από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση που βασάνιζε τη χώρα και τους πολίτες, κοντά έναν χρόνο, έκλεισε επιτέλους.
Η κυβέρνηση, που φιλοδοξούσε τα μέγιστα και ήλπιζε ότι δι' αυτής θα λύσει μονομιάς το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, αντελήφθη - έστω και αργά - ότι οι διεθνείς συσχετισμοί δεν την ευνοούσαν και έτσι συμβιβάστηκε με τα ελάχιστα.

Απέρριψε ευτυχώς την ιδέα της ρήξης και επανάληψης του 2015, έλαβε τη δόση για την κάλυψη των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων, αποδέχθηκε τον στενό κορσέ των δημοσιονομικών υποχρεώσεων και πλέον υπολογίζει στη σταθερότητα, η διατήρηση της οποίας μπορεί να εγγυηθεί ως έναν βαθμό την εκπλήρωση των πολλών υποσχέσεων που προσφέρθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους.

Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη περιπέτεια αποφεύχθηκε, όπως είναι αλήθεια και ότι οι εταίροι επιμένουν να αντιμετωπίζουν μίζερα, έως εκδικητικά, χωρίς την απαιτούμενη γαλαντομία την ελληνική προσπάθεια.
Μπορεί όντως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να βαρύνεται με πάμπολλα λάθη και να ευθύνεται για τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις, αλλά και η στάση των εταίρων φαντάζει τιμωρητική και ξένη προς τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ωστόσο, έστω και έτσι, διαμορφώθηκε ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα.

Η Ελλάδα ξέφυγε από την απειλή του Grexit, η μεγάλη αβεβαιότητα ενδεχόμενης οικονομικής κατάρρευσης δεν υφίσταται πια, τα ελλείμματα έχουν τιθασευθεί, η δημοσιονομική σταθερότητα είναι υπερασπίσιμη και είναι ζήτημα πια επιμονής και πειθαρχίας η έξοδος από την κρίση.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου.

Ο Πρωθυπουργός, αφού πήρε την απόφαση, οφείλει να την υπηρετήσει με όλες του τις δυνάμεις.
Στο δωδεκάμηνο που ακολουθεί και στον βαθμό που πιστεύει πραγματικά την επιλογή ολοκλήρωσης του προγράμματος, είναι υποχρεωμένος να οργανώσει και να εξοπλίσει αναλόγως την κυβέρνησή του ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μεγάλης μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία της.

Η έξοδος στις αγορές δεν θα είναι περίπατος, θα ενισχύεται και θα ενθαρρύνεται όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις και όσο οι υπουργοί «τρέχουν» τις κρατικές υποθέσεις χωρίς τους συνήθεις ενδοιασμούς και τις πολλές επιφυλάξεις τους.

Επειτα από δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου άπαντες αναγνωρίζουν τα βαρίδια, τους αδύναμους κρίκους και τους φορείς καθυστέρησης και οπισθοχώρησης.

Η περίοδος είναι ιστορική και δεν συγχωρούνται λάθη. Υστερα από δέκα χρόνια ύφεσης η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πλέον είναι απείρως φθηνότερη, έχει αντιμετωπίσει πολλές από τις διαρθρωτικές αδυναμίες που καταδυνάστευαν την επιχειρηματική δραστηριότητα, η οικονομία έγινε ανταγωνιστικότερη και, το κυριότερο, η κοινωνία της απέκτησε στον καιρό της κρίσης συνείδηση αυτοσυντήρησης και απεξάρτησης από το κράτος.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ανθήσει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και να διαμορφώσει συνθήκες επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τους μόνους ικανούς να σβήσουν στην κυριολεξία το υπέρογκο σήμερα δημόσιο χρέος.
Αρκεί ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να συμφιλιωθούν μαζί του και να πάψουν να ορθώνουν εμπόδια όπου σταθούν και όπου βρεθούν.
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα... | 19/06/2017 12:44
  Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: Είμαι υπέρχαζος και το ξέρω. Στην 1η περίπτωση έτσι γεννήθηκα, χαζός, στη 2η περίπτωση χτυπήθηκα όταν ήμουνα μικρός και κατέληξα έτσι, ενώ η 3η περίπτωση είμαi τόσο χαζός που ούτε τις περιπτώσεις δεν μπορώ να απαριθμήσω. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν 900000 μηνύματα που πρέπει ακόμα να ανεβάσω!!!
  Νικοτηρητής
  απάντηση89
   
   
  Γι' αυτούς ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί ανάθεμα! | 19/06/2017 11:36
  "Αρκεί ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να συμφιλιωθούν μαζί του (με τον ιδιωτικό τομέα) και να πάψουν να ορθώνουν εμπόδια όπου σταθούν και όπου βρεθούν". Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ. Ακούν ιδωτικό τομέα και βγάζουν σπυριά. Το αντίθετο ήθελαν να κάνουν, αλλά απέτυχαν. Όταν άρχισε η κρίση το 2009 - 2010 το αντίδοτο που πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρόσληψη και άλλων εκατό χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Κρατισμό θέλουν για να κρατάν όμηρο τον κοσμάκη. Ένα μόνο καλό μπορούν να κάνουν για τη χώρα. Να φύγουν. Και ίσως μετά από όσα είδε και έπαθε ο ελληνικός λαός από αυτούς και τους ομοίους τους να τους στείλει εκεί που πρέπει: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το θυμάστε;
  α.κ.
  απάντηση262
   
   
  Το νέο κεφάλαιο | 19/06/2017 09:43
  Και τώρα η χώρα μας ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο δηλώνοντας βέτο στο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Πλέον μπορούμε θεωρούμε την χώρα μας στο πάνθεον που στέκονται χώρες όπως η Γκάνα και η Ουγκάντα που με κάτι τις ψηφίσουν ότι να ναι στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Αξίζει ένα μεγάλο, ένα πενταπλό μπράβο στην κυβέρνησή μας για αυτή την νέα εξέλιξη.
  Βοδιτηρητής
  απάντηση203
   
   
   
  Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα... | 19/06/2017 05:44
  Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 877 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 502 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 698 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 816 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!
  Νίκος
  απάντηση157
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων