Το κυοφορούμενο ρήγμα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης που σηματοδότησαν οι τελευταίες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου ήλθε να προστεθεί σε μια σειρά γενικότερων ανατροπών στα δεδομένα που ίσχυαν ως τώρα στη διεθνή σκηνή, ενώ παράλληλα δημιουργούν την ευκαιρία να συσπειρωθούν οι Ευρωπαίοι γύρω από την ανάγκη να ισχυροποιηθεί η ΕΕ όχι μόνο στον οικονομικό και πολιτικό τομέα, αλλά και στην Αμυνα και στην Ασφάλεια. Η έπαρση και η αγένεια που επέδειξε ο αμερικανός πρόεδρος προς τους ευρωπαίους συμμάχους του κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες καθώς και η αρνητική του στάση απέναντι στη διεθνή συμφωνία για το περιβάλλον άνοιξαν τον δρόμο για τις εξελίξεις αυτές, καθώς μάλιστα επίκειται η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Η ευκαιρία για ένα νέο ευρωπαϊκό ξεκίνημα ενισχύεται άλλωστε από την εκλογή στη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, που έχει θέσει ως στόχο του την αναβίωση του γαλλογερμανικού άξονα, ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι λαμβάνει πλέον μια πρόσθετη διάσταση, κυρίως ως προς την ανάγκη να ισχυροποιηθεί η ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ μετά την απόσχιση της Βρετανίας και την τάση απομονωτισμού των Ηνωμένων Πολιτειών με την επικράτηση του γνωστού συνθήματος «America First». To εγχείρημα αυτό δεν θα είναι βεβαίως εύκολο με δεδομένους τους άρρηκτους αμυντικούς δεσμούς Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης που αναπτύχθηκαν μεταπολεμικά, κυρίως για την αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής. Η απειλή όμως αυτή δεν υπάρχει πλέον και η Γερμανία (πιστή σύμμαχος των Αμερικανών και στην πρώτη γραμμή άμυνας την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου) αναδεικνύεται τώρα ως η ισχυρότερη οικονομικά και πολιτικά ευρωπαϊκή χώρα, ικανή να εγκαταλείψει το αμερικανικό άρμα.
Και αυτή δεν είναι η μόνη ανατροπή που συμβαίνει τη στιγμή αυτή, καθώς και η Τουρκία, χώρα και αυτή της πρώτης γραμμής άμυνας απέναντι στη σοβιετική απειλή, εγκαταλείπει τώρα το αμερικανικό άρμα και επιχειρεί μια προσέγγιση με τη Ρωσία του Πούτιν, μετά την αποστολή από το Πεντάγωνο των πρώτων όπλων στους Κούρδους του Ιράκ, εν όψει της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκας από τους ισλαμιστές. Και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προχθές ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως αίρει τα μέτρα του εμπάργκο κατά της Τουρκίας που είχε επιβάλει μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, ενώ φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τού έχει υποσχεθεί πως θα τηρήσει μια πιο ήπια στάση απέναντι στον Ασαντ. Μια πάντως ακόμα ανατροπή, που θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθεί, καθώς μας αφορά άμεσα, είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση ευρωομολόγων και τη σύνταξη κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και να δούμε τώρα ποια άλλη ανατροπή θα ακολουθήσει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ