Ηταν η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) μιλούσε σε εφοπλιστές με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και φάνηκε να ήταν καλά προετοιμασμένος όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Θα πείτε έχουν οι εφοπλιστές προβλήματα; Και όμως έχουν: την υπέρμετρη φορολογία!!!
Αλλωστε ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η πλειοψηφία των εφοπλιστών διάκειται φιλικά προς τη ΝΔ και δεν είναι λίγοι στη γαλάζια παράταξη που δηλώνουν ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εφοπλιστές στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα». Η προσέλευση ήταν εντυπωσιακή από πλευράς εφοπλιστών (ήρθαν τα μεγάλα ονόματα) που άκουσαν τον κ. Μητσοτάκη (και κυρίως τις δεσμεύεις του προς αυτούς) με μεγάλη προσοχή και με κάποια επιφυλακτικότητα, θα έλεγα. Ο λόγος; Το τελευταίο διάστημα, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, έχουν ακούσει πολλές υποσχέσεις και δεν ξέρουν πλέον ποια να πιστέψουν και ποια όχι. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι όσοι εφοπλιστές μίλησαν ξεκίνησαν με τη φράση «ελπίζουμε όταν γίνετε κυβέρνηση να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας».
nnn
Πρώτο πιάτο πρόσφεραν στον κ. Μητσοτάκη (και στους βουλευτές που τον συνόδευαν) σαλάτα με θαλασσινά, ακολούθησαν σολομός, παγωτό ή γλυκό και σερβιρίστηκε κρασί «Γιαννακοχώρι Κυρ Γιάννη» από τη συλλογή Μπουτάρη. Το μόνο παράπονο που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν για τη θέση που τον έβαλαν να καθίσει. Αντί να βλέπει τη θάλασσα, έβλεπε τον… τοίχο. Τους είπε το παράπονό του με τη σημείωση την επόμενη φορά να φροντίσουν να έχει θέα τη θάλασσα.


Η παράξενη γκρίνια των γαλάζιων

Ορισμένοι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι ότι έχει αλλάξει ο αρχηγός τους και οι συνήθειές του. Εχουν μείνει, για παράδειγμα, στα παλιά καλά χρόνια της γαλάζιας παράταξης που οι αρχηγοί τηλεφωνούσαν στις ονομαστικές εορτές για να ευχηθούν χρόνια πολλά ή ακόμα περνούσαν και από το σπίτι του εορτάζοντα για ένα ποτό. Δεν έχουν όμως αντιληφθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέτοια πράγματα δεν κάνει. Πολλοί «Κώστηδες» και «Ελενες» περίμεναν έως αργά το βράδυ της ονομαστικής τους εορτής ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μητσοτάκη, πλην όμως ακόμα περιμένουν στο ακουστικό τους. Αντί τηλεφωνήματος από τον αρχηγό έλαβαν ένα… SMS που έλεγε «με την ευκαιρία της ονομαστικής σας εορτής εύχομαι χρόνια πολλά» και υπογραφή… Λευτέρης Αυγενάκης. Ενας από τους εορτάζοντες βουλευτές ακόμα δεν έχει συνέλθει από την αδιαφορία του αρχηγού του προς το πρόσωπό του και έλεγε σε συναδέλφους του στη Βουλή: «Μου τηλεφώνησε ο Καραμανλής, που επίσης γιόρταζε, μου τηλεφώνησε ο Σαμαράς για να μου ευχηθεί, ο Μεϊμαράκης, μέχρι και ο Πλακιωτάκης, αλλά όχι ο Μητσοτάκης, δεν μπορώ να το πιστέψω».


Εφαγαν πόρτα

Ο ίδιος βουλευτής είχε ακόμα ένα παράπονο. Οτι η ΝΔ έχει αποσπάσει στα γραφεία της περί τους 70 υπαλλήλους από το Δημόσιο. Ελάχιστοι όμως από αυτούς έρχονται προς εργασία. Οι άλλοι είναι άφαντοι. Και αυτοί που έρχονται δεν γνωρίζουν ούτε πρόσωπα ούτε την ιστορία των βουλευτών. Τις προάλλες, όπως εξιστορούσε, επιχείρησε να περάσει την πόρτα της ΝΔ και τον σταμάτησε ένας αποσπασμένος από το Δημόσιο υπάλληλός της και τον ρώτησε… ποιος είναι. Δεν υπάρχει χειρότερη ερώτηση για έναν βουλευτή από το να τον ρωτήσεις ποιος είναι. Ευτυχώς που είχε μαζί την ταυτότητά του, γιατί δεν θα περνούσε…


Οι συριζαίοι και οι ένστολοι

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη μέσα στο Αστυνομικό Μέγαρο της Πιερίας, σε εκδήλωση της Ενωσης Αστυνομικών Πιερίας, όπου είχαν προσκληθεί οι τέσσερις βουλευτές του νομού (τρεις συριζαίοι και ένας νεοδημοκράτης) για να τους αναλύσουν τα μέτρα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σώματα ασφαλείας θεωρούνται από τους πλέον χαμένους των νέων μέτρων. Ε, λοιπόν, απ’ όσα είπαν οι βουλευτές στους αστυνομικούς αντί να εξοργισθούν οι αστυνομικοί εξοργίσθηκε ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Κουκουδήμος. Και ξέρετε γιατί; Επειδή η προπαγάνδα που ανέπτυξαν οι συριζαίοι βουλευτές, ότι δήθεν οσονούπω βγαίνουμε στην ανάπτυξη, ότι θα πάρουμε την ποσοτική χαλάρωση, ότι ο Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα, ότι θα φύγουμε από τα μνημόνια, ήταν τόσο καλή που, όπως λέει ο βουλευτής, μόνο που δεν τους χειροκρότησαν οι αστυνομικοί. Δεν το άντεξε και σηκώθηκε να φύγει από τα πολλά ψέματα που άκουγε. Φεύγοντας όμως έριξε το καρφί του: «Την άλλη φορά που ήρθα να σας μιλήσω, ήμασταν κυβέρνηση και με πετάξατε έξω όταν σας είπα για το e-mail Χαρδούβελη».


Το τέλος της Μεταπολίτευσης

Η Φώφη Γεννηματά, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γιώργος Καμίνης, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βασίλης Αλεξανδρής και ο Βασίλης Διαμαντόπουλος θα παρουσιάσουν την Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής το βιβλίο της Μιλένας Αποστολάκη «Το τέλος της Μεταπολίτευσης». Περιέχει άρθρα της που έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται εκτός πολιτικής. «Η επένδυση στον διχασμό και στον ανορθολογισμό συνιστά επιλογή που εγκυμονεί μεγάλους εθνικούς κινδύνους» γράφει η ίδια στον πρόλογο, ασκώντας σκληρή κριτική στις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Το βιβλίο είναι ένα comeback στην πολιτική; Οχι, λέει η ίδια. «Ποτέ δεν έφυγα. Ημουν πάντα παρούσα».

HeliosPlus