Η Τερέζα Μέι απέτυχε παταγωδώς στις βρετανικές εκλογές. Επέλεξε τις πρόωρες εκλογές στοχεύοντας σε απόλυτη πλειοψηφία ώστε από καλύτερες θέσεις να προωθήσει το Brexit, αλλά οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν δικαίωσαν την επιλογή της.

Το συντηρητικό κόμμα δεν εξασφαλίζει την διεκδικούμενη από αυτό αυτοδυναμία, οι εργατικοί ενισχύθηκαν και πλέον γίνεται λόγος για ασθενική κυβέρνηση μειοψηφίας και καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Καθίσταται φανερό ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι Βρετανοί ψηφοφόροι ξανασκέφτηκαν την επιλογή αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαπίστωσαν ότι στον παρόντα διασυνδεδεμένο και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο ο προστατευτισμός, η απομόνωση και ο λαϊκίστικος εθνικισμός δεν προσφέρουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα των χωρών και των κοινωνιών.

Στο χθεσινό σημείωμά μας υποστηρίζαμε ότι οι τρέχουσες ηγεσίες της Βρετανίας και των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του πλανήτη αρνούμενες τα αποτέλεσματα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και ότι φθάσαμε στο σημείο οι ηττημένοι Γερμανοί να αποτελούν όαση σταθερότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Οι βρετανικές εκλογές φανέρωσαν την δύναμη και τη διεισδυτικότητα της ευρωπαϊκής ιδέας ακόμη και στην ιδιαίτερη περιπτωση της Γηραιάς Αλβιώνας. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η ευρωπαϊκή κατάκτηση, το λεγόμενο ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, κεφαλαίων και προσώπων έχει ριζώσει στη Γηραιά Ήπειρο, παράγει αγαθά και διαμορφώνει συνειδήσεις που καμία απόπειρα η διάλειμμα προστατευτισμού δεν μπορεί να αλλοιώσει και να αμφισβητήσει.

Η Ευρώπη είναι πολύ ισχυρή, δεν απειλείται από καμία Μέι, από κανέναν Φάρατζ, από κανέναν Καμμένο, Κασιδιάρη ή Τραμπ.