ΣΕ ΕΠΟΧΗ που ο Αθλητισμός επαγγελματοποιείται και εμπορικοποιείται με καλπάζοντα ρυθμό, υπάρχουν ευτυχώς και επιτεύγματα μέσω των οποίων πιστοποιείται και επιζεί η κατά κόρον (άλλοτε ως επίκληση ενοχής και άλλοτε ως άλλοθι) αναφερόμενη «κοινωνικοποίηση». Ετσι π.χ. στον ελληνικό Στίβο –τη στιγμή που σύλλογοι με ιστορία υπνώττουν ή έχουν σχεδόν εξαφανισθεί –υπάρχουν λαμπρές εστίες όχι απλά αντίδρασης, αλλά δημιουργίας. Π.χ. στις πρώτες θέσεις στην αξιολόγηση (για το 2016) του ΣΕΓΑΣ τρία σωματεία το επιβεβαιώνουν: ΓΣ Κηφισιάς, Ελ. Βενιζέλος Χανίων, ΑΕ Μεσογείων Αμεινίας ο Παλληνεύς (Παλλήνης). Ο Αμεινίας είναι ο λιγότερο γνωστός στο πλατύ κοινό αλλά δύο αριθμοί συνιστούν ένα ερώτημα.
ΠΟΙΑ είναι τα ερείσματα, ποια η «φιλοσοφία», ποιο το πρόγραμμα που οδηγούν σε δύο αριθμούς-κλειδιά; Στα 21 χρόνια της ζωής του συλλόγου έχουν «προπονηθεί» 10.000 αθλητές και αθλήτριες όλων των κατηγοριών και ηλικιών, με τωρινή δύναμη 500 και πλέον. Την απάντηση τη δίνει ο αρχιπροπονητής Δημήτρης Δαμασκηνός –ένας από τους τρεις ιδρυτές του συλλόγου. Οι άλλοι, ο πρώτος πρόεδρός του γυμναστής Πασχ. Μόσχογλου και ο Ν. Δαμασκηνός, οικονομολόγος.
ΤΑ ΔΟΜΙΚΑ συστατικά της όλης μακροχρόνιας προσπάθειας είναι: ομοιογένεια, ταύτιση απόψεων, επιμονή, εργατικότητα, συντονισμός επτά προπονητών, πολυμελής ομάδα επιστημονικής υποστήριξης, και ολόψυχη ηθική και υλική συνδρομή από τα μέλη του ΔΣ, τους γονείς, τους φίλους του σωματείου και όχι μόνο. Και φυσικά η πίστη και η βαθιά, αταλάντευτη αγάπη στον Στίβο. Ολα αυτά τα στοιχεία τεκμηριώνουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό την έννοια της αθλητικής κοινωνικοποίησης.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ λειτουργεί αποδοτικά ένα πρόγραμμα συνεργασίας και συμπαράστασης από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων ενώ πάνω από όλα η συμμετοχή στους αγώνες σημαίνει ψυχαγωγία, βελτίωση ατομική μέσα από το ομαδικό πλαίσιο και τελικά προσωπική ικανοποίηση σε ομαδικό πλαίσιο! Ακόμη, ο νέος και η νέα (αθλητής-αθλήτρια) γνωρίζουν όλα τα αγωνίσματα πριν καταλήξουν σε αυτό όπου θα έχουν την καλύτερη δυνατή εξέλιξη.
ΑΠΛΕΣ και κατανοητές έννοιες αλλά που για να γίνουν πράξη είναι φανερό ότι απαιτούνται ουσιώδη ζητήματα: πάθος και μεράκι για έναν κοινό σκοπό, συντροφικότητα, αίσθηση πραγματικής ευθύνης για τον επιδιωκόμενο στόχο. Το όνομα του συλλόγου, μας παραπέμπει σε πρωταγωνιστή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας –αδελφό του μεγάλου Αισχύλου -, τον τριήραρχο Αμεινία από τον Δήμο Παλλήνης. Οσον αφορά τον τίτλο του κειμένου –που έρχεται γάντι στην άνθηση του Στίβου –είναι ο πρώτος στίχος του δεύτερου ύμνου του Πανιωνίου (1930), που κι αυτόν –όπως και τον πρώτο –έγραψε ο Στέλιος Σπεράντσας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ