Πριν από δύο περίπου χρόνια οι πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ σταμάτησαν να προσφέρονται δωρεάν στην Αγγλία. Ενώ όμως το κόστος της κάθε σακούλας δεν ήταν μεγάλο _κάτι του τύπου 5 πέννες_ οι περισσότεροι καταναλωτές προτιμούσαν να μην τις αγοράζουν παρά να χρησιμοποιούν δικές τους ειδικά για τα ψώνια. Σύμφωνα μάλιστα με γκάλοπ που έγινε στην Αγγλία, το 65 % των καταναλωτών πιστεύει ότι η κίνηση για την διακοπή της τζάμπα σακούλας (της οποίας ο οικολογικός προσανατολισμός είναι προφανής) έχει βάση και είναι σωστή.

Αυτή η νέα συνθήκη έχει ακολουθηθεί από πολλές χώρες της Ευρώπης στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, αν και μέχρι πρότινος οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ακολούθησαν αποτελούσαν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Προσφάτως όμως τέσσερις αλυσίδες γνωστών σούπερ μάρκετ αποφάσισαν να συμπράξουν σε μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των καταναλωτών στη μη χρήση πλαστικών σακουλών που τα ίδια τα σουπερ μάρκετ παραχωρούσαν, συχνά με υπερβολή (για να μην αναφερθώ στην βουλιμική «αρπαγή» έξτρα σακουλών από τους καταναλωτές προς οικιακή χρήση, ήτοι σκουπίδια). Βεβαίως, οι νέες σακούλες είναι βιοδιασπώμενες που σημαίνει ότι σύντομα απορροφώνται από το περιβάλλουν και διαλύονται. Δεν παύουν όμως και αυτές να το επιβαρύνουν.
Εταιρίες που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα είχαν κάνει προσπάθειες στο παρελθόν για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας και την αντικατάστασή της με την χάρτινη. Ενας λόγος παραπάνω η μόλυνση της θάλασσας από τις πλαστικές σακούλες που απειλούν την θαλάσσια ζωή. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν είχε συνέχεια και σύντομα ξεχάστηκε όπως όλες οι καλές προσπάθειες τείνουν να ξεχνιούνται σε αυτήν την χώρα.
Υποψιάζομαι όμως (αν και τώρα φυσικά εικάζω), ότι όταν (και αν) τα ελληνικά σούπερ μάρκετ σταματήσουν να προσφέρουν τις σακούλες τους δωρεάν, οι περισσότεροι καταναλωτές, στην αρχή τουλάχιστον θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται θεωρώντας το προσβολή! Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι παρά την κρίση οι Ελληνες είναι πρώτοι στην κατανάλωσης πλαστικής σακούλας στην Ευρωπαϊκή Ενωση! Μιλάμε δε για την ίδια χώρα στην οποία παλαιότερα οι νοικοκυρές αγόραζαν τα ψώνια τους χρησιμοποιώντας το δικό τους… δίχτυ.
Εχω την αίσθηση ότι η οικολογική ανησυχία ποτέ δεν μπήκε πλήρως στο DNA του Ελληνα πολίτη και αυτό αποδεικνύουν οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων όπου ως επί το πλείστον επικρατεί ακόμα το χάος. Ωστόσο, το ότι αυτοί οι ειδικοί κάδοι μπήκαν στην ζωή μας είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Κάποια στιγμή θα μάθουμε αν και η σωστή εκπαίδευση αρχίζει από την παιδική ηλικία και πολύ φοβούμαι ότι τα σχολεία του Δημοσίου δεν δείχνουν τον απαραίτητο ζήλο επί του θέματος.
Γιατί σε έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και σε μια εποχή που όλοι μιλούν για την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος (έστω και αν η κυβέρνηση Τραμπ έχει τις αντιρρήσεις της, κάτι που δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση εφόσον μιλάμε για την κυβέρνηση Τραμπ), τέτοιες απλές κινήσεις όπως της πλαστικής σακούλας, είναι αναγκαίο να γίνονται ανεξαρτήτως κόστους.
Στο κάτω -κάτω πόσο μπορούν να κρατήσουν οι διαμαρτυρίες για τη διακοπή παροχής δωρεάν πλαστικών σακουλών στα σούπερ μάρκετ;