Μετά την επιστροφή του από το Πεκίνο και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) μαθαίνω πως πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Πετάει, μου λένε, από τη χαρά του και δεν το κρύβει. Αυτή τη χαρά την αποκάλυψε την Τετάρτη το βράδυ στους δημοσιογράφους στο πολιτικό του γραφείο του στη Βουλή, θυμήθηκε τη δέσμευσή του περί γραβάτας και αναμένει τα αποτελέσματα της 22ας Μαΐου. Εχει ενδιαφέρον ότι στις κλειστές (και μη ανακοινώσιμες) συσκέψεις που πραγματοποιεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πλέον στενούς συνεργάτες, όπου πολλές φορές εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, καμάρωνε με το ευφυολόγημα περί γραβάτας, λέγοντας ότι άλλαξε αμέσως την ατζέντα της επικαιρότητας (όλοι ασχολήθηκαν με τη γραβάτα, κάνοντας μάλιστα και βαρύγδουπες αναλύσεις) και ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί μέσα στις πολιτικές του και δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τώρα «παίζω χωρίς αντίπαλο».

nnn
Αυτή η οίηση που εκπέμπει πολύ συχνά τώρα τελευταία το Μέγαρο Μαξίμου έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, του τύπου «παίζουμε χωρίς αντίπαλο» ή «θα τους κάνουμε μια χαψιά», γίνεται μάλλον για εσωκομματική, τονωτική κατανάλωση. Και τούτο γιατί εάν ο κ. Τσίπρας ήταν όντως σίγουρος ότι «παίζει χωρίς αντίπαλο», τότε δεν θα ζητούσε από τους βουλευτές του ονομαστική ψηφοφορία τόσο στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (για πολλούς 4ο Μνημόνιο) όσο και κατ’ άρθρον. Ετσι, ακολουθώντας την ίδια τακτική του περασμένου Δεκεμβρίου, με την περίφημη «εφάπαξ 13η σύνταξη», υπό τον φόβο τυχόν αντιδράσεων (και τυχόν διαρροών), αποφάσισε την ονομαστική ψηφοφορία. Επί του πρακτέου τώρα φαίνεται ότι έπιασε η τακτική αυτή του κ. Τσίπρα. Οσοι παρακολούθησαν τις συνεδριάσεις της Βουλής έμειναν με την εντύπωση ότι άμυνα έπαιζε η ΝΔ, αντί του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τόσο δυσβάσταχτα μέτρα.


Το τελευταίο αντίο στον Αριστείδη Αλαφούζο

Μεγάλη συγκίνηση επικράτησε στο τελευταίο αντίο στον εφοπλιστή και εκδότη Αριστείδη Αλαφούζο, ο οποίος έφυγε σε ηλικία 93 ετών. Η κηδεία τελέστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι. Της Εξοδίου Ακολουθίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

nnn
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκδότες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες αποχαιρέτισαν τον Αριστείδη Αλαφούζο. Παρόντες στον τελευταίο αποχαιρετισμό ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τρεις πρώην πρωθυπουργοί (οι Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και Λ. Παπαδήμος), ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής (που εκπροσώπησε την κυβέρνηση), αθλητικοί παράγοντες του Παναθηναϊκού και άλλων συλλόγων, πρέσβεις και διπλωματικοί ακόλουθοι, παλαιοί συνεργάτες του, αλλά και πλήθος κόσμου. Τα στεφάνια μέσα στον ιερό ναό και έξω από αυτόν ήταν εκατοντάδες.
nnn
Βαθιά συγκινημένα κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν τα δύο παιδιά του, Γιάννης και Θέμης. Ο Γιάννης Αλαφούζος μάλιστα, αν και ξεκίνησε να αποχαιρετά τον πατέρα του δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον επικήδειο και το δύσκολο έργο ανέλαβε ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς. Με την οικογένεια του Αριστείδη Αλαφούζου επικοινώνησε με πρωτοβουλία του και ο Πρωθυπουργός για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Σαντορίνη, τόπο καταγωγής του Αριστείδη Αλαφούζου.


Μητσοτάκης στηρίζει τουρισμό

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ως κεντρικού ομιλητή στην κλειστή συνεδρίαση της 25ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο κ. Μητσοτάκης, σε μια συμβολική κίνηση, επέλεξε να παραστεί ο ίδιος στη ΓΣ του Συνδέσμου, δηλώνοντας ότι στηρίζει τον αναπτυξιακό τομέα της οικονομίας, αλλά και για να προαναγγείλει τη στρατηγική του. Το χειροκρότημα ήταν έντονο, ειδικά όταν χαρακτήρισε «παράλογο» τον φόρο διαμονής, ο οποίος αναμένεται να επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου και δεσμεύθηκε ότι θα τον καταργήσει, αποκλιμακώνοντας σταδιακά και τον ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή.

Οι υπουργοί που δεν ψήφισαν

Διαπραγματεύτηκαν επί ώρες τη συμφωνία με τους δανειστές. Συμφώνησαν, υπέγραψαν και συνέταξαν το πολυνομοσχέδιο (αυτό με τα σκληρά μέτρα και τα αντίμετρα) και όμως δεν το ψήφισαν, χωρίς να έχουν καμία συνέπεια από τον Πρωθυπουργό. Τα μέλη της κυβέρνησης που πρωταγωνίστησαν στη συμφωνία αλλά δεν την ψήφισαν στη Βουλή (παρότι την υπερασπίστηκαν) είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Ο λόγος; Είναι και οι τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στη Βουλή.

Οι λαιμοδέτες του κ. Τσίπρα

Αν τελικά ο κ. Τσίπρας αναγκαστεί, όπως είπε, να φορέσει γραβάτα, τι θα κάνουν οι υπόλοιποι συριζαίοι υπουργοί που δεν φορούν γραβάτα νομίζοντας ότι έτσι εμφανίζονται στον κόσμο πιο αριστεροί ή πιο ακτιβιστές; Πότε, για παράδειγμα, θα φορέσει γραβάτα ο Νίκος Παππάς που τώρα προθυμοποιήθηκε να αγοράσει μια κόκκινη γραβάτα στον κ. Τσίπρα; Μήπως όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ή όταν στείλουμε κάποιον έλληνα αστροναύτη από το κοσμοδρόμιο της Καλαμάτας; Ο Πάνος Σκουρλέτης πότε αλήθεια θα τη φορέσει; Οταν δεν πουληθεί η ΔΕΗ; Οι δε περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προτού γίνουν βουλευτές φορούσαν γραβάτες και τις πέταξαν ακολουθώντας τη συνήθεια του αρχηγού τους;

***

Εκείνο όμως που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να μη φορά γραβάτες, αλλά διαθέτει κάμποσες στο σπίτι του. Προϊόντα δώρων. Φαίνεται όμως ότι ο Πρωθυπουργός το διασκεδάζει επειδή δεν φορά γραβάτα και λέει και αστειάκια. Το 2015 δήλωσε ότι θα φορέσει γραβάτα μόνο «όταν κουρευτεί το χρέος» και ήταν ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος εμφανιζόταν στις Συνόδους Κορυφής και στις επίσημες εκδηλώσεις χωρίς γραβάτα. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε αστειευτεί με αυτή τη συνήθεια του έλληνα πρωθυπουργού τον Μάιο του 2015, όταν πήρε τη γραβάτα του και την έβαλε μπροστά από το πουκάμισο του Πρωθυπουργού. Τον Φεβρουάριο του 2015, μία γραβάτα έκανε δώρο ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στον έλληνα πρωθυπουργό. Αλλά μη νομίζετε πως η γραβάτα του κ. Ρέντσι ήταν καμιά μεταξωτή ιταλική γραβάτα από αυτές που θέλεις έναν ολόκληρο μισθό για να την αγοράσεις. Του δώρισε μια γραβάτα με σήμα την ιταλική προεδρία, πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα την κρατήσει απλώς για ενθύμιο.

HeliosPlus