Κυριολεκτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα (στη φωτογραφία με τον Σι Τζινπίνγκ) και τους δύο Νίκους υπουργούς (Κοτζιά και Παππά) πέταξε από το Πεκίνο με προορισμό την Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας και επρόκειτο να προσγειωθεί στην Αθήνα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Μεταφορικά όμως ο κ. Τσίπρας πέταξε δύο φορές από τη… χαρά στο Πεκίνο. Η πρώτη ήταν όταν στο επίσημο δείπνο των ηγετών ο (πανίσχυρος) πρόεδρος της Κίνας του έκανε ένα νεύμα να καθίσει δίπλα του. Ενα καθαρό νεύμα που το είδαν όλοι, κυρίως ο πρόεδρος Ερντογάν, αλλά και ο πρόεδρος Πούτιν. Ηταν όλοι οι ηγέτες παρόντες και όμως ο πρόεδρος της Κίνας επέλεξε τον κ. Τσίπρα να του κάνει παρέα στο δείπνο…
nnn
Η δεύτερη φορά που στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού σχηματίστηκε ένα πλατύ χαμόγελο (σε αυτό το επίσημο δείπνο) ήταν όταν ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε να κλείσουν με ομιλίες τους το γεύμα μόνο τρεις ηγέτες. Τους δύο τους επέλεξε με ιστορικά και οικονομικά κριτήρια και τον κ. Τσίπρα τον επέλεξε ως… τιμώμενο πρόσωπο. Συγκεκριμένα, επέλεξε να μιλήσει ο πρόεδρος της Ιταλίας λόγω… Μάρκο Πόλο (ας μην ξεχνάμε ότι οι εκδηλώσεις ήταν για τον Δρόμο του Μεταξιού), ο πρόεδρος του Πακιστάν ως οικονομικός εταίρος της Κίνας στην Ασία, και ο κ. Τσίπρας. Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ενθουσίασε τους Κινέζους (μαζί και τον πρόεδρό τους που τον χειροκρότησε) μόλις είπε ότι οι Βυζαντινοί ήταν αυτοί που έφεραν το μετάξι από την Κίνα στην Ευρώπη μέσα στις… κάσες τους.


Τα καθαρά χέρια του Πρωθυπουργού

Προτού σας αναφέρω και τους άλλους λόγους που ο Πρωθυπουργός εγκατέλειψε το Πεκίνο ικανοποιημένος, παρότι στην Αθήνα ανακοινώνονταν τα σκληρότατα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία, θα σας περιγράψω ένα περιστατικό που άφησε… άφωνο τον Πούτιν. Στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν στο Μέγαρο Ηγετών (που είχε παραχωρήσει η κινεζική ηγεσία για τους ξένους ηγέτες), ο κ. Τσίπρας έφθασε καθυστερημένος. Οχι για πολύ, μόλις δύο-τρία λεπτά. Αντί όμως να κατευθυνθεί στην αίθουσα όπου τον περίμενε καρτερικά ο κ. Πούτιν (να σημειώσω ότι δεν του αρέσει καθόλου να τον στήνουν), πήγε σε μια διπλανή αίθουσα, με τον ρώσο πρόεδρο να αναρωτιέται πού πήγε ο έλληνας πρωθυπουργός. Σε λίγο εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας επιδεικνύοντας τα χέρια του: «Πρόεδρε Πούτιν, πήγα να πλύνω τα χέρια μου προτού έρθω σε εσάς» του είπε, με τα γνωστό ύφος που λέει συνήθως τα αστειάκια. Ολοι βεβαίως γέλασαν. Εν συνεχεία έγινε και η (τυπική χειραψία) με τους «δικούς» του στην Αθήνα να διερωτώνται εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να πλύνει πρώτα τα χέρια του και μετά να πιάσει τα χέρια του κ. Πούτιν ή (το σκέφτηκαν και αυτό) έκανε ό,τι ο… Πιλάτος με το «νίπτω τας χείρας μου». Ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα.
nnn
Αυτό όμως που ικανοποίησε περισσότερο τον Πρωθυπουργό είναι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Κίνα. Πρωταγωνιστής της υπογραφής της κύριας συμφωνίας, αυτής που έκανε την Κίνα επενδυτικό εταίρο με την Ελλάδα, ήταν ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Πρόκειται για μια συμφωνία με την οποία οι κινεζικές επενδυτικές εταιρείες θα δίνουν προτεραιότητα στις όποιες επενδύσεις κάνουν στην Ελλάδα. Αλλά πέραν αυτού και επιχειρηματίες υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες. Οπως μία για τα ενεργειακά ύψους 2-3 δισ. ευρώ ή μια άλλη για τηλεπικοινωνίες ύψους 500 εκατ. ευρώ.


Πρώτη φορά χειροδικία

Αφησα τελευταίες τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής με πρωταγωνιστή τον (πολύ) Ηλία Κασιδιάρη και που συνιστούν τη μετάβαση σε μια νέα φάση των προκλητικών πρακτικών και συμπεριφορών των χρυσαυγιτών που προσιδιάζουν στις πρακτικές και συμπεριφοράς της νύχτας. Αυτό φυσικά δεν είναι περίεργο. Το περίεργο είναι ότι μέχρι τώρα χειροδικία δεν είχαμε εντός της Ολομέλειας παρότι και στο παρελθόν, όπως θυμούνται όλοι, οι ασχήμιες, οι προκλήσεις, οι βρισιές και τα επεισόδια δεν έλειψαν από την πλευρά του νεοναζιστικού μορφώματος.
nnn
Η επίθεση Κασιδιάρη κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Ν. Δένδια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των υπόλοιπων κομμάτων που παρά τις διαφορές τους ομονόησαν στο ότι έπρεπε η Βουλή να μη μείνει απαθής έναντι της προκλητικής αυτής στάσης της ΧΑ. Ετσι, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έπρεπε να αποβληθούν από τις συνεδριάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου συζητούνται τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας με τους δανειστές.
nnn
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν υπάρχει βιντεοσκοπημένο το στιγμιότυπο της χειροδικίας, διότι όσοι παρακολουθούσαν την εικόνα του Καναλιού της Βουλής διαπίστωσαν ότι ακριβώς εκείνη τη στιγμή άλλαξε το πλάνο –που έδειχνε τον Κασιδιάρη και τον Δένδια να περνά από μπροστά του, με τον χρυσαυγίτη να του κάνει μια χειρονομία και να του ζητάει τον λόγο γιατί πέρασε ενώ εκείνος αγόρευε –και γύρισε αντίθετα δείχνοντας για γενική εικόνα της Ολομέλειας προς την πλευρά του προεδρείου. Υπάρχει μια γενική εντολή που έχει δοθεί στο Κανάλι της Βουλής να μη μεταδίδονται παρόμοιες ασχήμιες οι οποίες προσβάλλουν το κύρος του κοινοβουλίου και επιπλέον κάνουν διεθνώς ρεζίλι τη Βουλή των Ελλήνων.

***

Τελικά δεν υπάρχει βιντεοσκοπημένο το περιστατικό από καμία κάμερα, όπως ενημέρωσαν αρμοδίως οι υπεύθυνοι του Καναλιού της Βουλής, πράγμα όμως που ακούγεται μάλλον δύσκολο να έχει συμβεί, καθώς μεταδίδονται βιντεοσκοπημένες συνεδριάσεις και της Ολομέλειας και των Επιτροπών της Βουλής. Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι δεν βιντεοσκοπούν όλες οι κάμερες. Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που έλεγε στους δημοσιογράφους η «κόκκινη» Λιάνα Κανέλλη. Ότι «δεν θα έχουν εικόνα όταν θα χρειαστεί στο δικαστήριο»…

***

Αλλά και για την ανήκουστη εντολή να κλειδώσουν τα θεωρεία της Βουλής για να μην έχουν πρόσβαση οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν ήταν επαρκείς. Μια άποψη που κυκλοφόρησε έλεγε ότι στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής δεν επιτρέπεται η παρουσία δημοσιογράφων! Έτσι, δόθηκε εντολή από τον αξιωματικό υπηρεσίας της αστυνομικής φρουράς, να κλειδωθούν τα δημοσιογραφικά θεωρεία και όλα τα άλλα πλην εκείνων που φιλοξενούνται οι επισκέπτες μαθητές από τα σχολεία, οι οποίοι φυσικά ποτέ δεν παρακολουθούν συνεδριάσεις Επιτροπών διότι δεν επιτρέπεται, αλλά στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, από την οποία αποκλείστηκαν οι δημοσιογράφοι, οι μαθητές δημοτικού σχολείου ήταν παρόντες στα θεωρεία –δυστυχώς για αυτούς διότι έγιναν μάρτυρες μιας από τις θλιβερότερες στιγμές για τον κοινοβουλευτισμό.

HeliosPlus