Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν και παραμένουν δέσμιες μιας απαράδεκτης συντεχνιακής λογικής που όχι μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν εξυπηρετεί, αλλά συνέβαλλε στη διόγκωση και την παράταση της κρίσης που βιώνουμε.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νοοτροπίας η ανακοίνωση… υπεράσπισης του Τράμπ από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Αναπαράγοντας θεωρίες συνωμοσίας που τόσο ευδοκιμούν στη χώρα μας κατάφεραν να υποβαθμίσουν και να ευτελίσσουν το ζωτικό για όλο τον πλανήτη θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μπορεί επιστήμονες και πολιτικοί από 195 χώρες να προσπαθούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη για να περιοριστεί τουλάχιστον την αλόγιστη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά οι ημιμαθείς ατσίδες της ΓΕΝΟΠ έλυσαν το πρόβλημα συμπαρατασσόμενοι με τις φαιδρές, τουλάχιστον, θεωρίες του Τράμπ για κινεζική συνωμοσία…

Αντί να διεκδικούν καλύτερους όρους και αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, θεωρούν ότι προασπίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων διαγράφοντας την πραγματικότητα και καταφεύγοντας σε θεωρίες ψεκασμένων.

Είναι ένα ακόμα δείγμα παρακμής του συνδικαλισμού και αδιαφορίας για το γενικότερο συμφέρον. Προτάσσουν, όπως έκαναν άλλωστε πάντα, το υποτιθέμενο στενό συντεχνιακό τους συμφέρουν, αδιαφορώντας για τις συνολικές κοινωνικές,περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτές οι αντιλήψεις έχουν ηττηθεί πανηγυρικά, ότι η κοινωνία, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που εκπροσωπούν τους έχουν γυρίσει την πλάτη.

Δεν έχουν καταλάβει ότι με τις αναχρονιστικές και απαράδεκτες διεκδικήσεις τους συνέβαλλαν ουσιαστικά και αυτοί στη σημερινή κρίση, στην απαξίωση του συνδικαλισμού και στην αδιαφορία της κοινωνίας.

Αντί να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, παριστάνουν τους παγκόσμιους κήνσορες και τιμητές με αφελείς θεωρίες συνωμοσίας.

Δυστυχώς για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ και ευτυχώς για την κοινωνία η μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχιστεί και χωρίς τον Τράμπ.

Υπάρχει μια παγκόσμια πολιτική και κοινωνική συμμαχία που με δυσκολίες, με προβλήματα, με αντιθέσεις, με καθυστερήσεις προσπαθεί για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη.

ΤΟ ΒΗΜΑ