Αν αναρωτιέστε τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία των μέτρων-αντιμέτρων την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, σας καθησυχάζω από τώρα ότι διαρροές δεν αναμένονται. Μπορεί μια κάποια παγωμάρα να επικρατεί μεταξύ των μελών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχουν πειστεί (;) ότι είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα που ψηφίζουν και ότι με τα αντίμετρα (αν τελικά εφαρμοστούν) αντισταθμίζεται το κακό κλίμα.
nnn
Κανένας βεβαίως δεν βάζει με απόλυτη σιγουριά το χέρι του στη φωτιά ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας δεν θα υπάρξει κάποια μεμονωμένη έκπληξη, αν και θεωρώ, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.
nnn
Οι συριζαίοι βουλευτές έχουν πιστέψει (μην μπορώντας να κάνουν και διαφορετικά) ότι είναι οι τελευταίες θυσίες και ότι η χώρα μετά και την εξεύρεση μιας ρύθμισης για το χρέος θα βαδίσει τον δρόμο της ανάπτυξης, θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση και θα βγει στις αγορές. Αυτό είναι το αφήγημα που επικρατεί στην πλειοψηφία και γι’ αυτό οι βουλευτές θα στηρίξουν με όλη τους τη δύναμη στη Βουλή τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση, δηλώνοντας βεβαίως ότι κανένας τους δεν νιώθει ευτυχής για αυτά, αλλά μόνο έτσι, όπως μου είπαν οι περισσότεροι, θα υπάρξει τρόπος διαφυγής από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και την επιτροπεία.
nnn
Τώρα, κάποιοι που ήθελαν να υπάρχει ως διατύπωση στο νομοσχέδιο ότι αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα απλώς… γύρισαν πλευρό και συνέχισαν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Τους προσγείωσε στην πραγματικότητα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος (και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος) ξεκαθαρίζοντας ότι ρήτρα αίρεσης των μέτρων δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο. Πάντως το «μασάζ» στο οποίο υποβλήθηκαν οι βουλευτές επί πολλές ώρες από τον κ. Τσακαλώτο, αλλά και από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, φαίνεται πως απέδωσε. Το σημαντικότερο που «έλαβαν» οι βουλευτές ήταν η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για τα αγροτικά εφόδια, ρύθμιση που μόλις έγινε γνωστή από τον υπουργό Οικονομικών έκανε τα χαμόγελα ικανοποίησης να περισσέψουν. Ειδικά οι βουλευτές της Περιφέρειας πετούν από τη χαρά τους διότι, όπως έλεγαν, έχουν πλέον κάτι να πουν στους αγρότες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Και θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στα καφενεία και στις πλατείες.
Η νέα ομάδα Τσίπρα
Νέα ομάδα μαθαίνω ότι πλαισιώνει πλέον τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Συναποτελείται από τον μέχρι πρόσφατα οικονομικό του σύμβουλο και νυν υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκο Κουτεντάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα και τον υφυπουργό αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση. Συγκρατήστε αυτά τα ονόματα και μην εκπλαγείτε με την αναβάθμισή τους στον επόμενο ανασχηματισμό.

Ο βράχος του Καραμανλή
Οι συνδαιτυμόνες του πρώην πρωθυπουργού το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην ψαροταβέρνα «Βράχος» στην Καλαμαριά έδωσαν ένα είδος… όρκου σιωπής. Και ήταν πολλοί, όλοι οι Βορειοελλαδίτες, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Μετά την παρουσίαση του γνωστού βιβλίου (που εκθείαζε τη διακυβέρνηση Καραμανλή) οι βουλευτές σκέφθηκαν να τραπεζώσουν τον Κ. Καραμανλή σε μια παραδοσιακή ταβέρνα, με μύδια, καλαμάρια και ολόφρεσκα ψάρια τα οποία «οι ψαράδες τα φέρνουν στα πόδια των πελατών», όπως αναφέρει και το σλόγκαν της ψαροταβέρνας. Οπως συμβαίνει συνήθως στα τραπέζια όπου μετέχει ο κ. Καραμανλής, επικράτησε ευθυμία. Τα ανέκδοτα έπεφταν το ένα μετά το άλλο, όπως και οι φιλοφρονήσεις προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος απολάμβανε και τη συντροφιά αλλά και το καλό ψάρι. Η ατμόσφαιρα όμως άλλαξε όταν εισέβαλε στην ταβέρνα ένας άνθρωπος κρατώντας μια… τούρτα, με αναμμένα μάλιστα τα κεράκια.
nnn
Ηταν η έκπληξη που έκαναν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στην Ελενα Ράπτη για τα γενέθλιά της. Τραγούδησαν όλοι μαζί (καθώς και ο κ. Καραμανλής) το «να ζήσεις, Ελενα…», κόπηκε η τούρτα και τρώγοντάς την ο κ. Καραμανλής… μίλησε. Αλληγορικά όπως πάντα, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μίλησε. Παρομοίασε τη ΝΔ με μια… βάρκα που σε αυτήν θέλουν να επιβιβαστούν ορισμένοι που τους χαρακτήρισε «λαθρεπιβάτες», με το «έτσι θέλω» και χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί τέτοιος συνωστισμός επιβατών που οι νόμιμοι επιβάτες της βάρκας να βρεθούν ξαφνικά μέσα στο νερό, ναυαγοί! Τι εννοούσε άραγε ο πρώην πρωθυπουργός; Μετά την αποχώρησή του από την ταβέρνα, όσοι παρέμειναν βάλθηκαν να τον ερμηνεύσουν. Το τελικό… πόρισμα που βγήκε ύστερα από αρκετή συζήτηση το έμαθα και σας το μεταφέρω: Ο κ. Καραμανλής υπονοούσε την επιχειρούμενη διεύρυνση του κόμματος προς άλλες πολιτικές κατευθύνσεις και ότι με στελέχη από άλλα κόμματα δεν θα υπάρχει χώρος για ορίτζιναλ νεοδημοκράτες (καραμανλικούς, θα πρόσθετα).

Ο «άρχοντας των δαχτυλιδιών»
Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο θα βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, μετά της συζύγου του Μαρέβα. Θα μιλήσει, μου λένε, σε βρετανικό πανεπιστήμιο για την ελληνική κρίση και το πώς μπορεί η Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά. Θα έχει την ευκαιρία να δει και την κόρη του που σπουδάζει εκεί. Προτού όμως αναχωρήσει για το Λονδίνο είχε μια συνάντηση. Επισκέφθηκε τον ολυμπιονίκη (και «άρχοντα των δαχτυλιδιών») Λευτέρη Πετρούνια και μίλησε μαζί του, καθώς και με άλλα παιδιά της ενόργανης γυμναστικής. Ηθελε να μάθει πώς μπορούν να βοηθηθούν στο άθλημα. Οσο για τον ίδιο, έλεγε σε συνεργάτες του ότι η επίσκεψή του στους πρωταθλητές γυμναστικής είναι συμβολική και «δείχνει ότι ακόμα και σε εποχές μεγάλης πολιτικής πίεσης και έντασης ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα».
nnn
Η Επιτροπή Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» σε πρόσφατη συνεδρία της αποφάσισε ομόφωνα όπως το Βραβείο για το 2016 δοθεί στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Ιωακειμίδη, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία και θα διαβαστεί μήνυμα του Κώστα Σημίτη.
Το μυστήριο με τα «χρυσά πόμολα»
Λύθηκε το μυστήριο με τα «χρυσά πόμολα». Ο επιχειρηματίας με το μεγάλο σπίτι στα βόρεια της Κηφισιάς μού είπε χαριτολογώντας να μεταφέρω στον πληροφοριοδότη συνεργάτη μου ότι έδωσε εντολή να αντικαταστήσουν τα μπρούντζινα πόμολα με ανοξείδωτα. Προφανώς για να μη γίνονται παρεξηγήσεις. Αν και οι επισκέπτες δεν πείθονται…

Επιτυχία της… Μέρκελ

Τον Σεπτέμβριο όπως όλα δείχνουν θα επιχειρηθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Αν όμως το κλίμα είναι καλό και εφόσον το χρέος χαρακτηριστεί βιώσιμο και τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα για το QE. Ενδιαφέρον είναι ότι σχεδιάζουν να επανεκδώσουν με τους ίδιους όρους το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014, όταν έγινε το πρώτο comeback, με τον τότε υπουργό Οικονομικών
Ι. Στουρνάρα.

nnn

Θα έχει ενάμιση χρόνο να λήξει, διάστημα αρκετά προβλέψιμο και το πιθανότερο η χώρα να βρίσκεται σε κάποιου είδους πρόγραμμα που θα εγγυάται τα χρήματα των επενδυτών. Αλλωστε δεν θα είναι ξανά τρελό ποσό: 1 έως 2 δισ.

nnn

Το επιτόκιο, εξαιτίας της μικρότερης διάρκειας, πιθανότατα θα είναι μικρότερο από αυτό της αρχικής έκδοσης επί Σαμαρά – Στουρνάρα. Ετσι και η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει και η Μέρκελ εν όψει εκλογών θα μπορέσει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως… success story.

nnn

Ε όχι και χούλιγκαν ο κύριος υπουργός που τόσο έχει διακριθεί για την κομψότητα των λόγων του και τα βαθύτατα χριστιανικά πιστεύω του. Τον παρεξήγησαν τον άνθρωπο. Απλώς πρόβες έκανε πώς θα αντιμετωπίσει, ως επίδοξος αρχηγός του στρατεύματος, τις προκλήσεις των γειτόνων μας.

nnn

Γιατί νομίζετε ότι χαίρεται ο Ι. Στουρνάρας; Επειδή κάποιος τον πλησίασε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, τον αγκάλιασε και του είπε: «Είστε το πιο αξιόπιστο μέλος της… κυβέρνησης». Κάτι θα γνώριζε ο Γ. Χουλιαράκης που έλεγε τις προάλλες ότι ο κ. Στουρνάρας θα διεκδικήσει μερίδιο από την επιτυχία της κυβέρνησης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ