ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ και ιστορικά αιτιολογημένη η βράβευση των αθλητών μιας σημαντικής γενιάς αθλητών του βόλεϊ, της δεκαετίας του 1960, ιδιαίτερα όσον αφορά την περαιτέρω εξέλιξη του αθλήματος στην Ελλάδα. Ωστόσο αξίζει ένα σύντομο ταξίδι στα πιο παλιά, καθώς πλησιάζει η συμπλήρωση ενός αιώνα παρουσίας της Πετοσφαίρισης στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και μάλιστα πέραν της Αθήνας. Στη Σμύρνη…
Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ είχε στο ενεργητικό του από τις αρχές του 20ού αιώνα λαμπρές πρωτοβουλίες πρωτοποριακής υφής σε διάφορα επίπεδα (εθνικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά). Στην έναρξη της προεδρίας του Δημητρού Δάλλα παρέλαβε το βόλεϊ από τη ΧΑΝ Σμύρνης (άλλωστε εμπνευστής και δημιουργός του αθλήματος ο Αμερικανός Ουίλιαμ Μόργκαν και το άθλημα μέσω του δικτύου της ΧΑΝ, όπως συνέβη και με το μπάσκετ, έφθασε και στην Ευρώπη). Στην πρώτη μάλιστα διοργάνωση στη Σμύρνη συμμετείχε και τουρκική ομάδα.
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του ελληνικού αθλητικού Τύπου υπάρχει η πρώτη λεπτομερής περιγραφή αγώνα βόλεϊ. Διοργάνωση οκτώ ομάδων της Σμύρνης και αφορά τον τελικό αγώνα μεταξύ του Πανιωνίου και του αμερικανικού κολεγίου Μακλάχλαν. Δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 1922 στο αθηναϊκό περιοδικό (ως ανταπόκριση από τη Σμύρνη) «Η Νίκη». Εκδότης ο Αγγελος Φέτσης, που είχε διακριθεί στις μεσαίες αποστάσεις κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ σετ (γύρος κατά την ορολογία της εποχής) κέρδισε ο Πανιώνιος 15-14. Το ίδιο σκορ και στο δεύτερο αλλά υπέρ των Αμερικανών. Στο τρίτο (και τελευταίο) επεβλήθη ο Πανιώνιος με 15-1… («εμπνεόμενοι από τον ενθουσιασμόν και την αυτοπεποίθησιν του αρχηγού των Δημητρού Καραμπάτη, όστις κυριολεκτικώς εθριάμβευσεν και εθαυμάσθη, σαρώνουν… άνευ οίκτου τους αντιπάλους).
Η ΟΜΑΔΑ εκείνη συνέχισε τη δράση της στην Αθήνα μετά τη μικρασιατική καταστροφή αλλά «παρεχώρησε τα πρωτεία» το 1929 στον Πανελλήνιο ΓΣ, στην ομάδα του Διδασκαλείου Αθηνών και στον Εθνικό ΓΣ. Το 1926 ο Πανιώνιος πρωτοπορεί και πάλι με την «εγκαινίαση» του βόλεϊ γυναικών με συμμετοχή των ομάδων του Διδασκαλείου Γυμναστικής, του Αμερικανικού Κολλεγίου Παλαιού Φαλήρου και της ΧΕΝ. Αυτές είναι οι ρίζες του ελληνικού βόλεϊ. Στην Αθήνα «δίδαξε» το άθλημα ο σπουδαίος φιλαθλητικός άνδρας Αθ. Λευκαδίτης ενώ του Πανιωνίου προπονητής ο μεγάλος μαχητής του αθλητισμού της Σμύρνης Σοφοκλής Μάγνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ