«Πού τους χάνεις, πού τους βρίσκεις, διαρκώς χωμένοι σε μια βιβλιοθήκη». Με τον τρόπο αυτό μου είχε απαντήσει στέλεχος της Κομισιόν όταν τον ρώτησα σχετικά με το πού έχουν πάει οι συνάδελφοί του που κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα και παρακολουθούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Να σας θυμίσω πως η δεύτερη αξιολόγηση συνδέεται με 140 προαπαιτούμενα εκ των οποίων περίπου τα 25 τελούν σε εκκρεμότητα. Τα στελέχη της Κομισιόν δεν είναι από εκείνους που έχουν ένα μπλοκάκι και «κοκκινίζουν» τους υπουργούς για τις παραλείψεις τους. Το αντίθετο μου λένε. Λειτουργούν πάντα υποστηρικτικά για να μη δίδονται αρνητικές αφορμές –στους Γερμανούς –και στηρίζουν με τεχνογνωσία όταν και όπου απαιτείται. Ωστόσο, σε σχέση με την απάντηση του συνομιλητή μου θα έπρεπε να την εκλάβω αλληγορικά και όχι τοις μετρητοίς. Γιατί το λέω αυτό; Διότι εντελώς τυχαία διαπίστωσα πως τα στελέχη της Επιτροπής κάνουν τα «θεσμικά» ραντεβού τους στο cafe Βιβλιοθήκη της πλατείας Κολωνακίου. Δηλαδή 100 μέτρα μακριά από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Ελληνικές συνήθειες θα μου πείτε.


Περιμένοντας τη μεγάλη ψαριά

Σοβαρές αιχμές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη αφήνει με επιστολή της – απάντηση η πρώην γενική επιθεωρήτρια της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ) Γεωργία Γεωργιάδου λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνσή της από τη θέση της γενικής επιθεωρήτριας. Η κυρία Γεωργιάδου κάνει λόγο για προαποφασισμένη απομάκρυνσή της και κατηγορεί τον υπουργό για κομματικό νεποτισμό ενώ αποκαλύπτει «πράξεις και ολιγωρίες που θίγουν το κύρος και τα συμφέροντα του Οργανισμού και ενδεχομένως πληρούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση αδικημάτων που διώκονται ποινικά». Η επιστολή της κυρίας Γεωργιάδου που επιρρίπτει ευθύνες στους δύο υπουργούς έχει τον ευρηματικό τίτλο «Περιμένοντας τη μεγάλη ψαριά»!
Γκριζάρισε και ο Κυριάκος

Ισως να έφταιγε ο φωτισμός των προβολέων της Βουλής, ίσως το άγχος για την εξουσία, ποιος ξέρει; Αλλά όσοι (και ήταν πολλοί) είδαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκη (φωτογραφία) να ομιλεί στη Βουλή (για το νομοσχέδιο για την Υγεία) παρατήρησαν ότι τα μαλλιά του γκριζάρισαν. Κυρίως στο επάνω μέρος της κεφαλής του, όπου εμφανίστηκαν άσπρες τρίχες. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως του χρόνου πενηνταρίζει (γεννήθηκε το 1968) και τα γκρίζα μαλλιά ήταν εμφανή περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι συγγενείς του ωστόσο μου έλεγαν ότι από μικρό παιδί ο Κυριάκος είχε άσπρες τρίχες και δεν κατάλαβαν τη διαφορά.
Συνεργάτες για κλάματα

Η συζήτηση που θα σας περιγράψω έγινε την Πέμπτη το πρωί, σ’ ένα πηγαδάκι βουλευτών της ΝΔ, λίγο πριν αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα συζητούσαν για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ή για τις συνέπειες του Eurogroup της 22ας Μαΐου, πήραν ο κάθε ένας από ένα μεγάλο φτυάρι (που λέει ο λόγος) και… έθαβαν τους επιστημονικούς και άλλους συνεργάτες τους. Ιδιαιτέρως μία βουλευτής (εκλέγεται στη Β’ Αθήνας) έλεγε ότι η συνεργάτιδά της (την οποία της την φόρτωσε το κόμμα) έχει θράσος. Της υπαγόρευε συγκεκριμένα μία ερώτηση που ήθελε να καταθέσει και η συνεργάτιδά της την… απέρριψε, αρνήθηκε να τη γράψει με τη δικαιολογία ότι «δεν συντρέχει λόγος για να γίνει τέτοια ερώτηση». Μια άλλη φορά επίσης την απέρριψε γιατί «δεν καταλαβαίνω τα ελληνικά σας κυρία, πώς να το διατυπώσω». Ενας άλλος βουλευτής (από την περιφέρεια) έλεγε ότι οι επιστημονικοί του συνεργάτες είναι υπναράδες! Οποτε τους χρειάστηκε και τους τηλεφωνούσε του έλεγαν «πάρτε με αργότερα, να πιω μια γουλιά καφέ, να ανοίξουν τα μάτια μου».
Η Ευσταθία Κουτσούμπα

Παρόντες στη νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα Ευσταθίας ήταν σχεδόν ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ περιλαμβανομένης και της Αλέκας Παπαρήγα, παλιά στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ, ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ τη ΝΔ εκπροσώπησαν δύο βουλευτές, οι Λευτέρης Αυγενάκης και Χρ. Σταϊκούρας. Η (θρησκευτική) κηδεία έγινε στο νεκροταφείο της Λαμίας. Μα σημειώσω ότι η Ευσταθία Κουτσούμπα γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Βελεσσιώτες του νομού Φθιώτιδας. Παντρεύτηκε τον Αποστόλη Κουτσούμπα το 1954 και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Ντίνα. Ο ένας αδελφός της, ο Θωμάς Πανάρας, εκτελέστηκε το 1949 από το Εκτακτο Στρατοδικείο στην Ξηριώτισσα Λαμίας, ως μέλος του ΚΚΕ.
Ο Βαυαρός και η γραβάτα

Μια ομάδα βαυαρών βουλευτών που βρίσκονται στην Αθήνα συναντήθηκε με μια ομάδα ελλήνων βουλευτών και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Προσφυγικό, για τη Συνθήκη του Δουβλίνου και την τρομοκρατία. Πέραν του γεγονότος ότι όλοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να στήνονται τείχη για τους πρόσφυγες και ότι η Συνθήκη του Δουβλίνου χρήζει ανανέωσης, συνέβη το εξής περίεργο περιστατικό. Ο επικεφαλής των βαυαρών βουλευτών Γιούνκερ Χάικεν, εμφανίστηκε ενώπιον ελλήνων βουλευτών μ’ ένα κόκκινο μπουφάν και ένα μπλουζάκι, χωρίς γραβάτα. Ζήτησε ο άνθρωπος χίλια συγγνώμη για την εμφάνισή του και κυρίως επειδή δεν φορούσε γραβάτα, έως ότου να τον σταματήσει ο γαλάζιος βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος για να του πει ότι στην πολιτική εδώ στην Ελλάδα η ενδυμασία του είναι πολλές φορές κανόνας.

Τα αντανακλαστικά της σοσιαλδημοκρατίας

Στην αναγκαία και απαραίτητη σχέση σοβαρού και ορθολογικού – προοδευτικού έντυπου λόγου και Σοσιαλδημοκρατίας με αφορμή το άνοιγμα στις 31 Μαΐου των φακέλων προσφορών για την ανάδειξη υπερθεματιστή στον ΔΟΛ αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Εργαστηρίου για την σοσιαλδημοκρατία με θέμα «Έλληνες σοσιαλιστές και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» ο Γιώργος Σιακαντάρης. «Ένα είναι σίγουρο, ότι χωρίς αυτή τη σχέση δεν θα υπήρχε σοσιαλδημοκρατία. Γιατί σοσιαλδημοκρατία χωρίς σοβαρό διάλογο με τον προοδευτικό τύπο δεν γίνεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις στον ΔΟΛ απαιτούν γερά σοσιαλδημοκρατικά ανακλαστικά». Επίσης, επεσήμανε ότι ο κίνδυνος δεν είναι να φορέσει ο Τσίπρας τη γραβάτα με τα χρώματα της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά στο να βγάλουν οι Αμόν, Κόρμπιν και Σάντσεθ τη σοσιαλδημοκρατική τους γραβάτα και να φορέσουν το ποσέτ του Αλέξη Τσίπρα.

HeliosPlus