν, όταν αναρρώσει εντελώς, μας πει την άποψή του για τις ευθύνες των πολιτικών, όχι για κακή διαχείριση και λάθη, αλλά στο αν υπέταξαν στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την εξουσία τα συμφέροντα της χώρας. Στο κάτω-κάτω, ως νεόφυτος πολιτικός ηγέτης ο ίδιος αλλά και λόγω των θέσεων του Ποταμιού, της σημασίας που δίνει στην «κοινωνία των πολιτών» και στην ιδιωτική σφαίρα, έχει τις λιγότερες ευθύνες από όλους.
l Μου πέρασε από το μυαλό ότι την ενασχόλησή του με την πολιτική την πλήρωσε με καρκίνο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και σκέφτομαι μήπως το παρακάνω και εγώ, όλο για πολιτικά γράφω στις σελίδες σου –αλλά φαίνεται τα δύσκολα πέρασαν, καλοκαίρι έρχεται, θα αποτοξινωθώ, ελπίζω.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

«Στραβή» ή στραβά αρμενίζουμε;
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

nnn

Ο Σόιμπλε προτιμάει τον Τσακαλώτο. Σενιάν ή καλά ψημένο;
ΓΙΑΝΗΣ ΜΕΝΑΝΗΣ, ΠΑΤΡΑ

nnn

7.000 Ελληνες πιστεύουν πως η γη είναι επίπεδη, μερικές χιλιάδες πιστεύουν τον Σώρρα, ακόμη περισσότεροι πως υπάρχουν λεφτόδεντρα. Το άσχημο δεν ειναι πως ως λαός έχουμε πάρει διαζύγιο από τη λογική, αλλά πως επειδή βγήκε εις βάρος μας, θα πληρώνουμε εσαεί και τη διατροφή.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR

nnn

Βρήκε κατάλληλη τη στιγμή του πάνδημου πένθους για τον άδικο χαμό του παιδιού να παριστάνει τον… Κρητίκαρο σε ύστατη απελπισμένη προσπάθεια προς άγραν ψήφων. Η απειλή του επικείμενου πολιτικού αφανισμού των «παρά την αξίαν» γεννά παραφροσύνη και κυνισμό…
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Από Eurogroup σε Eurogroup και από μήνα σε μήνα φθάσαμε αισίως να έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ 2 χρόνια και 5 μήνες πάρα 7 ημέρες. Το λογάριασα επακριβώς, μην μπεις στον κόπο. Το θέμα είναι πόσο ευτυχισμένοι είμαστε…
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΥΔΑΙΜΩΝ

nnn

Εγινε μια «στραβή» στο Μενίδι, δήλωσε απερίσκεπτα ο γνωστός για τη γραφικότητά του κ. Μπαλάφας. Μία ακόμα «στραβή», απότοκος της μεγάλης ΣΤΡΑΒΗΣ που έγινε το 2015.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Οι δανειστές-εταίροι δεν έχουν αυταπάτες – «αυτοί θέλουν να τους λες την αλήθεια». «Οι αγορές είναι έτοιμες και οι επενδυτές είναι έτοιμοι» – αλλά μόνο όταν σε πιστεύουν. Τις πταίει;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Για το BREXIT προτείνω η ΕΕ να ορίσει ως διαπραγματευτή τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ξέρει να διαπραγματεύεται σκληρά.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ @YAHOO.GR

nnn

Σάββατο πρωί, σε προάστιο της Πάτρας: δύο Ζητάδες διακόπτουν την κυκλοφορία για να περάσει πομπή δέκα περίπου οχημάτων οπαδών του Σώρρα με ελληνικές σημαίες και ντουντούκες που παιανίζουν τις γνωστές αρλούμπες, της δε αυτοκινητοπομπής ηγούνται δύο περιπολικά με αναμμένους φάρους! Κύριε Τόσκα, ποιος βλαξ έδωσε τη σχετική εντολή;
ΖΕΥΞΙΟΣ, ΠΑΤΡΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ