Ηχογραφημένα συνθήματα
Στενοχωριόμουν με το ταχυδρομείο –μόνο λογαριασμοί έρχονται πια: πιστωτικές κάρτες, τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, φως, νερό, τηλέφωνα. «Τι μας χρειάζονται πια οι ταχυδρόμοι κακών ειδήσεων; Να τους καταργήσουμε» σκεφτόμουν –και μάθαμε τι χρειάζονται, με την επιστολή-βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο.
Πανεπιστημιακός δάσκαλος, πρόεδρος της Ακαδημίας, διοικητής της ΤτΕ, υποδιοικητής στην ΕΚΤ, κατά λάθος έξι μήνες πρωθυπουργός –δεν το διεκδίκησε, ήταν ο μόνος που μπορούσε εκείνον τον φοβερό χειμώνα του 2011-12 να σώσει τη χώρα από τα πάθη της, πρωτίστως να μη χρεοκοπήσει ατάκτως· ανταμοιβή του, η Εντατική του Ευαγγελισμού. Ευτυχώς, τα τραύματα δεν ήσαν σοβαρά. Περαστικά του.
l Αποτυχημένη η επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, επιτυχημένη όμως η άλλη στο μακρινό Μάντσεστερ με 22 νεκρούς, κορίτσια και αγόρια τα περισσότερα θύματα, παιδιά που είχαν πάει σε συναυλία, όπως στο Μπατακλάν του Παρισιού. Και μετά στην Αίγυπτο: 26 χριστιανοί Κόπτες, που πήγαιναν σε μοναστήρι –δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη θηριωδία και στη λύσσα για εξουσία αυτών που δίνουν τις διαταγές.
Αλλά αν γίνουμε σαν αυτούς, έχουμε ηττηθεί. Γιατί οι πόλεμοι δεν γίνονται για εδάφη, για τους ανθρώπους γίνονται, για την υποδούλωσή τους –αν δεν αναγνωρίσεις όμως το αξιακό σύστημα του αφέντη, δεν υποδουλώνεσαι. Και αντιστρόφως, υποδουλώνεσαι αν το αποδεχθείς ακόμα και αν αυτός δεν είναι φυσικά παρών.
l Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, για παράδειγμα, είναι αδούλωτος: τον Φεβρουάριο δήλωνε για την αξιολόγηση, «Αν φθάσουμε Μάιο-Ιούνιο, χαθήκαμε» –είχε προσχωρήσει στο σύστημα σκέψης και αξιών των άθλιων τροϊκανών. Ε, απελευθερώθηκε: στις 22 Μαΐου δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup, πάμε για 15 Ιουνίου.
Απελευθερώθηκε αυτός, μείναμε επιχειρήσεις, τράπεζες, άνθρωποι στην αβεβαιότητα του τι θα γίνει τελικά. Διότι το παιχνίδι έχει γίνει μηδενικού αθροίσματος, ό,τι κερδίζει σε ελευθερία η κυβέρνηση, το χάνουμε εμείς, γίνεται καταναγκαστική αγωνία. Αλλά όταν συμβαίνει αυτό, η εξουσία χάνει τη νομιμοποίησή της –ας το σκεφθεί η κυβέρνηση· αλλά ίσως να είναι οξύμωρη αυτή η φράση. Για τη σκέψη, απαιτείται μυαλό. Η κυβέρνηση είναι μάλλον μεγάφωνο που εκπέμπει ηχογραφημένα συνθήματα.
l Παρά την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, παρά την αποτυχία στο Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν το βάζει κάτω: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά… Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».
Για καμιά άλλη χώρα δεν μιλάει έτσι –αλλά κάθε άλλο παρά περήφανος νιώθω: είναι ο δάσκαλος που παινεύει το ανάπηρο παιδί της τάξης του για να το βοηθήσει.
Κυψελιώτικες χαρές, αθηναϊκά βάσανα
Δεν ξέρω για τη χώρα, αλλά σίγουρα σε πολύ καλούς δρόμους βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο: εγκαινίασε το νέο του κτίριο στο τρίστρατο Σπετσών, Κιμώλου, Τροίας, στο νότιο Αρχιπέλαγος της Κυψέλης. Παλιά ήταν κτίριο του ΟΤΕ εκεί, σχολή τηλεγραφητών. Καταργήθηκαν οι τηλέγραφοι εδώ και δεκαετίες, ερήμωσε το κτίριο, ευτυχώς το πήρε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να ζωντανέψει η γειτονιά μας.
Μετά την αγορά του ΔΟΛ, η επόμενη επιχειρηματική μου κίνηση θα είναι να ανοίξω βιβλιοπωλείο απέναντι από το πανεπιστήμιο που τιμά τη γειτονιά μας· να έρχονται σοβαροί διοπτροφόροι καθηγητές, να έρχονται και νεαρές δροσερές φοιτήτριες, να ενημερώνονται για την κίνηση των ιδεών παγκοσμίως –θα τις ενημερώνω, εγώ αυτοπροσώπως, τις φοιτήτριες· τους καθηγητές θα τους αναθέσω στον Μπούφο, ταιριάζει στη σοφία τους ο εξάδελφος της γλαύκας. Και σε μένα, φυσικά, ταιριάζουν οι φοιτήτριες, αυτονόητο.
l Αλλά για την ώρα ετοιμάζω την προσφορά μου για την αγορά του ΔΟΛ. Τι είναι 101 εκατομμύρια για να πάρεις «Βήμα», «Νέα», in.gr., ΒΗΜΑfm, «BHMAgazino», «Vita», τυπογραφείο, πρακτορείο διανομής και το 20% του Mega; Τζάμπα πράμα.
Αλλωστε, εκεί στον ΔΟΛ πώς έχουν μάθει να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται –νομίζω τους χρωστάνε 7-8 μισθούς τουλάχιστον, έχουν χάσει τον λογαριασμό και το λογιστήριο και οι εργαζόμενοι. Ιδανική κατηγορία μισθωτών, έρχονται από το μέλλον. Ή μήπως είναι πατρίκιοι, που δεν έχουν ανάγκη να εργάζονται;
Ετσι πρέπει να είναι, χόμπι την έχουν τη δημοσιογραφία. Πάνε κάθε πρωί με το κοστούμι τους, κουτσομπολεύουν με υπουργούς, πρεσβευτές και επιχειρηματίες στο τηλέφωνο, το μεσημέρι τρώνε εκεί κοντά στο Χίλτον και το βράδυ πάνε στην Αθηναϊκή Λέσχη να καπνίσουν το πούρο τους και να συζητήσουν με διάφορους απόστρατους βενιζελικούς τι έφταιξε και απέτυχε η εκστρατεία στον Σαγγάριο, το 1922.
Είναι αξιοπρεπείς και θαρραλέοι, ημερολόγιό μου. Κράτησαν ανοιχτή την επιχείρηση, να μην αχρηστεύσουν αυτήν και τον κόπο τους. Δεν έκαναν απεργίες, συλλαλητήρια, καταλήψεις, δεν έγιναν αγωνιστές. Επέμεινε ο καθένας μπροστά στον υπολογιστή, πίσω από το μικρόφωνο, στο ατελιέ, στο θυρωρείο, στο λογιστήριο, στη μηχανοργάνωση. Κάνοντας αυτά που ξέρει –και είναι περήφανος που τα ξέρει.
l Αρα πρέπει να τους δώσω αύξηση τουλάχιστον 50% μόλις αναλάβω. Εξαιρείται εκείνος ο συνονόματος αρθρογράφος, βεβαίως· αυτός θα απολυθεί. Δεν τα έχουν ανάγκη τα λεφτά, αλλά αφού θα δουλεύουν για μένα, πρέπει να αφήνουν μεγαλύτερα πουρμπουάρ στο Χίλτον και στην Αθηναϊκή Λέσχη.
l Να την και η καλή είδηση: «Λόγω διεξαγωγής του νυχτερινού αγώνα δρόμου «Lighting up Athens», την Κυριακή από τις 20.00 έως τις 23.00, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων» στο Κέντρο της Αθήνας. Κάποιοι θα τρέχουν φορώντας τα λαμπάκια σαν χριστουγεννιάτικα δέντρα, από όσο κατάλαβα, για να διαφημίσουν την εταιρεία «nrg του ενεργειακού ομίλου Χανδρή… μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος». Και για χάρη της, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του δήμου θα κλείσει το κέντρο της Αθήνας. Καταπληκτική ιδέα.
l Μόλις αγοράσω τον ΔΟΛ, όποτε γίνεται διαδήλωση ή εκδήλωση και κλείνουν οι δρόμοι, θα γράφουν οι εφημερίδες μου και οι ιστοσελίδες μου, θα ανακοινώνουν οι σταθμοί μου: Αποκλεισμένοι Αθηναίοι που βασανίζεστε, σήμερα σας ταλαιπωρούν οι τάδε και οι τάδε.
Πώς μου αρέσουν αυτά τα «μου» που έγραψα παραπάνω…
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ας μη το κουράζομεν: γραβάτα και φέσι (5 δισ.), ούτως ή άλλως, δεν ταιριάζουν.
ΣΤΑΥΡΟΣ
Ε-ΦΕΣΙ-ΒΑΛΛΩΝ

nnn

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε την αριστεροσύνη όπως παλαιότερα η Δεξιά την εθνικοφροσύνη και διαχρονικά η Εκκλησία τη χριστιανοσύνη. Πού να βρεθεί νοημοσύνη!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Αν είναι δεκαπέντε μέρες, κομμάτια να γίνει – υπομονευόμαστε. Φοβάμαι όμως ότι θα περάσουν δεκαπέντε τέρμινα για να βάλει ο Αλέξης γραβάτα· και δεν θα είναι και πρωθυπουργός.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ΑΝΕΛ: «Αλήθεια σας λέω ότι είναι θέμα ημερών, ίσως μιας εβδομάδας, να βγει η χώρα από το τούνελ». Μεγάλα λόγια. Τα ίδια είπε και ένας μεγάλος προφήτης, για ένα γεγονός που θα συνέβαινε πολύ σύντομα. Αλλά πέρασαν 2.000 χρόνια και ακόμα περιμένουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Ωστόσο, παρά τα απίθανα μέσα επικοινωνίας της σήμερον, όπου οι πάντες μιλάμε και γράφουμε, τίποτα το πρωτότυπο δεν έχει ειπωθεί και γραφτεί – απλώς ανακυκλώνουμε. Και επερωτώ: Μήπως πρέπει να βάλουμε μια άνω τελεία για να δούμε κατά πού πάμε;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, Ο ΕΠΕΡΩΤΩΝ

nnn

Την Τετάρτη, θα είμαστε και εμείς εκεί, ως αναγνωστικό κοινό, να ανοίξουμε μαζί τον φάκελο ώστε να αποφασίσουμε εάν θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε «Το Βήμα» όπως το ξέρουμε ή εσείς θα αλλάξετε τίτλο και εμείς συνήθεια.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM

nnn

Μελανόλευκη ομάδα, έγχρωμη τηλεόραση. Μας έχει ζωσμένους.
ΧΑΪΒΑΝ, ΠΑΤΡΑ

nnn

Οι χαζο-Πορτογάλοι ζήτησαν να εξοφλήσουν το ΔΝΤ πριν από την προθεσμία πληρωμής. Πού ζουν οι άνθρωποι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ