Οι κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου διαδέχονται η μία την άλλη και έχουν έναν μόνο στόχο: πώς θα διαχειριστούν η κυβέρνηση και το κόμμα την επόμενη ημέρα όχι μόνο των μέτρων αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο χρόνος πιέζει τον Πρωθυπουργό, στην ουσία έχει μόλις έναν μήνα πριν από το καλοκαίρι, και, όπως μαθαίνω, θα τον αφιερώσει στη λεγόμενη παραγωγική ανασυγκρότηση. Τι εννοεί με τον όρο «παραγωγική ανασυγκρότηση» άραγε; Ενας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του μου είπε ότι σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη ο Αλ. Τσίπρας αρχίζει πέραν των επισκέψεών του σε υπουργεία και επισκέψεις σε επιχειρήσεις (κυρίως στις εξαγωγικές), ενώ εκπονούνται προγράμματα για διευκόλυνση των μικρομεσαίων και πώς θα χορηγούνται δάνεια σε αυτούς. Επίσης θα ασχοληθεί ίσως για πρώτη φορά τόσο σοβαρά με το θέμα της ανεργίας και κυρίως (κάτι που το επαναλαμβάνει συνεχώς σε κάθε περίπτωση) πώς θα γυρίσουν πίσω οι έλληνες επιστήμονες που πήγαν στο εξωτερικό. Εχει έναν μήνα για να παρουσιάσει συγκεκριμένα προγράμματα. Και για τον λόγο αυτόν επιστρατεύει τους πάντες (υπουργούς, βουλευτές, συμβούλους, τεχνοκράτες, γενικούς γραμματείς κ.ά.). Λέτε να τα καταφέρει; Θα έχουν αποτέλεσμα ή θα μείνουν και αυτά τα προγράμματα απλώς… αυταπάτες;
nnn
Το δεύτερο θέμα μαθαίνω που τον απασχολεί είναι το ζήτημα της γραφειοκρατίας. Είναι πεπεισμένος, μου λένε οι συνεργάτες του, ότι η γραφειοκρατία, πέραν των άλλων ζητημάτων που επιβαρύνουν την οικονομία, εμποδίζει και τις επενδύσεις: «Υπάρχουν δεκάδες επενδυτές που θέλουν να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και η γραφειοκρατία τούς εμποδίζει». Βεβαίως οι επενδυτές δεν σκέφτονται μόνο τη γραφειοκρατία αλλά και την υψηλή φορολογία, την οποία ο κ. Τσίπρας θέλει να τη μειώσει, μόλις όμως η χώρα βγει στις αγορές.
nnn
Το τρίτο ζήτημα που τον απασχολεί είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Μου λένε ότι έχει στο μυαλό του διάφορες προτάσεις (ορισμένες, αν τελικά τις καταθέσει, «θα φέρουν τα πάνω κάτω», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά), οι οποίες λόγω της σοβαρότητάς τους θα αλλάξουν την πολιτική ατζέντα.
nnn
Εκείνο όμως που τον ανησύχησε είναι μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Foreign Office με την οποία προειδοποιεί τους βρετανούς τουρίστες που ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις… διαδηλώσεις που θα βρουν στην Αθήνα (αλλά και αλλού). Η ταξιδιωτική αυτή οδηγία έρχεται την ώρα που αναμένεται έκρηξη αφίξεων στον τουρισμό για το καλοκαίρι και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών την εξέδωσε επειδή υπολογίζει πως θα υπάρξουν διαδηλώσεις λόγω των πρόσφατων μέτρων που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων. Σε άλλο σημείο της οδηγίας αναφέρεται πως δεν αποκλείεται και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ γίνεται αναφορά και στον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη στις 19 Απριλίου έξω από το υποκατάστημα της Eurobank. Επιπλέον γίνεται αναφορά και στη «δραματική», όπως τη χαρακτηρίζει, αύξηση των μεταναστών, η οποία όμως, όπως επισημαίνεται, προς το παρόν δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στους Βρετανούς.
nnn
Τέλος, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει αναφορά και στα capital controls και δίνει οδηγίες στους Βρετανούς για τους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους στην Ελλάδα. Εδώ μπορεί να έχουμε ξεχάσει τα capital controls, οι Βρετανοί όμως όχι.
Εκτίναξη των επενδύσεων προβλέπει ο Πιτσιόρλας

«Το 2016 είχαμε τη μεγαλύτερη ροή επενδύσεων κεφαλαίων επταετίας και το 2017 θα εκτιναχθεί αυτή η ροή» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στην ομιλία του στην 4η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών. Ο υφυπουργός τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει γεωστρατηγικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις. «Ηδη έχουμε επενδυτικό ενδιαφέρον καταγεγραμμένο και ήδη εκδηλώνεται και παρά τις συγκρούσεις που έχουμε» ανέφερε.

Τραπεζική εξόρμηση στην Κρήτη

Κανονική …«απόβαση» στην Κρήτη πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank. Ο πρόεδρός της Νίκος Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας και ο αναπληρωτής CEO Θεόδωρος Καλαντώνης είναι μερικά μόνο από τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της τράπεζας, που θα βρεθούν στο νησί. Κι ο λόγος δεν είναι οι …διακοπές…

***

Η Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος Go International, θα πραγματοποιήσει την 7η Επιχειρηματική Αποστολή με στόχο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Σε αυτή θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με περίπου 50 εξέχοντες διεθνείς ομίλους, στοχεύοντας έτσι σε περισσότερες από 2.500 επιχειρηματικές συναντήσεις (B2B) μεταξύ Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών.

***

Στην Κρήτη θα βρεθούν και στελέχη του ισπανικού τραπεζικού ομίλου Santander για συναντήσεις με πελάτες τους στην Κρήτη. Επίσης, θα παραβρεθούν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης & Ανάπτυξης (EBRD) και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).

***

Το Πρόγραμμα Επιχειρηματικών Αποστολών “Go International” ξεκίνησε το 2009 και αποτελεί πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας της Eurobank με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας την ευκαιρία σε ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να έρθουν σε επαφή με αγοραστές ελληνικών προϊόντων από τη διεθνή αγορά. Το “Go In Crete” είναι η δεύτερη επιχειρηματική αποστολή που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά το “Go In Athens”, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Αθήνα. Την πρώτη ημέρα του “Go In Crete” θα πραγματοποιηθεί Forum και Ανοιχτή Συζήτηση με τη συμμετοχή στελεχών Διοίκησης της Eurobank, εκπροσώπων των συνδιοργανωτών και των υποστηρικτών της διοργάνωσης, ενώ θα λάβει χώρα τριήμερο προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων Β2Β.

HeliosPlus