Είναι το πρώτο μη μυθοπλαστικό βιβλίο του Ρίτσαρντ Φορντ («Καναδάς», «Μέρα Ανεξαρτησίας», «Αθλητικογράφος»…). Λέγεται «Between Them» και κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες (HarperCollins). Πρόκειται για ένα «διπλό βιβλίο», όπου ο 73χρονος συγγραφέας, με δύο ξεχωριστά κείμενά του, γραμμένα σε διαφορετικές περιόδους, θυμάται τους γονείς του. Δυνατή και απλή γραφή, που μεταφέρει συγκίνηση και πολλή αγάπη. (Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ τον Ρίτσαρντ Φoρντ να λέει στη μητέρα του «σ’ αγαπώ», Ι love you.) Ταυτόχρονα είναι μια γραφή στοχαστική για το παρελθόν, «αυτό το παρελθόν που μοχθεί αλλά πάντα μισο-αποτυχαίνει να μας κάνει αυτούς που είμαστε» όπως σημειώνει προγραμματικά ο συγγραφέας.
Γεννημένοι και οι δύο στο αγροτικό και αρχαϊκό Αρκανσο την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, ο Πάρκερ Φορντ και η Εντνα Εϊκιν παντρεύτηκαν το 1928. Εζησαν κυριολεκτικά 15 χρόνια στους δρόμους, ταξιδεύοντας στις νότιες Πολιτείες, καθώς ο Πάρκερ ήταν εμπορικός αντιπρόσωπος (salesman). To 1944 απέκτησαν τον Ρίτσαρντ και ο νομαδικός βίος τελείωσε. Εγκαταστάθηκαν στο Τζάκσον του Μισισίπι, αγόρασαν σπίτι και αυτοκίνητο. Ο Πάρκερ εξακολούθησε να δουλεύει ως αντιπρόσωπος. Εφευγε Δευτέρα πρωί και επέστρεφε Παρασκευή. Η Εντνα στο σπίτι με τον Ρίτσαρντ. Σχεδόν καθόλου φίλοι και μακριά από τις οικογένειες και τους άλλους συγγενείς. Ο Πάρκερ και η Εντνα κοιμούνταν σε διαφορετικά δωμάτια αλλά υπήρχε πραγματική αγάπη μεταξύ τους και ειλικρίνεια. Καμία υποψία για παράλληλες σχέσεις. Το 1960 ο Πάρκερ πεθαίνει. Ενα νέο κεφάλαιο στη ζωή του Ρίτσαρντ, 16 ετών, τη χρονιά του θανάτου του πατέρα του, μόνος με την Εντνα, μέχρι τα 18 του που φεύγει για σπουδές, στον Βορρά, στο Μίσιγκαν. Η σχέση με τη μητέρα του θα παραμείνει όμως πολύ στενή, μέχρι το τέλος της ζωής της Εντνα από καρκίνο, στο τέλος της δεκαετίας του ’70.
Ο Ρίτσαρντ Φορντ αποκρυπτογραφεί αυτό που μας συνδέει με τους γονείς μας: την οικειότητα και ταυτόχρονα την απόσταση, το να είσαι μαζί τους και ταυτόχρονα μόνος σου. Το βιβλίο είναι όμως και μια καθαρή ματιά στην Αμερική των δεκαετιών ’50, ’60 και ’70. Το τοπίο, τα αυτοκίνητα (Λίνκολν Κοντινένταλ, Πάκαρντ…), οι μεγάλες μεταπολεμικές αλλαγές αλλά κυρίως οι ζωές των ανθρώπων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ