Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην φόρεσε ακόμα γραβάτα,αφού ο επάρατος, κατά τον κ.Πολάκη, γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει μια συμφωνία για το χρέος,αλλά τουλάχιστον ανακάλυψε την αξία των θετικών ειδήσεων.

Με δύο διαδοχικές χθεσινές παρεμβάσεις του, η πρώτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η δεύτερη στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, μας περιέγραψε μια Ελλάδα που τρέχει για επενδύσεις, μια χώρα γεμάτη εργοτάξια.

Προφανώς ξέχασε την εποχή της καταστροφολογίας, όπου κατακεραύνωνε τους πάντες και τα πάντα, που περιέγραφε μια χώρα αποικία, όπου οι άνθρωποι αυτοκτονούσαν από την ανέχεια και τη δυστυχία.

Τώρα μπορεί να αποφεύγει και ο ίδιος και οι υπουργοί του να μιλήσουν για success story, αλλά επί της ουσίας προσπαθούν να μας πείσουν ότι έρχεται ένα ρόδινο και φωτεινό μέλλον.

Έχουμε βέβαια ακόμα κάποιες δυσκολίες, αλλά το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Ακόμα κι αν ο κ.Σόϊμπλε επιμένει να μη μας δίνει αυτό που δικαιούμαστε για το χρέος, η χώρα θα βγει στις αγορές, οι επενδύσεις θα έρθουν και μαζί η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Το δυστύχημα με τον πρωθυπουργό είναι ότι συνήθως οι υποσχέσεις και οι επαγγελίες του δεν επιβεβαιώνονται. Είναι θετικό βέβαια ότι οι αυταπάτες που πληρώσαμε και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε για κάμποσα χρόνια ακόμα,διαλύθηκαν.

Οι ψευδαισθήσεις, ότι εμείς θα αλλάξουμε την Ευρώπη και όχι αυτή εμάς, καταρρίφθηκαν μέσα στη δίνη των αέναων πολιτικών διαπραγματεύσεων, που κατέληξαν σε μια σειρά επώδυνα μέτρα.

Η Ελλάδα, έστω κι αν παραπαίει ακόμα, έχει μια ευκαιρία. Αρκεί φυσικά οι υποσχέσεις και οι διαβεβαιώσεις του κ.Τσίπρα να μη μείνουν πάλι στα χαρτιά.

Οι επενδύσεις που υπόσχεται να μην κολλήσουν στις ιδεοληψίες κάποιων υπουργών του, στο χάος της γραφειοκρατίας, ή ναδιαμοιραστούν στα συμφέροντα της νέας διαπλοκής.

Η χώρα χρειάζεται πράγματι επενδύσεις και μάλιστα μεγάλες.Η οικονομία έχει τις ουσιαστικές δυνατότητες να πάρει μπροστά, αρκεί να υπάρχει σχέδιο και πολιτική βούληση.

Το ερώτημα όμως είναι αν η κυβέρνηση έχει πράγματι ασπαστεί αυτό το δρόμο, αν έχει τις ικανότητες και τη θέληση να κάνει πράξη τα ευχάριστα σενάρια που διακινεί.

ΤΟ ΒΗΜΑ