Θα σας αποκαλύψω σήμερα ένα παιχνίδι παρασκηνίου που παίχτηκε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, του γνωστού ΣΕΒ. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μετέφεραν στο προεδρείο του Συνδέσμου ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στην ετήσια γενική συνέλευση της 31ης Μαΐου. Και αυτό επειδή είναι… δυσαρεστημένος μαζί τους.
nnn
Και ξέρετε γιατί ο κ. Τσίπρας δυσαρεστήθηκε με τους βιομηχάνους; Επειδή, κατά την εκτίμησή του, αντιπολιτεύονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση! Οι βιομήχανοι, όπως μου μετέφεραν πληροφοριοδότες μου, «πάγωσαν». Και η ανησυχία τους πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν τους διαμηνύθηκε ότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι διατεθειμένος να παραστεί στη γενική συνέλευση…
nnn
Ακολούθησαν, όπως αντιλαμβάνεστε, πυρετώδεις συσκέψεις μεταξύ των ιθυνόντων του Συνδέσμου. Σε κάποια στιγμή εξεδόθη μια ανακοίνωση με την οποία ο ΣΕΒ εκθείαζε τα οφέλη και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία μετά το επερχόμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και ω του θαύματος, δείτε τι συνέβη…
nnn
Λίγα 24ωρα μετά ανακοινώθηκε επισήμως ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός θα μετάσχουν στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Αυτά τα ολίγα έχω να σας πω, για να μην περιγράψω τις συζητήσεις και τις αξιολογήσεις που έγιναν από κάποιους στον ΣΕΒ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι καλός είναι, αλλά κάτι του λείπει… Ολα προφανώς είναι προϊόν αποτελέσματος της πρωθυπουργικής απειλής. Τόσο γενναίοι λοιπόν…

Πωλούνται και τα… ψάρια!
Δεν ξέρω τι λένε οι διάφοροι για τις ψηφοφορίες στη Βουλή, αλλά εγώ γνωρίζω ότι με το επερχόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης, αρχίζει το μεγάλο παζάρι της Ελλάδας. Σε λίγο όλα θα είναι προς εξαγορά και πώληση. Πρώτα στις διεκδικήσεις των ξένων funds είναι τα ξενοδοχεία και οι υγιείς τουριστικές ζώνες των νησιών, αλλά και της Αττικής. Η αξία της γης θα εκτιναχθεί, ο αγροτοδιατροφικός τομέας θα διεκδικηθεί, ακόμη και τα… ψάρια!
nnn
Αυτό που διαβάσατε! Μαθαίνω συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες βγάζουν σε πλειστηριασμό πωλητήρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες Σελόντα και Νηρεύς. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Περίπου 15 ξένα funds ενδιαφέρονται –ανάμεσά τους και τουρκικά…
nnn
Πέραν αυτών, εντύπωση μαθαίνω προκάλεσε η έλευση στην Αθήνα στελεχών της Exxon Mobil και οι συναντήσεις που είχαν με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη. Εδώ, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Exxon Mobil είναι η αγαπημένη εταιρεία του Ντόναλντ Τραμπ. Της οποίας τον πρώην CEO Ρεξ Τίλερσον έχει διορίσει υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η αμερικανική αυτή εταιρεία συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό στην εξόρυξη φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου.

Μετακόμισε ο Κυριάκος
Ισως να μην το έχετε ακούσει (και πώς να το ακούσετε, αφού τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται), αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης προσφάτως μετακόμισε από την Κηφισιά στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Λυκαβηττού. Ηταν, βλέπετε, μακριά η Κηφισιά από τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς, έχανε χρόνο στη μετακίνηση και αποφάσισε να μετακομίσει πιο κοντά. Στην αρχή της μετεγκατάστασής του στο νέο σπίτι οι γείτονες ήταν ενθουσιασμένοι, αφού εξασφάλισαν, και μάλιστα δωρεάν, φρουρά. Οταν όμως πέρασε λίγος καιρός άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι είναι μάλλον βραχνάς να έχεις έναν εν αναμονή πρωθυπουργό δίπλα στην πόρτα σου. Δεν είναι μόνον οι αλλαγές βάρδιας που κάνουν οι φρουροί (και πολλές φορές μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα) που οι χώροι παρκαρίσματος στην περιοχή περιορίστηκαν αισθητά. Ουδέν καλόν αμιγές κακού.
nnn
Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο επιχειρεί να διαχειριστεί την επομένη ημέρα της ψήφισης του Μνημονίου Νο4 (όπως το ονομάζει). Θεωρεί ότι στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή επικράτησε με τα επιχειρήματά του έναντι του Αλ. Τσίπρα ο οποίος είχε περιοριστεί σε απολογία των πεπραγμένων του, σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (όπως «πορφυρογέννητος» και «τζάμπα μάγκας»). Και ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε λέξη για τα σκληρότατα μέτρα που συμφώνησε, αλλά μόνον για τα αντίμετρα (που αν εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου, θα εφαρμοστούν με προϋποθέσεις). Και γενικά, ο κ. Μητσοτάκης, όπως λένε συνεργάτες του, εμφανίστηκε καλύτερα προετοιμασμένος, και αυτό το έδειξε στη δευτερολογία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της ψηφοφορίας πλήθος βουλευτών πέρασαν από το γραφείο του για να τον συγχαρούν.
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει σκοπό να αλλάξει τη στρατηγική του και με κάθε ευκαιρία θα ζητεί εκλογές. Αφήνει τους βουλευτές του να συνεχίσουν τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα και να εξηγούν γιατί είναι αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες. Το «παρών» θα αρχίσει να δίνει και ο ίδιος. Το Σάββατο ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται σε περιοδεία στην Αίγινα (ένα νησί που συχνά επισκέπτεται ο κ. Τσίπρας και έχουν σπίτι τόσο ο Αλ. Φλαμπουράρης όσο και η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη). Τη Δευτέρα ομιλεί στους εφοπλιστές, την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αμφίπολη (κάνοντας και ένα συμβολικό πέρασμα από τις Σέρρες) και στις 8 Ιουνίου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σε εκδήλωση του γνωστού Ινστιτούτου Bruegel (το οποίο σημειωτέον έχει ιδρύσει ο Ζαν-Πιζανί Φερί, σήμερα ο στενότερος σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν για ευρωπαϊκά θέματα) για το νέο μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα. Μαζί του θα είναι ο σημερινός επικεφαλής του Bruegel, ο Γκούντραμ Βολφ. Εκτιμώ ότι ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει όλο και περισσότερο τον κύκλο των συνομιλητών του κοιτώντας την επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
«Τα σέβη μου, κύριε πρόεδρε…»
Εχετε μάθει ότι ο Πάνος Καμμένος πλησίασε τον Κώστα Καραμανλή στο Εντευκτήριο Βουλευτών για να τον χαιρετήσει. Κίνηση που εντυπωσίασε κυρίως τους Νεοδημοκράτες. Εκείνο ίσως που δεν γνωρίζετε είναι ότι λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Καμμένος συνάντησε τυχαίως τον κ. Καραμανλή στον διάδρομο της Βουλής. Οπως μου εξιστορούν βουλευτές της ΝΔ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κινήθηκε να χαιρετήσει τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά ο τελευταίος του γύρισε την πλάτη και έφυγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εν συνεχεία, μου λένε, τον έψαξε και τον βρήκε καθήμενο μαζί με άλλους βουλευτές της ΝΔ στο Εντευκτήριο Βουλευτών. Τον πλησίασε, ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να αντιδράσει, και τον χαιρέτησε διά της φράσεως «τα σέβη μου, κύριε πρόεδρε…».

Με μπουζούκια και μνημόνια
Ποια μέτρα και ποια μνημόνια. Προέχει η διασκέδαση για τους… αγωνιστές υπουργούς τύπου Καμμένου και Πολάκη. Και μια και δεν διαθέτουν οι ίδιοι μουσικό τάλαντο, όπως ο συνεταίρος τους Κώστας Ζουράρις, υπάρχει και η μπάντα του Στρατού.
nnn
Ισως βέβαια να την έστειλε, όπως αναρωτιέται ο Γρηγόρης Ψαριανός σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, κάποιος στρατηγός για να κάνει έκπληξη στον υπουργό του. Και στρατηγοί υπήρξαν αρκετοί στο πάρτι γενεθλίων των Καμμένου και Πολάκη. Η αφρόκρεμα του στρατεύματος, ήτοι ο Α/ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί Στρατού και Αεροπορίας.
nnn
Οσον αφορά την μπάντα του Στρατού, έμαθα ότι δεν ήταν ολόκληρη. Πώς μπορούσε άλλωστε να ήταν. Ηταν τέσσερα μέλη της μπάντας, οι οποίοι προσκλήθηκαν προσωπικά από τον κ. Καμμένο για να παίξουν μπουζούκι και κιθάρα. Την ώρα που διασκέδαζαν μέχρι πρωίας τους υπουργούς, οι συνάδελφοί του κατέθεταν στη Βουλή το νέο Μνημόνιο.

nnn

Στην Αθήνα βρέθηκε ινκόγκνιτο ανώτατο στέλεχος της οικογενείας των Ρότσιλντ. Οι συναντήσεις του έγιναν σε υψηλότατο επίπεδο και πιθανολογείται ότι είδε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ως γνωστόν, οι Ρότσιλντ είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

nnn

Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να αναμετρηθεί σε θεαματικότητα με το… Surviror από το οποίο θα έχανε πανηγυρικά. Ετσι βιάστηκε να μιλήσει στη Βουλή πριν από την έναρξη αυτού του ριάλιτι, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά που της πήρε τη σειρά. Και τούτο γιατί ο Πρωθυπουργός είθισται να ομιλεί τελευταίος για να ακούσει προηγουμένως όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο Surviror προεξοφλώντας ότι όταν μιλούσε, εννέα στους δέκα Ελληνες παρακολουθούν το ριάλιτι και όχι τη συζήτηση στη Βουλή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ