Ξέρετε ποια υπόσχεση έδωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας στους οποίους μίλησε στη Θεσσαλονίκη; Οτι θα αναγκάσει όσους μετέφεραν την έδρα της επιχείρησής τους στη Βουλγαρία να… επαναπατριστούν: «Το όραμά μου για τη βιομηχανία θα καταφέρει να κάνει τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας που έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες να το ξανασκεφθούν» τους είπε. και επειδή ίσως να υπήρχαν στο ακροατήριο και βιομήχανοι που ήδη έχουν μετακομίσει στη Βουλγαρία απευθύνθηκε προσωπικά σε αυτούς λέγοντάς τους: «Οσοι έχετε φύγει θα εξετάσετε την πιθανότητα επαναπατρισμού σας». Δεν γνωρίζω εάν τους έπεισε, αλλά το μέλλον θα δείξει…


Οι διαπλεκόμενοι στα ΜΜΕ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους βορειοελλαδίτες βιομηχάνους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον… Ιβάν Σαββίδη (ο οποίος, αν και επιχειρηματίας, δεν είναι μέλος του Συνδέσμου και έτσι δεν παρευρισκόταν). Δεν τον κατονόμασε, αλλά τον… φωτογράφισε. Εκανε λόγο για ωμή παρέμβαση στον χώρο των ΜΜΕ που επιχειρείται σε κοινή θέα (λόγω της πρόσφατης αγοράς μετοχών του Mega από τον ελληνορώσο επιχειρηματία), για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση χτίζει τη δική της διαπλοκή, αλλά θα μας βρει απέναντι. Χαρίζουν πρόστιμα, αλλά εμείς δεν θα τους χαριστούμε. Οραματιζόμαστε μια χώρα στην οποία κανείς επιχειρηματίας δεν θα χρειάζεται πρόσβαση στα ΜΜΕ για τα συμφέροντά του».


Η επιστράτευση του Ζαγοράκη

Κατά την επίσκεψή του ωστόσο στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ έπεσε σε χούλιγκανς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι και τον αποδοκίμασαν. Αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέρει και άλλους τρόπους, όπως αποδείχθηκε, για να αποφύγει τέτοιου είδους χουλιγκανισμούς: την… επιστράτευση! Επιστράτευσε συγκεκριμένα τον Θ. Ζαγοράκη, ευρωβουλευτή του κόμματός του και πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΚ, και τον είχε μαζί του συνεχώς ώσπου να μπει στο αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Αθήνα. Οταν βάζεις τα μεγάλα μέσα, γλιτώνεις και τις αποδοκιμασίες.


Ο Κυριάκος ξέχασε τον… Καραμανλή

Θα έχουν να το λένε για πολύ καιρό εκεί πάνω στις Σέρρες. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης βρισκόταν στη γενέτειρα του ιδρυτή της ΝΔ (κατά την επίσκεψή του στην Αμφίπολη) και δεν είπε λέξη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ηταν ένα casus belli για τους καραμανλικούς (και μη) βουλευτές και στελέχη, οι οποίοι στις ομιλίες τους φρόντισαν να εξάρουν τη συμβολή των Καραμανλήδων στην πορεία του τόπου. Τώρα, μεταξύ μας, πας στη γενέτειρα του «Εθνάρχη» και δεν λες δυο λόγια για αυτόν; Λάθος μεγάλο, όπως μου διαμήνυσαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές.
Το… ζιπουνάκι

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ξέχασε όμως τον Απ. Τζιτζικώστα, τον περιφερειάρχη, ο οποίος, όπως θα ενθυμείσθε, ήταν αντίπαλός του στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος. Οταν τον επισκέφθηκε, κρατούσε και μια σακούλα μαζί του, από γνωστό κατάστημα με παιδικά είδη. Ηταν το δώρο προς το νεογέννητο παιδί του ζεύγους Τζιτζικώστα, ένα ωραίο ζιπουνάκι, επιλογή όπως έμαθα της Μαρέβας Μητσοτάκη.


Το σίριαλ με τις ονομαστικές εορτές

Συνήθως δεν αποκαλύπτω τα προσωπικά τηλεφωνήματα που δέχομαι από πολιτικούς, αλλά αυτό που θα σας αναφέρω έχει τη σημασία του. Τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της ΝΔ (πρωί-πρωί της Πέμπτης). Ηθελε να μάθει σε ποιον βουλευτή του κόμματός δεν τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ονομαστική του εορτή (όπως έγραψε η στήλη αυτή), γιατί όπως είπε ήταν βέβαιος ότι τηλεφώνησε σε όλους. Του αναφέραμε το όνομα του Κώστα Κουκοδήμου και πράγματι ο κ. Μητσοτάκης μάς είπε ότι από λάθος δεν τον πήρε και ότι επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη θα του τηλεφωνήσει. Εως το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Κουκοδήμος ορκιζόταν πως δεν του τηλεφώνησε ο πρόεδρος. Συνέβη όμως και το εξής παράξενο. Και τρεις άλλοι βουλευτές της ΝΔ, οι Κώστας Κοντογεώργος (Καρπενήσι), Κώστας Βλάσης (Αρκαδία) και Ελενα Ράπτη, εξέφρασαν το παράπονο ότι τους ξέχασε ο πρόεδρος και δεν τους πήρε ούτε ένα τηλέφωνο για τα «χρόνια πολλά». «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε», όπως θα έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
O Ταμήλος και το… Eurogroup

Θυμάστε τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Ταμήλο (τον άνθρωπο στον οποίο ανέθεσε ο Αντ. Σαμαράς την εξάπλωση του δωρεάν WiFi). Σας πληροφορώ ότι εμφανίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή και ήθελε ενημέρωση για όσα συνέβησαν στο Eurogroup. Κάλεσε λοιπόν τον συνάδελφό του από τα Τρίκαλα, αλλά βουλευτή του… ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Παπαδόπουλο για να τον ενημερώσει. Τώρα θα πείτε, πού ξέρει ο κ. Παπαδόπουλος τι ακριβώς συνέβη στο Eurogroup. Τον ενημέρωσε η κόρη του και αυτός από την ενημέρωση της κόρης του ενημέρωσε τον κ. Tαμήλο. Η κόρη του είναι η νεαρά Ελένη Παπαδοπούλου, γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, μέλος της ομάδας των «53», και ήταν μαζί με τον Ευ. Τσακαλώτο στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σαν ήρθε η ώρα των εκλογών

Θα νόμιζε κανείς ότι επρόκειτο για προεκλογική συγκέντρωση. Αλλά εκλογές δεν φαίνονται ακόμα στον ορίζοντα. Παρατηρώντας τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω και μέσα στο Ξενοδοχείο «Κάραβελ» την Τετάρτη αργά το απόγευμα, με τα αστυνομικά αυτοκίνητα, τις θωρακισμένες λιμουζίνες, με τους «φουσκωτούς» παντού, θα περίμενε κανείς ότι κάποιος αρχηγός κόμματος θα έκανε την εκδήλωσή του στο ξενοδοχείο αυτό. Ούτε αρχηγός κόμματος, ούτε κεντρική προεκλογική ομιλία, απλώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας πραγματοποιούσε εκδήλωση με θέμα «Δυνατά από την αρχή». Αυτό «από την αρχή» με έβαλε σε υποψίες και ρώτησα ποια ακριβώς «νέα αρχή» θα διακήρυττε ο κ. Δένδιας. Απάντηση δεν πήρα, παρά μόνον ότι είναι ένα σύνθημα που το είπε σε κάποιες από τις ομιλίες του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

***
Ηταν όμως εντυπωσιακή η συγκέντρωση, με τους οπαδούς να συνωστίζονται στις σκάλες, στο φουαγιέ και στη μεγάλη υπόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου, με επική μουσική, με video walls (που αναμετέδιδαν ομιλίες του κ. Δένδια, ακόμα και στιγμιότυπα από την ορκωμοσία του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης), με σύσσωμη (σχεδόν) την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Καραμανλικούς, Σαμαρικούς και Μητσοτακικούς δίπλα ο ένας τον άλλον), με στελέχη από το παρελθόν, όπως ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Δ. Σιούφας, με… ότο κιου στο δάπεδο για να διαβάζει την ομιλία του ο κ. Δένδιας (και να φαίνεται ότι τη λέει απ΄έξω), με κεράσματα (καφές, τσάι, πορτοκαλάδες και βουτήματα) παντού για να ξεδιψούν οι οπαδοί και με συνεχή χειροκροτήματα. Να σκεφτείτε ότι ο κ. Δένδιας ο οποίος προσήλθε συνοδευόμενος από μοτοσικλετιστή (προπομπό) και συνοδευτικό αυτοκίνητο (μαύρο τζιπ) έκανε περίπου ένα τέταρτο από τη είσοδο του ξενοδοχείου έως την αίθουσα της ομιλίας. Χαιρετούσε, αγκάλιαζε φιλούσε όποιον έβρισκε μπροστά του…

HeliosPlus