Υστερα από καθυστέρηση –μεγαλύτερη του ενός έτους –έκλεισε επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ από τους δανειστές ώστε να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο.
Από την καταιγίδα ενημέρωσης των τελευταίων ημερών ξεχωρίζουμε δύο δηλώσεις που αποτυπώνουν πεντακάθαρα την κατάσταση.
Ηπρώτη ήταν η δηλητηριώδης φράση του Β. Σόιμπλε ότι οι δανειστές και η Αθήνα είχαν συμφωνήσει από το Eurogroup της 22ας Μαΐου αλλά ο κ. Τσίπρας ζήτησε άλλες τρεις βδομάδες για επικοινωνιακούς λόγους! Δήλωση που αποκαλύπτει ξεκάθαρα γιατί η αξιολόγηση άργησε τόσο πολύ να κλείσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «πουλήσει» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κοινή γνώμη ότι κάνει… υπερήφανη διαπραγμάτευση. Μόνο που με όλη αυτή την αργοπορία η οικονομία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και οδηγηθήκαμε τελικά σε συμπληρωματικό μνημόνιο 5,5 δισ. ευρώ για το 2019-20. Που θα χτυπήσει κυρίως τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους! Για τον κ. Τσίπρα είναι πάνω απ’ όλα η επιβίωση της κυβέρνησης.
Ηδεύτερη δήλωση «βλέπει», επιτέλους, ένα φως στο τούνελ. Την έκανε ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ, ότι «η Ελλάδα θα είναι σε θέση να βγει δοκιμαστικά στις αγορές στο τέλος του 2017 ή το αργότερο στις αρχές του 2018» με τη βοήθεια και του μαξιλαριού ασφαλείας των περίπου 40 δισ. ευρώ τα οποία έχουν περισσέψει από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος.
Μόνο που ο ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε κι αυτό που τόσα χρόνια λέμε όλοι εμείς οι «γερμανοτσολιάδες» και οι «προσκυνημένοι». Πως αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το 2015 δεν ακολουθούσε την καταστρεπτική στρατηγική Τσίπρα – Βαρουφάκη για σύγκρουση με τους δανειστές, η χώρα θα είχε βγει από τότε στις αγορές. Και θα βρισκόταν ήδη σε μεγάλη ανάπτυξη, κοντά στο 3% κάθε χρόνο από το 2015 έως σήμερα –δηλαδή με παραπανίσιο εισόδημα 16 δισ. ευρώ για τους πολίτες στα τρία χρόνια!
Αντ’ αυτού, η χώρα έμεινε δυόμισι χρόνια στην ύφεση, κόντεψε να γυρίσει στη δραχμή, πάνω από 50 δισ. ευρώ καταθέσεις έκαναν φτερά, οι πολίτες πλήρωσαν επιπλέον μέτρα σχεδόν 12 δισ. ευρώ, και η δημόσια περιουσία πέρασε στα χέρια των ξένων για 99 χρόνια!
Τα δίδακτρα του ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν πανάκριβα στη χώρα. Αλλά με το προχθεσινό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η ελληνική οικονομία επιστρέφει ξανά στα πρώτα βήματα ανάπτυξης του 2014. Το στοίχημα Τσίπρα είναι να κυνηγήσει πλέον με όλες του τις δυνάμεις επενδύσεις που θα κινήσουν με γοργούς ρυθμούς τη ρόδα της παραγωγής και να διαγραφεί από τα μυαλά των ξένων και των αγορών το πρώτο εγκληματικό επτάμηνο της διακυβέρνησής του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ