από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Μετά την υπογραφή του Δ΄ Μνημονίου...

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Για να θυμούνται οι πολλοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Η UNRRA ήταν η Αμερικάνικη βοήθεια μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της τετράχρονης κατοχής της Ελλάδας. Το 1944. τον Οκτώβριο, έφυγαν από την Ελλάδα τα κατοχικά στρατεύματα και άρχισε η διανομή της βοήθειας στον εξαθλιωμένο λαό.

Το 73% των κεφαλαίων ήταν αμερικάνικα αν και συμμετείχαν 40 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Συνολικά διετέθησαν 415 εκατομμύρια δολάρια. Πολλά λεφτά για την εποχή και με μεγάλη αξία, αν και τα καρπώθηκαν κατά κόρον οι επιτήδειοι της εποχής.

Αποτέλεσμα ήταν να αναπτυχθεί η ευνοιοκρατία , να ενισχυθεί το παρακράτος ιδιαίτερα της υπαίθρου (βλέπε Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου - MAYδες), να υπονομευτεί η παραγωγική προσπάθεια γιατί υπήρχε ανταγωνισμός των προιόντων της UNRRA που πουλιόταν…. στην ελληνική αγορά και κυρίως να υπάρξει σταδιακή εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

Όλα τα παραπάνω κάτι θυμίζουν γι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα των μνημονίων έχοντας την καταστήσει απολύτως εξαρτώμενη, αυτή την φορά από ευρωπαική πλευρά , και ας είμαστε στον πυρήνα του ευρώ. Η ελληνική οικονομία είναι κολλημένη στην ύφεση εδώ και έξι μήνες με ταυτόχρονη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% σε σχέση με πέρυσι και αυτό αποτέλεσμα της στέρησης τζίρων εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των μισθωτών και βέβαια των ελεύθερων επαγγελματιών. Για τους φόρους δε συζητάμε γιατί όλοι γνωρίζουν.

Το Eurogroup αποφασίζει για λιτότητα μέχρι το 2022, και οι Ευρωπαίοι δανειστές και  εταίροι ετοιμάζουν στενό κορσέ πλεονασμάτων μέχρι το 2060 γύρω στο 2% με αρχή τα 4,6 δισ. ευρώ  που έχουν άμεσο στόχο 4% πρωτογενές πλεόνασμα. Όσον αφορά τα αντίμετρα 7,5 δις αφού πιαστούν τα (φονικά) πλεονάσματα.

Όμως δεν αντέχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτό το βάρος , με αποτέλεσμα η εκκλησία και οι φορείς να φροντίζουν για διατροφή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το νέο μνημόνιο… που εκ των πραγμάτων είναι χειρότερο από τα άλλα, θα πολλαπλασιάσει την φτώχεια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες που εξυπηρετούνται από τα συσσίτια. Και τότε η νέα UNRRA….θα είναι απαραίτητη.

*Ο κ. Παναγιώτης Μπατσαρισάκης είναι οικονομικός αναλυτής, επιχειρηματικός σύμβουλος


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Πρόλαβα εκείνο το απαίσιο κίτρινο τυρί σε κονσέρβες | 19/05/2017 07:24
    και από τότε σιχάθηκα όλα τα κίτρινα τυριά τα οποία δεν τα πλησιάζω με τίποτα. Αν είναι τα συσσίτια να προσφέρουν κάτι χρήσιμο ας είναι έστω αυτή η ντροπιαστική ανάμνηση. Αρκεί όλοι να θυμούνται τι και ποιοί προκάλεσαν τα συσσίτια
    Katsikis
    απάντηση75