Ολα πληρώνονται
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην καθ’ ημάς Ευρώπη, αλλού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ας πούμε, οι τυχοδιωκτισμοί πληρώνονται: ο Δαβίδ Κάμερον έχασε την πρωθυπουργία λόγω του δημοψηφίσματος, η Θηρεσία Μέι στραπατσαρίστηκε στις εκλογές. Πηδώντας βιαστικά από το τρένο του Remain στο τρένο του Leave και προκηρύσσοντας εκλογές για να κατοχυρώσει τη θέση της, γκρεμοτσακίστηκε, τραυματίστηκε βαριά –μπορεί να πεθάνει κιόλας, όπως ο Κάμερον.
Οι εκλογές έδειχναν περίπατος για τη Θηρεσία, έγιναν γιατί οι δημοσκοπήσεις έδιναν στους Συντηρητικούς μεγάλη νίκη· νομίζω 48% Συντηρητικοί –24% Εργατικοί. Το αποτέλεσμα ήταν 42%-40% και βρέθηκε με 318 έδρες, αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους Ενωσιακούς Ιρλανδούς για να κάνει κυβέρνηση –πάντως αύξησε το ποσοστό των Συντηρητικών από 37% σε 42%. Και έτσι θα μπορεί να λέει ότι είναι άξια ηγέτις –αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνεί το κόμμα της.
Αλλά και ο Ιερεμίας Κόρμπιν αύξησε το ποσοστό των Εργατικών κατά 10% (από 30% σε 40%) και κέρδισε 31 επιπλέον έδρες, φθάνοντας στις 261- ομολογώ, ημερολόγιό μου, ότι με εντυπωσίασε η επιτυχία του: 10% παραπάνω ψήφους και 30 επιπλέον έδρες, όταν όλοι τον θεωρούσαν πολιτικά νεκρό, είναι άθλος, και ας ηττήθηκε. Δεν είχα καλή ιδέα για αυτόν, κυρίως για τη χλιαρή στάση του κατά το δημοψήφισμα για το Brexit. Φαίνεται πως τον είχα υποτιμήσει. Θα του στείλω τηλεγραφικώς τη συγγνώμη μου.
l Είμαι όμως απαισιόδοξος ως προς το μέγα θέμα του Brexit: οι ειδήμονες αναφέρουν οκτώ πρόσωπα του Συντηρητικού Κόμματος που θα μπορούσαν να είναι διάδοχοι της Μέι –από τα οκτώ, μόνο ένα ήταν υπέρ του Remain και άλλο ένα υπέρ της ήπιας αποχώρησης, όλοι οι άλλοι σκληροί Brexiteers. Που θα πει, την έχουν στο χέρι τη Θηρεσία Μέι και θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις για να μην την πετάξουν από αρχηγό.
Προνομιούχα γηρατειά
Επιπλέον, μόλις διάβασα ότι ο Κόρμπιν ενισχύθηκε από δύο αντιθετικά ρεύματα: κυρίως από νέους φανατικούς φιλοευρωπαίους αλλά και από ηλικιωμένους αντιευρωπαίους, πρώην οπαδούς του Φάρατζ, που ψήφιζαν UKIP –α, για τούτο ο Κόρμπιν έκανε χλιαρή εκστρατεία υπέρ του Remain στο δημοψήφισμα και συνεχώς δηλώνει πως η απόφαση για την έξοδο πρέπει να τηρηθεί: για να μαζέψει ψηφουλάκια –δεν θα του στείλω τηλεγράφημα, είναι οπορτουνιστής.
l Ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και μοντέρνος, ήδη έστειλε τουίτ με συγχαρητήρια: «στις εκλογές αποφασίζουν οι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα οι νέοι» και «ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδα στους λαούς» –σχολίαζε. Αρες μάρες κουκουνάρες: οι νέοι στη Βρετανία δεν έχουν πρόβλημα με τη λιτότητα –με το Brexit έχουν πρόβλημα και με τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, οι νεαρότεροι.
Και οι ηλικιωμένοι; Μου φαίνεται περνάνε ζωή χαρισάμενη: Πριν από μερικά χρόνια μπήκα σε τρένο στη Σκωτία που πήγαινε βόρεια, στην άκρη του κόσμου, περνώντας πάνω από πέτρινες τοξωτές γέφυρες, αυτές που βλέπουμε στις ταινίες του Χάρι Πότερ να περνάει πάνω τους το τρένο από την αποβάθρα 9 ¾.
Ηταν φίσκα, μετά βίας βρήκαμε θέση. Κάτι με ενοχλούσε, αλλά δεν ήταν η κοσμοπλημμύρα, δεν καταλάβαινα τι –ώσπου το προσδιόρισα: όλο το βαγόνι ήταν γεμάτο ηλικιωμένους, από 70 έως 100 χρονών. Οι μόνοι νέοι ήσαν μία κοπέλα και ένα αγόρι που κυκλοφορούσαν με καροτσάκι στον διάδρομο του βαγονιού για να πουλάνε αναψυκτικά, καφέδες, σάντουιτς, γλυκά.
Το βρήκα άδικο· οι συνταξιούχοι όμως βρίσκουν άδικο να πηγαίνουν εκεί πολωνοί τεχνίτες να δουλέψουν σε δουλειές (που δεν θέλουν οι Βρετανοί) και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και της πρόνοιας –ενώ θα έπρεπε μόνο να πληρώνουν φόρους –και έτσι οι συνταξιούχοι περιμένουν περισσότερο στις ουρές· Brexit λοιπόν.

Εγωιστικές πολιτικές ελίτ
Αλλά όταν θα πάρουμε τις περιουσίες των νεοφιλελέδων γερμανοτσολιάδων Μενουμευρωπαίων, μετανάστες, νέοι και συνταξιούχοι, υπό τη φωτισμένη ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, θα περνάνε ζωή και κότα –τα καροτσάκια στα τρένα θα τα σπρώχνουμε Μενουμευρωπαίοι, ανεξαρτήτως ηλικίας.
l Το γελοίο είναι πως ο πρωθυπουργός έκανε αυτή τη δήλωση κατά της λιτότητας και υπέρ των νέων την ημέρα ακριβώς που το κόμμα του στη Βουλή ψήφιζε νέα μέτρα λιτότητας. Που οι νέοι τού έχουν γυρίσει την πλάτη, όπως έδειξαν και οι φοιτητικές εκλογές, που τον ψήφισαν οι συνταξιούχοι γιατί ορκιζόταν πως δεν θα τους πειράξει αλλά τους πετσοκόβει τις συντάξεις.
Προσπαθεί όμως να μας πείσει, όπως όλοι οι συριζαίοι, πως είναι κάτι άλλο από αυτό που κάνει, κάτι άλλο από τον άνθρωπο –τους ανθρώπους –που αθέτησε τα πάντα όλα προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Βεβαίως πολύ καλά έκανε γιατί η χώρα θα είχε καταστραφεί –το πολύ κακό είναι ότι εξακολουθεί να λέει ηλιθιότητες και ότι ταυτίζεται με τους ακροδεξιούς όταν ισχυρίζεται πως το πρόβλημα είναι ο νεοφιλελευθερισμός και όχι η διάλυση της Ευρώπης από εγωιστικές πολιτικές ελίτ –και ακόμη, όταν καταφέρεται μόνο κατά του «δεξιού λαϊκισμού». Ο δικός του, ο αριστερός, είναι καλός.
l Μου έκανε εντύπωση η δήλωση της CBI, της σημαντικότερης επιχειρηματικής οργάνωσης της Βρετανίας, ημερολόγιό μου: «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Προτεραιότητα πρέπει να είναι οι πολιτικοί να βάλουν τάξη σπίτι τους, να σχηματίσουν λειτουργική κυβέρνηση, να καθησυχάσουν τις αγορές και να προστατεύσουν την οικονομία μας».
Να βάλουν τάξη οι πολιτικοί στο σπίτι τους; Ποιος έχει τολμήσει ποτέ να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο στα ελληνικά κόμματα; Για τούτο ο εγωισμός τους θεριεύει, οι πολιτικοί νιώθουν ιεροί και απαραβίαστοι, πάνω από την κοινωνία, πάνω από τους πολίτες –και το συμφέρον τους εμφανίζεται σαν «εθνικό συμφέρον». Ακόμα και όταν διαλύει τη χώρα, όπως οι περήφανες διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγχύστηκα πάλι· θα κατεβάσω από τη βεράντα τη Φεράρι να πάω βόλτα στην παραλιακή να συνέλθω. Δεν είναι ζωή αυτή.

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Βάλσαμο, πάντως, η συνεχιζόμενη ύπαρξη μιας γωνιάς – και δη κοντινής – του πλανήτη όπου εξακολουθεί να επικρατεί όχι μόνο η ελληνική γλώσσα αλλά κι ο υγιής κοινός νους.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

nnn

Ας παραδειγματίζονται οι νέοι. Με σκληρή δουλειά, το Μεγάλο μας Τσίρκο παράγει όλο και καινούργια νούμερα.
ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ – ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ, ΚΛΙΝΤΟΝΟΔΙΚΕΣ

nnn

Αδικούμε θαρρώ τον Κώστα Καζάκο ως παριστάνοντα τον εθνικό δικαστή γιατί έχει ήδη διατελέσει… πλανητικός δικαστής στην πολύκροτη δίκη-θέατρο του Κλίντον. Εκτοτε είναι κολλημένος στον ρόλο του.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Εν τέλει, αυτό που θα μείνει στη μνήμη από την Πρώτη Φορά Αριστερά είναι η εικόνα του Ευκλειδάκου να μπαινοβγαίνει στο Χίλτον με ένα κόκκινο σακίδιο στον ώμο. Ολα τα άλλα είναι… κουβέντα να γίνεται.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΗΣ

nnn

Ο Θρύλος Θεός μάς έσωσε. Εύχομαι τα παιδιά του Πειραιά να ανεβάσουν τον ΔΟΛ ψηλά.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ,
@GMAIL.COM

nnn

Ψάχνει, λέει, για νέο αφήγημα, τρομάρα του. Ας αφήσει την αφήγηση και ας πιάσει τη διήγηση των πεπραγμένων της κυβερνητικής του θητείας. Και διηγώντας τα ας κλαίει.
Γ.Κ., @OTENET.GR

nnn

Περί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Επικήδειος: λόγια πάνω από τον τάφο που δείχνουν πως οι αρετές που αποκτώνται πεθαίνοντας έχουν αναδρομική ισχύ». (Ambrose Bierce, αμερικανός συγγραφέας).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Δανεικά λείψανα σε μια Ελλάδα γεμάτη από λείψανα και Αγίους; Στον ήχο του χρήματος δεν έχουν τον Θεό τους.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Απειλεί ο Τσίπρας την Ευρώπη… Η γιαγιά μου έλεγε: «Βροντούν τα σίδερα, βροντούν κι οι σακοράφες».
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @yahoo.gr>;

nnn

Ξεκίνησαν με σκίσιμο Μνημονίων και διαγραφή επαχθούς χρέους. Κατέληξαν(;) να ζητάνε μια καλή κουβέντα του Σόιμπλε, λίγη στοργή και Προδέρμ…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ