Ασπρο πάτο
Ηρθαν βροχές και βοριάδες, κρυώνουμε αλλά δεν μας ξεγελάνε: τα μπάνια των βουλευτών είναι κοντά, θα ησυχάσουμε. Επικαιροποιήθηκε το τρίτο, ψηφίστηκε και το τέταρτο μνημόνιο, έκλεισε η πολιτική σεζόν, πιθανότατα και η αβεβαιότητα –πάμε για άλλα τώρα.
Πάμε για ανασύνταξη τώρα, κομματική καταρχήν. Είπαν «άσπρο πάτο» οι συριζαίοι, το ήπιαν ως κάτω το πικρόν ποτήριον των δύο μνημονίων, και καλά κάνανε: δεν έχω καμιά αμφιβολία πως τα τέσσερα μνημόνια είναι ό,τι σοφότερο έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα έφτιαξαν άνθρωποι που ξέρουν, αυτοί οι τεχνοκράτες που τόσο καταφρονεί ο πρωθυπουργός –εκτός από το ταξικό, υπάρχει και το «εργασιακό μίσος», ημερολόγιό μου: να μισείς αυτούς που ξέρουν τη δουλειά τους.
Μετά τον άσπρο πάτο, τώρα που πήγαν όλα τα μνημόνια κάτω, θα αρχίσουν να τρέχουν για τη σταύρωση οι συριζαίοι βουλευτές. Να μαζέψουν σταυρούς και ψήφους, εννοώ. Πρέπει να χτίσουν τις πελατείες τους, να βολέψουν κόσμο, να βγουν στις οθόνες, να γράψουν οι εφημερίδες «κατόπιν ενεργειών του βουλευτή μας…» –τέλειωσαν τα απελευθερωτικά ηρωικά και τα ηθικά ανώτερα.
Ητοι, πολιτική τάξη και ασφάλεια βασιλεύουν στη χώρα. Ξαναγινόμαστε κανονική Ελλάδα με νέα πρόσωπα στους παλιούς ρόλους –που, ευτυχώς, έχουν γίνει κάπως πιο δύσκολοι: αυτοί οι άθλιοι της τρόικας έχουν δυσκολέψει τα πράγματα, δεν μπορείς πια να διορίζεις τόσο εύκολα, ούτε να διαχειρίζεσαι το δημόσιο χρήμα σαν να είναι δικό σου.
Από αυτή την άποψη, πράγματι τέλειωσε η μεταπολίτευση, ξαναγυρίζουμε σε παλιότερη εποχή, ημερολόγιό μου, προδικτατορική: τότε το πελατειακό κράτος δεν ήταν για τον «κοσμάκη», ήταν για τους βουλευτές, τις οικογένειές τους και τους κομματάρχες τους. Αυτοί διορίζονταν, αυτοί έπαιρναν δουλειές. Οι απλοί ψηφοφόροι δεν περίμεναν τέτοια, φοβόντουσαν τους πολιτικούς, τους ψήφιζαν για να μην τους κάνουν κακό, η ανταμοιβή τους ήταν να μην πάει ο χωροφύλακας σπίτι τους ή ο εφοριακός στο χωράφι τους.
Αλλά μετά το 1974 τέλειωσε το αστυνομικό κράτος, έπρεπε να εξαγοράζονται οι ψηφοφόροι. Αρχισαν τα δάνεια, να υπάρχει χρήμα να μοιραστεί –επί ΠαΣοΚ έγινε απολύτως δημοκρατικό το σύστημα, επεκτάθηκε πλήρως και στους ψηφοφόρους το πελατειακό κράτος. Ε, αυτό συμμαζεύεται με τα μνημόνια: μόλις που φθάνουν για το συγγενολόι των βουλευτών και τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού οι θέσεις. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρκεστούν σε διάφορα προσωρινά προγράμματα για την ανεργία –αλλά θα τους λένε οι βουλευτές ότι θα τους μονιμοποιήσουν.
l Το άλλο στρατόπεδο, της ΝΔ, είναι αποθαρρυμένο, ημερολόγιό μου· τα έδωσε όλα για να γίνουν εκλογές, τώρα πρέπει να βρουν αντοχές οι νεοδημοκράτες –και λόγο ύπαρξης: μας είχαν πρήξει τα προηγούμενα χρόνια οι συριζαίοι ότι οι Ευρωπαίοι μάς κάνουν «αποικία χρέους», ακούσαμε προχθές τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή να καταγγέλλει ότι η Ελλάδα γίνεται «αποικία λιτότητας».
Παιδικές ασθένειες
Δεν μένει παρά να αρχίσει να φωνάζει «Τσίπρα, γκόου Βερολίνο μαζί με τους γερμανοτσολιάδες σου και το τέταρτο μνημόνιο». Αλλά αυτοί που ψήφιζαν για πελατειακούς και ηρωικούς λόγους θα πάψουν να προσέρχονται στις κάλπες –μετά τον άσπρο πάτο, μας τέλειωσαν και τα δύο. Θα ψηφίζουν πια όσοι λίγο-πολύ ενδιαφέρονται για τα κοινά, έτσι μου φαίνεται. Θα πρέπει λοιπόν για τα κοινά να τους μιλούν, όλα τα κόμματα. Μακάρι να βρουν.
l Είπε και την αντισυστημική ατάκα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας: «Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός». Πράγματι, δεν πέρασε από αυτή την παιδική αρρώστια, την κόλλησε σε μεγάλη ηλικία και για τούτο την πέρασε βαριά, και αυτός και εμείς. Πάλι καλά –κάποιες από αυτές είναι θανατηφόρες για τους ενηλίκους.
l Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αδενδρο γιατί το τρένο εκτροχιάστηκε και ο αυθέντης του δεσποτάτου του ΟΣΕ Κώστας Πετράκης έριξε τις ευθύνες στην «κακή συγκυρία» –πολλά αναπάντεχα μαζί, υποθέτω εννοούσε, όχι την πολιτική συγκυρία, γιατί αυτή τον έβαλε στη θέση που είναι.
Εγώ στις φωτογραφίες δεν πρόσεξα μόνο εκείνο το τραγικό μακρινό πλάνο που τα βαγόνια έχουν πεταχτεί από τις γραμμές και έχουν σχηματίσει τρίγωνο. Είδα και τα κοντινά πλάνα –βρώμικα, ξεβαμμένα, άθλια βαγόνια γεμάτα γκράφιτι και ακατανόητα συνθήματα. Τόση σημασία δίνουν στον ΟΣΕ στα τρένα τους –σαν κινούμενοι τοίχοι των Εξαρχείων είναι. Που τρέχουν με 145 χιλιόμετρα την ώρα.
Γιατί να προσέχουν περισσότερο από τα τρένα τις σιδηροτροχιές, τη σήμανση, τους σταθμούς, τους επιβάτες; Ε, άμα δεν δίνεις σημασία σε αυτά, δημιουργείς τη συγκυρία για να γίνει δυστύχημα και να σκοτωθούν άνθρωποι –δεν φταίει η κακιά η ώρα.
l Είδα τον χρηματοοικονομικό μου σύμβουλο και τον δικηγόρο μου –«τεφαρίκι πράγμα ο ΔΟΛ, να τον πάρετε» μου είπαν. «Πόσο;». «Τζάμπα πράγμα, μεταξύ 50 και 100 εκατομμυρίων. Με 101, σίγουρα είναι δικός σας. Και θα χρειαστεί μετά να βάλετε καμιά εικοσαριά για να το σενιάρετε το μαγαζί».
Εκατόν είκοσι εκατομμύρια; Μα είναι όλες οι οικονομίες μου, θα μείνω αδέκαρος. «Ναι, αλλά αν προσφέρετε λιγότερα, μπορεί να το πάρει άλλος… η αγορά λέει πως γίνεται σκοτωμός ποιος θα πρωτοπάρει τον ΔΟΛ… Κινέζος, το πιθανότερο· αγοράζουν τα πάντα…». Και θα γράφεται μετά «Το Βήμα» με ιδεογράμματα; «Φυσικά· όπως αν το πάρουν Ρώσοι θα γράφεται με το κυριλλικό αλφάβητο και αν το πάρουν Αγγλοι με γκρίκλις».
Και πώς θα διαβάζω εγώ μετά το «Βήμα» και τα «Νέα»; Αρα, έχω και άλλο κίνητρο, εκτός από το να απολύσω αυτόν τον συνονόματο που με εκθέτει κάθε Κυριακή. «Α, εσείς που γράφετε στο «Βήμα» είστε;» με ρώτησαν κάποτε, όταν είπα το όνομά μου. «Οχι, απλή συνωνυμία είναι· εγώ δεν γράφω, μόνο υπογραφές σε επιταγές βάζω». «Α, ευτυχώς, είναι φρικτός· σταμάτησα να αγοράζω το «Βήμα» εξαιτίας του» μου είπε.
Ετσι εξηγείται και η χρεοκοπία του ΔΟΛ, αυτός φταίει. Θα τα διορθώσω όλα αυτά, το πήρα απόφαση, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Κυβερνοεπιθέσεις και πράσσειν άλογα… Απόρθητον γαρ το της Ελλάδος Χαρτοβασίλειον.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΑΡΤΟΓΙΑΚΑΣ

nnn

Καλά κάνεις και γυαλίζεις, και ξαναγυαλίζεις τη φεράρι σου, αποξεχνιέσαι έτσι. Εγώ παρακολουθώ την πολιτική επικαιρότητα και έχει αρχίσει να γυαλίζει το μάτι μου.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

Βδομάδα μπαίνει, βδομάδα βγαίνει, με τα ίδια και τα αυτά. Ευτυχώς που ενίοτε ο Ευκλειδάκος λέει κανένα νόστιμο και ξαλεγράρουμε κάπως. Δεν είναι δα και λίγο στο τόσο ψυχοπλάκωμα που κουβαλάμε έσω μας.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, 53 PLUS

nnn

Διόδωρε, να δεις που αυτή θα τον βάλει και γραβάτα να φορέσει!
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, @yahoo.gr

nnn

Σκέπτομαι καμιά φορά ότι είναι πολύ πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πατώσει στις επερχόμενες εκλογές και τότε οι σύντροφοι «Μπανιάδες» θα φάνε τον Τσίπρα, όπως παλιότερα τον Κύρκο. Εκείνο που με τρομάζει είναι να βγει ο Τσίπρας στην αγορά εργασίας και να αρχίσει να χτίζει οικοδομές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

nnn

Ο αγράβατος θα μας τρελάνει. Για να φορέσει λαιμοδέτη ψηφίζει τα μέτρα βάζοντας στους βουλευτές του χαλινάρι και σε εμάς περιλαίμιο.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, @GMAIL.COM

nnn

Τι σημασία έχουν οι 941 σελίδες; Σάμπως τα παλικάρια στη Βουλή τις διάβασαν προσεκτικότερα από τους παλιούς; Τώρα άλλωστε όλοι γνωρίζουν (και Αυτοί και εμείς, ο λαουτζίκος) το νέο μεγάλο επικοινωνιακό κόλπο των αντιμέτρων. Αύριο, έτσι όπως πάμε στον γκρεμό ποιος ξέρει τι θα εφεύρουν, τι θα μας σερβίρουν!
Γιάννης Κορδής, Κιάτο

nnn

Τσίπρα έχουμε, τσίπα έχουνε;
Ζακύνθιος

nnn

Πίσω έχει η αχλάδα τη φρουρά
ΟΥΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ, ΠΑΤΡΑ

nnn

Θα φορέσω και γραβάτα, πλήρωνε εσύ… φίλε μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ