Η απάντηση στο ερώτημα «τι κάνουμε τώρα, προχωράμε σε επενδύσεις ή περιμένουμε;», που είναι ο μεγάλος προβληματισμός ελλήνων επιχειρηματιών, είναι δύσκολη.
Οι πιο διορατικοί και ίσως πιο τολμηροί μπορούν να διακρίνουν ότι η οικονομία, που πέρασε μέσα από την πολιτικο-οικονομική θύελλα της τελευταίας διετίας, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Ισως γι’ αυτό πολλοί σπεύδουν να τοποθετηθούν στην αγορά των ακινήτων –αφού έτσι κι αλλιώς οι τιμές είναι χαμηλές και ελκυστικές -, να ρίξουν χρήματα στον τουρισμό, που είναι ο κλάδος ο οποίος από το 2014 χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει, και φυσικά στον αγροτο-διατροφικό τομέα, που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι και η εσωτερική ζήτηση (λόγω τουρισμού) και η εξωτερική ανεβαίνουν.
Υπάρχουν όμως και επενδύσεις, όπως είναι η βιομηχανία, η υψηλή τεχνολογία, η υγεία, που απαιτούν πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια και χρόνο για να αποδώσουν.
Για την κατηγορία αυτή των επιχειρηματιών ο ανασταλτικός παράγοντας δεν είναι οι επιδόσεις της οικονομίας, αλλά τα capital controls και το πολιτικό ρίσκο που τους οδήγησε όχι μόνο να παγώσουν επενδυτικά σχέδια αλλά να βγάλουν σημαντικά κεφάλαια στο εξωτερικό.
Και αυτά τα κεφάλαια θα επαναπατριστούν μόλις, όπως λέει κορυφαίος τραπεζίτης, οι επιχειρηματίες αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος πέρασε και ότι στη χώρα υπάρχουν ευκαιρίες.
Αυτό που περιμένουν είναι μια «αλλαγή» που θα περιορίσει το ρίσκο που αποτέλεσε και τον βασικό παράγοντα παραμονής της χώρας για επτά ολόκληρα χρόνια στην κινούμενη άμμο της κρίσης.
Ας ελπίσουμε ότι μετά τη «μισή» έστω λύση που έδωσε στην Ελλάδα το Eurogroup της περασμένης Πέμπτης δεν θα υπάρξουν άλλες περιπέτειες, όσο και αν πολιτικά η κυβέρνηση έχασε τον κύριο στόχο της, που ήταν η συνολική ρύθμιση για το χρέος και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE) που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Πλέον χρέος όλων, πρωτίστως της κυβέρνησης αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει ρόλο «κυβέρνησης σε αναμονή», είναι να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της οικονομίας και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, που είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που τόσο ανάγκη έχει η κοινωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ