Συνεχή βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, παρότι ακόμα βρίσκεται στην Εντατική, μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε την Πέμπτη το απόγευμα. Δεν πρόκειται όμως να ασχοληθώ με το ιατρικό ανακοινωθέν (θα το διαβάσατε άλλωστε σε άλλες στήλες του tovima.gr), αλλά θα σταθώ σε μερικά περιστατικά που συνέβησαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου νοσηλεύεται. Εκπληκτοι γιατροί, νοσοκόμοι, ακόμα και μέλη της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού άκουσαν τον κ. Παπαδήμο να ζητεί την Παρασκευή το μεσημέρι να επικοινωνήσει με τη γραμματέα του Ερη Κωνσταντάκη. Εδώ να σημειώσω ότι η γραμματέας του βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νοσοκομείο μαζί με τη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Σάνα Ινγκραμ (σε παλαιότερη φωτογραφία με τον σύζυγό της) έξω από το χειρουργείο και περίμενε και αυτή με αγωνία το αποτέλεσμα της αξονικής τομογραφίας. Και όταν οι γιατροί ανακοίνωσαν «όλα καλά, η αξονική ήταν τζάμι» χαμογέλασε. Την Παρασκευή το πρωί πήρε και πάλι το μπλοκάκι της και σημείωσε όσα της υπαγόρευσε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος, όπως έλεγαν όσοι τον γνωρίζουν, μπορεί να είναι στην Εντατική αλλά δεν παύει να εργάζεται.
nnn
Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Σάνα, έξω από το χειρουργείο αντιμετώπιζε με αξιοζήλευτη ψυχραιμία την όλη κατάσταση, παρά το σοκ που όπως ήταν φυσιολογικό υπέστη. Ηταν αυτή που έδωσε στους γιατρούς το ιατρικό ιστορικό του συζύγου της, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν όποιες επιπλοκές στην υγεία από τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί. Κρατώντας ένα μπουκαλάκι νερό, όρθια, αξιοπρεπέστατη έδινε κάθε πληροφορία που χρειάζονταν οι γιατροί εκείνη τη στιγμή. Με ανακούφιση άκουσε τον γιατρό να ανακοινώνει ότι ο κ. Παπαδήμος έχει επαφή με το περιβάλλον, ομιλεί, κουνάει κανονικά χέρια και πόδια, παρά το σοκ που είχε υποστεί. Ρώτησε γιατί θα τον μεταφέρουν στην Εντατική, της είπαν τον λόγο, με την προσθήκη ότι θα τον δει και ένας πλαστικός χειρουργός για τα εγκαύματα που υπέστη, και κυρίως για την πληγή που είχε στο δεξί πόδι και στο δεξί χέρι. Αργότερα έλεγε ότι όταν έφθασε στο νοσοκομείο προσπαθούσε από τη φωνή του συζύγου της να καταλάβει εάν ήταν σοβαρά.


Το σοκ του Στουρνάρα

Δίπλα στη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού έξω από το χειρουργείο, προτού ακόμα διαπιστωθεί ότι βρίσκεται εκτός κινδύνου και με την αγωνία όλων ζωγραφισμένη στο πρόσωπο, βρέθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας ο οποίος, όπως έλεγε, θα διατάξει έρευνα για το πώς έφθασε ο τρομοφάκελος στα χέρια του κ. Παπαδήμου, αν είχε προηγουμένως σκαναριστεί και κυρίως εάν όντως είχε σκαναριστεί γιατί δεν είχε εντοπισθεί η εκρηκτική ύλη. Ο κ. Στουρνάρας ήταν σοκαρισμένος. Εστεκε ακίνητος, σχεδόν δεν μιλούσε και άκουγε και αυτός με προσοχή τι έλεγαν οι γιατροί που έβγαιναν από το χειρουργείο. Σχεδόν αμέσως έφθασε και ο Τάσος Γιαννίτσης ενώ σε λίγη ώρα αφίχθη στο υπόγειο του Ευαγγελισμού (όπου βρίσκονται τα χειρουργεία) και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος συνοδεία δύο ανδρών. Κρατούσε στο ένα χέρι το κινητό και με το άλλο χαιρέτησε τη Σάνα (λέγοντάς της και ποιος είναι). Εμεινε εκεί ελάχιστα λεπτά και αποχώρησε με τον ίδιο τρόπο που ήρθε.
nnn
Σε κάποια στιγμή κτυπά το κινητό τηλέφωνο του κ. Στουρνάρα (το είχε σε δόνηση). Είδε ποιος τον καλούσε αλλά δεν το σήκωσε. Αλλωστε δεν υπήρχε ισχυρό σήμα στο υπόγειο του Ευαγγελισμού. Το τηλέφωνο ξανακτύπησε και ο κ. Στουρνάρας το έκλεισε. Αργότερα, όταν βγήκε έξω από το νοσοκομείο, έλεγε ότι του τηλεφωνούσε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να μεταφέρει στη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού τη συμπάθειά του και ότι καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας η οποία, όπως είπε, χτυπά τη Δημοκρατία. Ο κεντρικός τραπεζίτης ξαναμπήκε στο νοσοκομείο και μετέφερε στην κυρία Ινγκραμ το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών.
nnn
Εξω από το νοσοκομείο άρχισαν στο μεταξύ να συγκεντρώνονται οι πολιτικοί που έκαναν απλώς… δηλώσεις. Στην Εντατική σε κανέναν δεν επετράπη να εισέλθει. Κάποια στιγμή, λένε, πέρασε από εκεί και ο Παύλος Πολάκης, ως αρμόδιος υπουργός φαντάζομαι, γιατί δεν είναι λίγες φορές που ο κ. Πολάκης κατηγορούσε τον κ. Παπαδήμο για το PSI.


Οι εφοπλιστές και το Χάρβαρντ

Η Ειρήνη Νταϊφά μού λένε δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Κόρη του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νταϊφά, είναι επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και αεικίνητη. Μια γυναίκα που, όπως λέγεται, έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αλληλεγγύη και την προσφορά. Αυτήν ακριβώς την αλληλεγγύη (ή μήπως μεταφράζεται σε φιλοφρόνηση) ήθελε να δείξει ή να κάνει από ευγένεια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στη Λέσχη Εφοπλιστών. Ετσι άρχισε σε κάποια στιγμή να απαριθμεί τις σπουδές που έκανε ο κ. Μητσοτάκης σε ξακουστά πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ. Τι το κακό θα πείτε. Ελα όμως που δεν άρεσε σε κάποιους εφοπλιστές και κάτι μουρμούριζαν από κάτω μεταξύ τους. Εις εξ αυτών μάλιστα (με πολλά καράβια) όταν πήρε τον λόγο είπε ότι έβγαλε μόνο ένα πολυκλαδικό λύκειο και άρχισε να εργάζεται ως μούτσος (και μετά απέκτησε τόσο πολλά καράβια που κανένας πολιτικός δεν έχει), θέλοντας να πει στους πολιτικούς ότι στο επάγγελμά του δεν παίζουν ρόλο ούτε τα πτυχία ούτε τα φημισμένα πανεπιστήμια (η κληρονομιά όμως;).

ΝΔ και Brexit

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα είναι, μαθαίνω ο σύνδεσμος της ΝΔ στην Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για το Brexit. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε τις απαραίτητες επιστολές στην ηγεσία του ΕΛΚ και συγκεκριμένα προς τον Πρόεδρό του Γιόζεφ Ντολ έπειτα από την εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Brexit είναι σημαντικότατο για τα ελληνικά συμφέροντα και λόγω και διπλωματικής εμπειρίας γνωρίζει εις βάθος τις λεπτομέρειες.

Καμίνης κατά Χρυσής Αυγής

Την Τρίτη ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής (μια δίκη που δεν λέει ακόμα να τελειώσει). Είναι ο Δήμαρχος που σταμάτησε τα συσσίτια του μίσους και το πλήρωσε με μια γροθιά από χρυσαυγίτη βουλευτή στο Κόμβο Αλληλοβοήθειας στο Δήμο Αθηναίων. Τη γροθιά όμως του γιγαντόσωμου χρυσαυγίτη τη δέχθηκε ένα αθώο κοριτσάκι, που έτυχε να βρίσκεται εκεί. Τόση ανδρεία…

HeliosPlus