ΟΣΟΙ –και ασφαλώς δεν ήσαν λίγοι –παρακολουθούσαν την τηλεοπτική μετάδοση του πρώτου διαμαντιού της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF) και τη λαμπερή εμφάνιση της Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, ασφαλώς σχημάτισαν εικόνα της άκρατης φιλοδοξίας μιας χώρας με πληθυσμό όσο και η Κύπρος να αναρριχηθεί στο ανώτατο σκαλί του παγκοσμίου στίβου, αμέσως πιο κάτω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόκειται για το Κατάρ του Περσικού Κόλπου και της Αραβικής χερσονήσου με πρωτεύουσα την Ντόχα των 500.000 κατοίκων.
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019. Η Ντόχα παίρνει τη σκυτάλη από το Λονδίνο και το μήνυμα είναι σαφές: Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις είναι λεία των μεγάλων κρατών. Οχι όμως με κριτήριο μόνο τον πληθυσμό, αλλά και τις οικονομικές και τεχνολογικές δυνατότητες. Τώρα όμως το Κατάρ ασφυκτιά μέσα στον κλοιό των διεθνών αντιδράσεων κατά της ισλαμικής αιματηρής λαίλαπας.
Η ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ της Ντόχα προβάλλεται σε κάθε πρόσφορη περίσταση, με έρεισμα τα πετροδολάρια αλλά κυρίως τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και σχηματοποιείται στο «σλόγκαν»: Η Ντόχα είναι «η πύλη 450.000.000 ανθρώπων σε 22 χώρες και σε πληθυσμιακό δυναμικό κάτω των 30 ετών…». Γεωπολιτική δηλαδή βεντάλια που επεκτείνεται πολύ πέρα από το κάτω μέρος της Μέσης Ανατολής και την αραβική χερσόνησο για να φθάσει στο Ιράν, την Ινδία κ.α., με τις γνωστές έντονες αντιδράσεις.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ σημασία έχει το ότι 70% –ίσως και περισσότερο –των κατοίκων της Ντόχα δεν είναι Καταριανοί. Πρόκειται για μωσαϊκό Ινδών, Ιρανών, Αφρικανών της ανατολικής πλευράς, ακόμη και της Βόρειας Μαύρης Ηπείρου. Σουνίτες, υπήκοοι μιας «φάρας» τριακοσίων ετών των Θανί. Σε αυτή την οικογένεια ανήκει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, η ηγεσία της ολυμπιακής επιτροπής της χώρας, και οι λοιποί αθλητικοί προύχοντες.
ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ της πρωτεύουσας των 500.000 κατοίκων το αθλητικό κέντρο, σε έκταση σαράντα στρεμμάτων, στο οποίο θα αναπτυχθούν και θα εμφυτευτούν όλες οι τεχνικές απαιτήσεις (και εντολές) του σερ Σεμπάστιαν Κόε. Η ΙΑAF ασφαλώς βρίσκεται σε ιδιαίτερα στενόχωρο διεθνές κλίμα. Αναμένονται εξελίξεις… Δεν είναι τυχαίο το ότι διαλέχτηκε μια 16χρονη αθλήτρια να πει «η χώρα μου εκπροσωπεί εκατομμύρια νέων γυναικών που από τους αγώνες θα εμπνευσθούν να εκπληρώσουν τα όνειρά τους…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ