Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στη συνέντευξη του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής είπε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την οικονομία είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη. Ηταν αισιόδοξος και υποστήριξε αυτό που βλέπουν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι:

«Επειτα από τόσα χρόνια ύφεσης, διαρθρωτικών αλλαγών και μιας άνευ προηγουμένου δημοσιονομικής προσαρμογής, το ελατήριο της οικονομίας έχει συμπιεστεί αρκετά. Χρειαζόμαστε μια ένεση αισιοδοξίας που θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή στην ανάπτυξη».
Μέσα στην εβδομάδα ακολούθησαν οι ειδήσεις ότι το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η οικονομία παρά την αβεβαιότητα για την έκβαση της αξιολόγησης αντέδρασε και ανέκαμψε έστω οριακά κατά 0,4%.
Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι τον Μάιο, μήνας που ξεκινά η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, στον ιδιωτικό τομέα έγιναν 89.534 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις εργαζομένων.
Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν 89.534 θέσεις εργασίας που αποτελεί πράγματι ένα καλό νέο. Τα επαγγέλματα που βρέθηκαν στην κορυφή των προσλήψεων συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και είναι σερβιτόροι (48.805 θέσεις), μάγειροι (24.532), καμαριέρες (12.430) ενώ ακολουθούν οι πωλητές (20.152) και υπάλληλοι γραφείου (20.850). Ομως ο τουρισμός βοηθά και άλλους κλάδους –τρόφιμα, ποτά, μεταφορές, πολιτισμός –να δουν καλύτερες ημέρες.
Μάλιστα το ρεκόρ προσλήψεων του Μαΐου βελτίωσε συνολικά το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου καθώς για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια δημιουργήθηκαν 215.304 νέες θέσεις εργασίας.
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη κανείς δεν δικαιούται να μεμψιμοιρεί, ούτε όμως και να πανηγυρίζει.
Ιδιαίτερα η κυβέρνηση που έχει ευθύνη για τις τύχες εργαζομένων και ανέργων ας αφήσει κατά μέρος τις «πολιτικές μάχες» και ας στραφεί στην πραγματική οικονομία. Ας υπηρετήσει επιτέλους αυτό που είπε κάποτε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ανάπτυξη. Με κάθε νόμο, κάθε απόφαση, κάθε εγκύκλιο να διευκολύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούν οι οικονομολόγοι και θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ