από metereologos.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 
 

Τέλος εποχής για το 70% των ελλήνων επιχειρηματιών!

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οσοι κυκλοφορούν στην Αθήνα αντιλαμβάνονται με την πρώτη ματιά τη διαφορά. Τούτο τον Μάιο το κέντρο της πρωτεύουσας κατακλύζεται από τουρίστες. Σε όλη τη ζώνη του ιστορικού κέντρου η παρουσία τους είναι ευχάριστα εμφανής και ελπιδοφόρα. Ολα τα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα, οι πληρότητες είναι μοναδικές, όπως και το ενδιαφέρον για σχετικές επενδύσεις. Η αναζήτηση κατάλληλων κτιρίων και οικοπέδων για μετατροπή ή κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων δεν έχει προηγούμενο.

Ειναι φανερό ότι κάτι ξεχωριστό συμβαίνει. Η αγορά, που πάντα πρώτη αντιδρά, κινείται επειδή απλούστατα βλέπει αυτό που μαρτυρούν οι αριθμοί. Το 2013 οι διανυκτερεύσεις στην Αθήνα μόλις προσέγγιζαν τα 4,5 εκατομμύρια. Το 2016 εκτινάχθηκαν σε 16 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2021 θα προσεγγίσουν τα 50.000.000! Η Αθήνα παίρνει σιγά-σιγά τη θέση που της αρμόζει. Εξελίσσεται σε επισκέψιμη πόλη, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές με ιστορία, πολιτισμό και καλή ζωή.  

Σειρά παραγόντων ευνοεί την εξέλιξη. Είναι η νέα γενιά σύγχρονων πολιτών του κόσμου που ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία και αντιμετωπίζει πια την Αθήνα ως ελκυστικό προορισμό. Νέοι κατά βάση, με σχετικά καλό εισόδημα, που κάνουν σχεδόν δέκα ταξίδια τον χρόνο, δίνουν πλέον τον τόνο στον παγκόσμιο τουρισμό και είναι αυτοί που προκαλούν τον ανταγωνισμό των φθηνών εισιτηρίων στις αεροπορικές εταιρείες.

Και μαζί, η σημαντική επίδραση των social media, οι πολλές όμορφες  εικόνες που προσφέρει η αθηναϊκή και εν γένει η ελληνική ποικιλομορφία γοητεύουν τους επίδοξους ταξιδιώτες και στέλνουν μαζικά τουρίστες στην Αθήνα και συνολικά στην Ελλάδα. Οπως βεβαίως επιδρά και η αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία και στην ευρύτερη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής καθιστώντας την Ελλάδα μοναδικό ασφαλή προορισμό.
Ανεξαρτήτως λοιπόν της κυβερνητικής αβελτηρίας και ασυνέπειας στην οικονομία αλλά και στην τουριστική πολιτική, τα πράγματα κινούνται, η αγορά βρίσκει μόνη τις ευκαιρίες και σπεύδει να τις εκμεταλλευθεί ερήμην των κυβερνώντων.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία τείνει να ικανοποιήσει τα θεμελιώδη που επιτρέπουν τη σταθεροποίησή της σε μεσοπρόθεσμη βάση, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι και οι πολλές ανησυχίες να αμβλύνονται. Οι προϋπολογισμοί ισοσκελίζονται, η επιτροπεία επί μακρόν, με αφορμή και τις εξελίξεις για τη διευθέτηση του χρέους, μοιάζει δεδομένη, η διεκδικούσα την εξουσία δεξιά αντιπολίτευση είναι φιλική προς τις επενδύσεις και έτσι το έξυπνο διεθνές χρήμα που τοποθετείται πρώτο προεξοφλεί περιορισμό των πολιτικών κινδύνων.

Γενικώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λοξοδρομήσει τα προσεχή χρόνια, αντιθέτως θα σταθεροποιείται ολοένα και περισσότερο και θα διευρύνει τον κύκλο των ευκαιριών, καθώς στα χρόνια της κρίσης κατέστη φθηνότερη και ανταγωνιστικότερη.

Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων αναλαμβάνονται επενδυτικές πρωτοβουλίες, προετοιμάζονται συμπράξεις διεθνών και ελληνικών συμφερόντων και βεβαίως αναμένεται να εκδηλωθούν αυτόνομες διεκδικήσεις από νέα διεθνή επενδυτικά σχήματα, που διαθέτουν χρηματοδοτικούς πόρους, δεν εξαρτώνται από τις πιστώσεις των τραπεζών και έχουν τον δικό τους τρόπο να εκδηλώνουν τη διεκδίκησή τους. Τα σχήματα αυτά προετοιμάζουν ήδη την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θεωρούν διεφθαρμένο, εξαρτημένο και ανίκανο να προσφέρει πραγματικές αναπτυξιακές διεξόδους στην ελληνική οικονομία.

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, εξαιτίας και της τουριστικής έκρηξης, ο ξενοδοχειακός κλάδος προσφέρει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία διεκδίκησης. Ολες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πολιορκούνται από επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν πτωχευμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ηδη η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας, θέλει να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ σε ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες στα νησιά και ακολουθούν εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων που προεξοφλούν την επερχόμενη ελληνική τουριστική άνοιξη. Και η Τράπεζα Πειραιώς επίσης διαφημίζει ένα απόθεμα ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της, αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Η αίσθηση που υπάρχει στην επιχειρηματική αγορά είναι ότι η υπερανάπτυξη του τουριστικού τομέα θα συμπαρασύρει και τον τομέα των τροφίμων, στον οποίο τοποθετούνται στρατηγικά οι ξένοι. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι θα διεκδικηθούν όλα τα μεγάλα ελληνικά εταιρικά σχήματα του τομέα των τροφίμων.

Περιγράφεται χαρακτηριστικά μια σχεδόν ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, με βάση τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και των προβληματικών επιχειρήσεων. Οι παλαιοί ιδιοκτήτες που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν θα συμβάλουν στη διεκδικούμενη από τις τράπεζες αναδιάρθρωση θα αποβληθούν. Ορισμένοι εκτιμούν ότι σε έναν χρόνο θα έχει αλλάξει χέρια το 70% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τους ξένους να πρωταγωνιστούν σε αυτή την περιγραφόμενη ανασύνταξη της ελληνικής παραγωγικής βάσης. Η πλειονότητα των παλαιών επιχειρηματιών θα βρεθεί εκτός αγοράς και τη θέση τους θα καταλάβουν νέοι φιλόδοξοι παίκτες και νέα σχήματα, είτε μεικτά με ξένους είτε  αμιγώς ξένα, τα οποία και θα φέρουν μια νέα κουλτούρα στα ελληνικά επιχειρηματικά πράγματα, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα μπίζνες πλαν, σε επαγγελματικό μάνατζμεντ και θα βασίζεται στις επιδόσεις και αποδόσεις των επενδύσεων.

Ουσιαστικά οδεύουμε σε τέλος εποχής και στην ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σαν κι αυτό που τείνει να επικρατήσει σε Δύση και Ανατολή και θα απέχει παρασάγγας από το επικρατήσαν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ἕνα σχόλιο ἀπὸ κάποιον γιὰ τὴν Volkswagen | 30/05/2017 09:45
  Τὸ μεγαλύτερο σκάνδαλο ποὺ ἔχει πέσει στὴν ἀντίληψὴ μου κ. Καρακούση λέγεται VOLKSWAGEN! Κανεὶς δὲν τολμᾶ νὰ τὸ ἀναφέρει! (Μιὰ καὶ ἡ κουβέντα ... περὶ διαφθορᾶς ...)
  γ.γ
  απάντηση10
   
   
  Η νοοτροπια του μεσου πολιτη, ειναι ο χειροτερος εχθρος του | 30/05/2017 04:10
  Αυτος εχει αφησει ένα τεραστιο κενο γυρω του, το οποιο βλεπουν σαν ευκαιρια κυριως ξενοι πουεχουν διαφορετικη νοοτροπια αλλα επισης εχουν την δυναμη να δημιουργησουν ένα σταθερο υποβαθρο, με νεους νομους, που θα στηριζουν τις επενδύσεις τους. Κακο αυτό για τον μεσο Ελληνα, αλλα αυτος ειναι νομος της φυσης. Γιατι αυτή ειναι αδιαφορη σε πατριδες, σύνορα συνήθειες και χουγια. Και εμεις εχουμε ιστορια στη φαγωμαρα και στην δημιουργια τετειων κενων. Ο κοσμος για πολλους από εμας, ειναι ό,τι μπορούμε να δουμε μεσα από ένα σωληνα μισης ιντζας. Ετσι δεν ειναι?
  Enas metanastis
  απάντηση30
   
   
   
  Χρειαζεται να ναι καποιος οικονομολογος... | 29/05/2017 15:15
  ...για να συμφωνησει οτι οπως δεν πρεπει να ποινικοποιειται το κερδος,ετσι δεν μπορει να υπαρξει αναπτυξη με κρατικοδιαιτους "επιχειρηματιες"; Προσφερει αναπτυξη μια επιχειρηματικη οικογενεια που μεταφερει το κερδος στο εξωτερικο,χτιζει βιλλες στο Μαιαμι,ευνοειται με φοροαπαλλαγες κι εκβιαζει για πςρισσοτερες υπο τη απειλη των απολυσεων; Και σαν φουσκα ολκης σκαει και δεν ανοιγει ουτε μυτη απο πλευρας πολιτειας;Οσο οι κυβερνωντες τα βρισκουν με δαυτους,για ποιες προοπτικες υγειους αναπτυξης μιλαμε;Σε αλλο πλανητη ημασταν;Δεν διαβαζαμε τον βιο και πολιτεια των...επιχειρηματιων "μας"; Και την αδιαφορια-διαπλοκη-διαφθορα που αναπτυχθηκε με αυτους και τους κυβερνητες μας;
  Abdul
  απάντηση522
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το μεγάλο ξεπούλημα | 29/05/2017 13:55
  Στην ουσία λέτε ότι θα κλείσει το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων, ότι ο τουρισμός και η βιομηχανία τροφίμων θα περάσει σε ξένα χέρια. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την μέχρι σήμερα πρακτική φοροαποφυγής των πολυεθνικών, τα έσοδα της κοινωνίας, αλλά και του δημοσίου θα είναι ψίχουλα. Απεναντίας κάθε χρόνο η εγχώρια οικονομία θα απομυζάται όλο και περισσότερο, γιατί οι «επενδυτές» θα μεταφέρουν τα κέρδη τους στις χώρες προέλευσής τους ή σε φορολογικούς παραδείσους. Χαίρομαι όμως για τον ενθουσιασμό μερικών για την «αλλαγή παραγωγικού μοντέλου» :).
  αντώνης
  απάντηση1127
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Στο αρθρο αυτο καλυτερα να γραφουν οσοι εχουν σχεση με το αντικειμενο | 29/05/2017 12:43
  Και οχι τις διαφορες πολιτικες αποψεις τους. Οι ελληνες τουριστικοι επαγγελματιες ειναι ανεξαρτητοι οπως και οι εφοπλιστες απο οποιαδηποτε κυβερνηση και αποτελουν την κυρια βιομηχανια της χωρας. Αντιθετα απο τους εφοπλιστες δεν μπορουν να αλλαξουν σημαια στα καραβια τους και να πανε οπου θελουν μενουν εδω και με τους φορους τους συνεισφερουν στη ρημαδιασμενοι αυτοι χωρα προσφερουν υψηλες υπηρεσιες σε ολα τα επιπεδα και το κυριοτερο προσφερουν θεσεις εργασιας σε ελληνες και αλλοδαπους. Ασχετα διακυβερνησης και ελλειψης κεφαλαιων κρατικης διαφημης στο εξωτερικο κοντευουμε να φτασουμε την Ισπανια. Η κυπρος καθε χρονο στην Αγγλια καθε χρονο διαφημηζη τις ομορφιες της με υπεροχα τηλεοπτικα σποτ.
  hotelier
  απάντηση201
   
   
   
  O Ελληνικος πληθυσμος | 29/05/2017 11:40
  Τι θα κανει και που θα εργαζεται αγαπητε συντακτη? Εγω δεν εχω προβλημα να το γραψω. Με μισθους 300 ευρω το μηνα που θα πληρωνουν οι πολυεθνικες, μαλλον θα εργοδοτησουν τα εκατομμυρια των μεταναστων -προσφυγων που τωρα ειναι στιβαγμενοι σαν σαρδελες στα νησια και σε ολη τη χωρα. Η Τουρκια θα στειλει πολλους περισσοτερους για να τους απαλλαγει η ιδια. Η Ευρωπη θα λυσει το μεταναστευτικο προβλημα απο ανατολας. Οι Ελληνες πολιτες θα μαθουν για τα καλα τι σημαινει ΛΙΜΟΣ, ειτε ο Τσιπρας ειναι πρωθυπουργος, ειτε ο Μητσοτακης. Δεν εχετε υποθεση
  Sheepwash
  απάντηση1528
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αν εξαφανισθεί και το μοντέλο δυστυχώς πάρα πολύ συνηθισμένο | 29/05/2017 09:17
  που ο μόνος τρόπος που ξέρει να βγάλει κέρδος είναι να προσφέρει άθλιες συνθήκες εργασίας για τον εργαζόμενο (θεωρώντας ότι ο υποκατώτατος μισθός και η ασφάλιση είναι πολυτελείς παροχές), τότε όντως θα έχουμε κέρδος.
  Cynical
  απάντηση208
   
   
  Με Αλεκση και με Πάνο ολα θα τα εξυγιανω. | 29/05/2017 07:59
  Αυτός ειναι ο στόχος της κυβέρνησης,να απελευθερώσει την αγορά κυριε Καρακουση.Και γιατι να το κρύψω μεν αλλωστε,που θα έλεγε και ο πιο ειλικρινής πολιτικός που πέρασε απο αυτο τον τόπο.
  φανουρης
  απάντηση1111
   
   
  Και κυριως μεγαλος ο ρολος των reviews | 29/05/2017 07:46
  Σαν επαγγελματίας ξενοδόχος αλλα και τουρίστας που ειμαι συγχρόνως και συνεργάτης αλλα και πελάτης της γνωστής ιστοσελίδας με τα εξακριβωμένα reviews πελατών οταν ταξιδεύω θα παω σε ξενοδοχειο πανω απο 7,5/10 . Η άμιλλα για να ξεπεράσεις τον αντίπαλο ξενοδόχο στα reviews επεξε τον μεγαλυτερο ρολο στις ανακαινίσεις των καταλυμάτων παντού και ειδικα στα νησια, ο τουρίστας σημερα εχει γινει πλεον εκλεκτικος, θελει ανετα κρεβάτια, queen η king size, ψυγείο, καφετιέρα, δυνατό wifi, σέρβις, παρκινγκ, θέα, air condition, en suite bathroom με ντους η μπάνιο, και τελος αρκετό χωρο για βαλίτσες και ντουλάπα. Ο καιρος του παλαιού τύπου απλού δωματίου με ενα η δυο κρεβάτια και ενα καμπινε ξεπεραστηκε.
  Hotelier
  απάντηση391
   
   
  Που γίνονται αυτά? | 29/05/2017 07:21
  Μήπως είστε αιθεροβάμων? Μακάρι να έχετε δίκιο αλλά δυστυχώς όλα αυτά που γράφεται με καλές προθέσεις μοιάζουν παρά με πραγματικότητα
  ΧΒ
  απάντηση1914
   
   
  Όσοι είχαν σαθρές βάσεις θα εξαφανιστούν | 29/05/2017 06:53
  θα επιβιώσουν οι Μέρμηγκες δλδ αυτοί που έκαναν ζωή μετρημένη, οι έχοντες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όσοι δεν χρωστάνε, όσοι έδιωξαν τα βαρίδια νωρίς από πάνω τους και τέλος όσοι έβγαλαν βουλγάρικο ΑΦΜ. Οι ξένες εταιρείες που ήρθαν είναι υποκαταστήματα μεγάλων ομίλων ασφαλώς δεν επιβαρύνονται με τις αμαρτίες της Ελληνικής αγοράς, (εφορία, ταμεία, δημάρχους, απεργίες, υπερτιμημένους υπαλλήλους, δύστροπη απαιτητική αγορά και συνάμα άνευ οικ. δύναμης λόγω της οικ. Καταστροφής) κ ως μέλη πολυεθνικών εταιρειών αναζητούν το εύκολο κέρδος, μην εκπλαγείτε εάν οι μισοί από αυτούς φύγουν, επίσης μην καυτηριάζετε όσους ντόπιους αναζητούν λύσεις υπό < ξένη σημαία > αποβάλλετε αυτόν τον άρρωστο θαυμασμό για τα ξένα λαμόγια (βέβαια πρωταθλητές είναι οι συριζαίοι συμπολίτες μας όταν τους λαθρομετανάστες τους λένε < επενδυτές > καθότι τώρα για ψηφοθηρικούς λόγους ετοιμάζονται να χαρίσουν τα κατασχεμένα σπίτια των Ελλήνων στα μεμέτια. Σιγά μη σας έπιασε ο πόνος για τους Έλληνες...
  Katsikis
  απάντηση1610
   
   
  ᾽Εδῶ ἀρχίζει τὸ μέλλον ! | 29/05/2017 03:51
  ῍Ετσι ἀκριβῶς εἶναι,ἀξιότιμε κύριε ἀρχισυντάκτα.Θερμὰ συγχαρητήρια.῍Ονειρὸ μου,ἀπὸ τεσσαρακονταετίας ἢδη,ἦτο νὰ γεμίσω τὰ ἀεροδρόμια,τὰ λιμάνια,τοὺς κάμπους καὶ τὰ βουνὰ τῆς πατρίδος μου,τὶς εἰσόδους καὶ τὶς πλατεῖες πόλεων καὶ χωριῶν,ἀερόστατα νὰ ἀπέστειλα εἰς τοὺς οὐρανοὺς της μὲ αὐτὸ τὸ σύνθημα: ᾽Εδῶ γεννᾶται,ἐδῶ,εἰς τὴν πατρίδα μας ῾Ελλάδα ξεκινᾶ τὸ μέλλον !᾽Επίστευα πάντοτε εἰς ἓνα λαμπρὸν μέλλον διὰ τὴν λατρευτὴν μας πατρίδα,ἀνάλογον τοῦ λαμπροῦ παρελθόντος της.Πᾶτε,σᾶς παρακαλῶ,εἰς τὸν ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΝ τοῦ ᾽Απριλίου τοῦ 1995 καὶ λάβετε τὸν κόπον νὰ ἀναγνώσητε ἐκλαῐκευμένον τετρασέλιδον ἂρθρον μου,μεγάλος καῠμὸς καὶ μαράζι ἑνὸς ξενιτεμένου,ἐμπρὸς πατριῶτες,θάνατος στὸν θάνατον.
  ᾽Ιατρός,Γεώργιος Ν.Βασιλειάδης
  απάντηση513
   
   
  sd | 28/05/2017 23:30
  μακαρι αν και αισιοδοξο σας κοβω...εχουμε τσιπρα ακομα...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση402