Ο Λουκάς Παπαδήμος, μια από τις πιο ευγενικές μορφές της ελληνικής δημόσιας ζωής, ένα πρόσωπο με διεθνή αναγνώριση και έργο συγκεκριμένο, που αφιερώθηκε κυριολεκτικά στην υπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και ανέλαβε βαριές ευθύνες και υποχρεώσεις σε κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας, έπεσε θύμα θρασύτατης τρομοκρατικής επίθεσης από ανεγκέφαλους, φανατικούς και απροσάρμοστους του εθνικού μας βίου.

Αποτέλεσμα προφανώς της στοχοποίησης και των διχαστικών μηνυμάτων που εκπέμπουν διαρκώς σε όλα τα χρόνια της μεγάλης κρίσης απαίδευτα κι απροσάρμοστα περιθωριακά πολιτικά κέντρα, που διακρίνονται από ελλείμματα κατανόησης των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ορίζονται από ανόητες θεωρίες συνωμοσίας.
Η ομάδα που απέστειλε τον παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο στο γραφείο του στην Ακαδημία Αθηνών αντιλαμβάνεται τον κ.Παπαδήμο ως εχθρό του λαού, ως έκφραση των ξένων και του κακού, είναι ποτισμένη από μίσος, δεν μπορεί να φανταστεί ότι ο άλλοτε διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην πρωθυπουργός είναι από τους διακεκριμένους υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος αυτής της χώρας.
Οι εμπνευστές της θρασύτατης επίθεσης δεν είναι σε θέση, δεν διαθέτουν την εκπαίδευση και τα ερμηνευτικά εργαλεία που θα τους επέτρεπαν να κατανοήσουν το έργο, το ρόλο και ιδιαίτερα την προσφορά στην πατρίδα, τόσο κατά την προετοιμασία ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη, όσο και τώρα στους χρόνους διαχείρισης της μεγάλης κρίσης.
Ούτε βεβαίως μπορούν να αποδεχτούν υποτυπωδώς και να αναγνωρίσουν την επιστημοσύνη και την επάρκειά του, τεχνοκρατική και πολιτική, αλλά και την κοινωνική ευαισθησία που τον διακρίνει.
Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ένα πρόσωπο ξεχωριστό για τη χώρα, μια προσωπικότητα που τίμησε όλα τα αξιώματα που του προσφέρθηκαν επαξίως, προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο, με απόλυτη σεμνότητα και συστολή, χωρίς ίχνος πρόκλησης και οίησης.
Δεν του πρέπει λοιπόν τέτοια θρασύτατη στάση και συμπεριφορά.
Η επίθεση που δέχτηκε ντροπιάζει τη χώρα ολόκληρη και τον λαό της βεβαίως.
Το ότι συνέβη ωστόσο μαρτυρά την υποχώρηση και την αλλοίωση βασικών στοιχείων και αξιών της κοινωνίας μας.
Καταδεικνύει βεβαίως τον εκτροχιασμό και τον κίνδυνο επικράτησης ξένων προς την Ελλάδα προτύπων μίσους και εξόντωσης των θεωρούμενων πολιτικών αντιπάλων.
Και φανερώνει βεβαίως τα κενά ασφάλειας, αλλά και την ανοχή ορισμένων σε τέτοια φαινόμενα παρακμιακής πολιτικής βίας.
Ανοχή δεν χωρεί πια σε σχήματα τρομοκρατικά στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά το παιγνίδισμα ορισμένων ανόητων με τον κύκλο της βίας και του αίματος. Και είναι αλήθεια ότι τα τελευταία λίγα χρόνια όντως υπήρξε ανοχή και ανεκτικότητα απέναντι σε εκδοχές της ένοπλης πολιτικής βίας.
Η επίθεση εναντίον του κ.Παπαδήμου οφείλει να αφυπνίσει τους πάντες. Ως εδώ και μη παρέκει για όλους αυτούς που φαντασιώνονται κρεμάλες και φονικά.
Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, ανέχεται και επιτρέπει σχεδόν τα πάντα. Αλλά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την επιλογή της πολιτικής των όπλων.
Κουμπούρια και βόμβες δεν χωρούν στη Δημοκρατία μας. Ας το καταλάβουν όλοι. Όσο είναι καιρός..