Ενα νέο πολιτικό σκηνικό κυοφορείται στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και εν όψει των εκλογών στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου και στη Γερμανία στις 24 Σεπτεμβρίου. Αυτήν την Κυριακή γίνεται η αλλαγή σκυτάλης στο Μέγαρο των Ηλυσίων και αύριο Δευτέρα ο νέος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μεταβαίνοντας στο Βερολίνο. Τονίζοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει στην αναβίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στην αποκατάσταση της τόσο αναγκαίας ισορροπίας του γαλλογερμανικού άξονα, που είχε ανατραπεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτυχημένης πολιτικής του Φρανσουά Ολάντ. Μια αποτυχία την οποία αναγνωρίζει ο κ. Μακρόν και γι’ αυτό έχει θέσει ως πρωταρχικό του στόχο μια νέα πολιτική ριζικών μεταρρυθμίσεων της γαλλικής οικονομίας, παράλληλα με την αναγκαία μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με την υιοθέτηση ενός κοινού προϋπολογισμού.
Οκ. Μακρόν όμως αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστική συζήτηση με το Βερολίνο για το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει πριν από τις γερμανικές εκλογές και γι’ αυτό στη φάση αυτή θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική ανασυγκρότηση της Γαλλίας, ώστε να μπορέσει να εμφανισθεί ως ισότιμος συνομιλητής της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τον Οκτώβριο. Τώρα, αν θα το πετύχει ή όχι είναι μια άλλη ιστορία, με δεδομένες τις γνωστές αγκυλώσεις της γαλλικής κοινωνίας και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις ενός ακραίου κρατισμού. Και είναι γεγονός ότι αρκετοί προκάτοχοί του προσπάθησαν στο παρελθόν να ξεπεράσουν τα εμπόδια αυτά αλλά απέτυχαν. Η επιτυχία ή όχι τη φορά αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ικανότητά του να συγκροτήσει μια προεδρική πλειοψηφία στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα. Αντίθετα, τα πράγματα φαίνονται πιο εύκολα για την κυρία Μέρκελ καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι η επανάληψη τον Σεπτέμβριο του Μεγάλου Συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Οι σημερινές εκλογές στη Ρηνανία – Βεστφαλία, που είναι το μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο και προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, θα αποτελέσουν ίσως το βαρόμετρο για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται μόλις με μία μονάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Αντίθετα στη Βρετανία διαγράφεται ήδη ξεκάθαρα ότι η μεγάλη νικήτρια θα είναι η Τερέζα Μέι, γεγονός που θα ενισχύσει τη θέση της εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το περιώνυμο Βrexit. Ενας πρόσθετος λόγος για να λειτουργήσει και πάλι αποτελεσματικά ο γαλλογερμανικός άξονας ώστε να μπορέσει να επιβάλει μαζί με τις Βρυξέλλες τους όρους της ΕΕ στη Βρετανία. Μιας ΕΕ η οποία δεν απειλείται τόσο από τη βρετανική αποχώρηση όσο από τα γνωστά τεράστια εσωτερικά της προβλήματα, που δημιουργούν την ανάγκη για ένα νέο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις πολλαπλές προκλήσεις της σημερινής εποχής. Ορος απαραίτητος για την επιβίωσή της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ