Πεντάστερος…
H Grivalia και άλλα δύο ξένα funds που δραστηριοποιούνται στο real estate παζαρεύουν με τον κ. Γιάννη Παπαθεοχάρη για να αναλάβουν την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου 400 κλινών αλλά και πολυτελών κατοικιών στην έκταση των 285 στρεμμάτων στα Αστέρια της Γλυφάδας. Ü Ο κ. Παπαθεοχάρης είναι μισθωτής της έκτασης για 35 χρόνια από το Δημόσιο και έχει λάβει τη σχετική άδεια αλλά, όπως είναι εύλογο, δεν μπορεί να «σηκώσει» ένα τέτοιο φιλόδοξο project μόνος.
Βεβαίως, όπως και σε άλλες τέτοιες επενδύσεις (π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης, Ελληνικό), τον τελικό λόγο έχει το ΣτΕ για να χαρακτηρίσει τις χρήσεις γης.
Ολοι στη Φρανκφούρτη
Μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του μνημονίου και την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας για το χρέος, το «Economist» προεξοφλεί εξελίξεις. Αυτό δείχνει η πρωτοβουλία που πήρε σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο να διοργανώσουν συνέδριο στη Φρανκφούρτη την 31η Μαΐου για το φλέγον ζήτημα: «Το come back της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ü Με ενδιαφέρον αναμένονται, από τώρα, οι ομιλίες του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ (σκίτσο), του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάννη Στουρνάρα, αλλά κυρίως του επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαρόλι και του επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο.


Καλά ξεμπερδέματα
Τα διοικητικά της Εθνικής Τράπεζας αποτελούν το πρώτο θέμα που καλείται να επιλύσει ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, ο αυστριακός Μάρτιν Τσούρντα, που διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ως γνωστόν, η ανακωχή των δύο πλευρών, ΤΧΣ και Εθνικής, μετά τη διαμάχη για τη θέση του προέδρου της τράπεζας στα τέλη του 2016, που τελικά καλύφθηκε από τον Τάκη Θωμόπουλο, προβλέπει τη δρομολόγηση έως την προσεχή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, προγράμματος διαδοχής των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Ü Η συμφωνία προβλέπει την αντικατάσταση τόσο του κ. Θωμόπουλου όσο και του προέδρου της ΟΤΟΕ Σταύρου Κούκου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θωμόπουλος έχει ήδη ενημερώσει πως πρόκειται να παραιτηθεί στα τέλη του 2017, αλλά όχι ενωρίτερα. Την ίδια στιγμή ο κ. Κούκος λέει πως «αν δεν φύγει ο Θωμόπουλος, δεν φεύγω ούτε εγώ».
Καλά ξεμπερδέματα, Μάρτιν!
Εξω πάμε καλά
Καθαρά κέρδη 22,9 εκατ. ευρώ είχαν οι δύο θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία το 2016. Δυστυχώς όμως η μητρική στην Ελλάδα με τα έντονα προβλήματα ρευστότητας δεν δικαιούται τίποτα από αυτά αφού από το 2014 έχει εκχωρήσει τα μερίσματα των θυγατρικών στην Τράπεζα Πειραιώς. Ü Για τις δύο θυγατρικές (Crvenka και Sajkaska) βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός πώλησης αλλά παρά το γεγονός ότι εννέα σχήματα εκδήλωσαν αρχικώς ενδιαφέρον ακόμη δεν έχει ορισθεί ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Οι καιροί…
Εχει η πολιτική τάξη τα δικά της και η επιχειρηματική όμως δεν πάει πίσω.
Πριν από λίγες ημέρες ο ΣΕΒ πραγματοποίησε ένα πολύ φιλόδοξο συνέδριο για την ψηφιακή σύγκλιση, με υψηλούς προσκεκλημένους από την ΕΕ.
Εντελώς… συμπτωματικά τις ίδιες ημέρες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε εκδήλωση με προσκεκλημένο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.
Και επίσης… συμπτωματικά ο νεότευκτος σύνδεσμος Ελληνική Παραγωγή ανακοίνωσε την δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για τη Ανάπτυξη.
Σε μια μεταβατική εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, όλοι αναζητούν τον δικό τους ζωτικό χώρο. Οι ομάδες συμφερόντων ψάχνονται και σε επίπεδο συλλογικής εκπροσώπησης.
Α, να μην το ξεχάσω: έστειλε ο ΣΕΒ επιστολή στην ΕΣΕΕ με την οποία την καλεί να γίνει μέλος;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ