Εν μέσω καταιγισμού διεθνών γεγονότων και λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η τραγωδία με την πυρκαγιά στο Λονδίνο, διέλαθε της προσοχής πολλών μία σημαντική συνάντηση που έγινε προχθές στο Παρίσι, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Μπορεί στο Λονδίνο να επικρατεί ακόμα κάποιος πολιτικός αναβρασμός μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως η Μέι, εν μέσω αυτού, βρήκε το χρόνο να επισκεφθεί τον Μακρόν.

Όπως επίσης ο Μακρόν θέλησε να δείξει ότι το Παρίσι υποδέχεται πολύ θερμά και την Αγγλία και την πρωθυπουργό της, η οποία, τις προηγούμενες ημέρες δοκιμάστηκε πολιτικά.

Η επίσκεψη αυτή έχει πολύ πιο μεγάλη σημασία από εκείνη που της αποδόθηκε.

Και, σίγουρα, δεν άρεσε καθόλου στο Βερολίνο, το οποίο έχει υιοθετήσει τη λογική μιας ηγεμονικής και εν πολλοίς εκδικητικής αντίληψης για το Brexit.

Τα ανακοινωθέντα μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ουσιαστικό περιεχόμενό τους δεν δημοσιοποιήθηκε: ασφαλώς και συζήτησαν για τα θέματα που είπαν ότι συζήτησαν, κυρίως το Brexit και την τρομοκρατία, αλλά δεν είπαν ουσιαστικά λέξη για το τι ακριβώς συζήτησαν το οποίο απαιτούσε μία τέτοια επίσκεψη σε μία τέτοια στιγμή, στις παραμονές της έναρξης των συνομιλιών Λονδίνου – Ε.Ε και με την Αγγλία να βρίσκεται σε έντονες πολιτικές διεργασίες.

Πολλοί μπορεί να μην το βλέπουν ακόμα, όμως, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτε πιο ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, από το ότι ο Μακρόν δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως άφωνος ακόλουθος της Γερμανίας, όπως δυστυχώς συνέβη πρακτικά και με τους δύο προκατόχους του.

Είναι σαφές ότι ήδη λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και για τον ίδιο και για τη χώρα του – άλλωστε, έχει ενσωματώσει και την εμπειρία του που οδηγήθηκαν οι προκάτοχοί του που δεν το έπραξαν.

Τα δείγματα γραφής του ότι η Γαλλία επέστρεψε δυναμικά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις, είναι ήδη πολλά. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο Μακρόν έχει ξεκάθαρη βουλησιαρχία υπέρ της χώρας του και υπέρ μιας Ευρώπης στην οποία δεν θα κάνουν ότι θέλουν μόνοι τους οι Γερμανοί. Και, σύντομα, όλα αυτά θα φανούν πολύ πιο καθαρά. Σε αυτό το ταξίδι, ίσως έγινε η αρχή…