Ποιος θα το ‘λεγε; Μόλις πριν από δύο χρόνια η λέξη Grexit είχε μπει στη ζωή μας, καθώς η χώρα μας, μετά τα γνωστά καμώματα Βαρουφάκη, αντιμετώπιζε τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη. Εναν κίνδυνο που σήμερα, όπως φαίνεται, έχει αποφύγει, αφού υποχρεώθηκε να πληρώσει ένα απίστευτα σκληρό τίμημα και να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει τους κανόνες που της επέβαλαν ως το 2060! Ετσι η λέξη αυτή έπαψε να ισχύει και τελικά αντικαταστάθηκε από το γνωστό μας Βrexit, που οδηγεί τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι απλώς της ευρωζώνης, εφόσον ούτως ή άλλως δεν μετείχε σε αυτήν. Αρχίζουν έτσι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι σχετικές διαπραγματεύσεις ύστερα από ένα αμφίρροπο δημοψήφισμα (το αποτέλεσμα του οποίου, σε αντίθεση με ό,τι είχε γίνει στην Ελλάδα το 2015, έγινε σεβαστό) και μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση που καταβαράθρωσε τη βρετανίδα πρωθυπουργό που την επεδίωξε, πιστεύοντας ότι έτσι θα ενίσχυε τη θέση της.
Επόµενο είναι οι αρνητικές αυτές εξελίξεις να υποχρεώνουν τώρα την Τερέζα Μέι να βάλει νερό στο κρασί της και να αντιµετωπίζει το ενδεχόµενο ενός soft Brexit αντί του ακραίου hard. Ηδη εµφανίζεται έτοιµη να εγγυηθεί τα δικαιώµατα των Ευρωπαίων που εργάζονται στη Βρετανία, καθώς µάλιστα πολλοί από αυτούς ετοιµάζονται από τώρα να βρουν δουλειά σε άλλες χώρες, δηµιουργώντας ξαφνικά τεράστια προβλήµατα στη βρετανική οικονοµία. Παράλληλα η επικείµενη συνεργασία µε το Ενωτικό Κόµµα της Βόρειας Ιρλανδίας δηµιουργεί αντιδράσεις στα άλλα κόµµατα της περιοχής, που αξιώνουν τώρα δηµοψήφισµα µε αντικείµενo την ενοποίηση µε τη Δηµοκρατία της Ιρλανδίας. Ολα αυτά δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα τα βγάλει πέρα η κυρία Μέι και µπορεί να υποχρεωθεί σε νέες εκλογές, ή νέο δηµοψήφισµα, γεγονός που θα περιπλέξει ακόµα περισσότερο την κατάσταση, καθώς είναι ενδεχόµενο οι σηµερινοί οπαδοί του soft Brexit να επιλέξουν τελικά την παραµονή της χώρας τους στην ΕΕ, το Remain δηλαδή.
Το σηµαντικό µάλιστα είναι ότι τα παθήµατα αυτά της Βρετανίας οδηγούν τώρα τους Ευρωπαίους σε ισχυρότερη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ιδέας. Πρόσφατη µέτρηση του Κέντρου Ερευνών Πιού έδειξε ότι µέσα σε έναν χρόνο οι υποστηρικτές της ΕΕ στη Γερµανία αυξήθηκαν κατά 18%, το ίδιο και στη Γαλλία, ενώ ακόµη και στην ίδια τη Βρετανία η αύξηση ήταν 10%. Μόνο στην Ελλάδα η πλειοψηφία είχε αρνητική γνώµη για την ΕΕ και ας το έχουµε αυτό υπόψη µας. Η µέτρηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα πρόσφατα αποτελέσµατα των εκλογών όχι µόνο της Βρετανίας, αλλά και της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, που δείχνουν ότι άρχισαν να εξασθενούν οι σειρήνες του λαϊκισµού. Τάση η οποία αναµένεται να επιβεβαιωθεί και στις εκλογές στη Γερµανία τον ερχόµενο Σεπτέµβριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ