Στον θόρυβο που έγινε στη δημόσια σφαίρα για την περίφημη τροποποίηση του Τελωνειακού Κώδικα, που «άγγιζε» και την εταιρεία ΣΕΚΑΠ υπό τη διοίκηση του επιχειρηματία κ. Σαββίδη, θα ήταν καλό να διατυπωθούν συνοπτικά οι ακόλουθες παρατηρήσεις.
Ο παραπάνω επιχειρηματίας θα μπορούσε –αν ήθελε –να ζητήσει αυτόνομα (και χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα) την ακύρωση του εξοντωτικού διοικητικού προστίμου που του επιβλήθηκε , επικαλούμενος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «Καπετάνιος κ.ά. κατά Ελλάδας» της 30.4.2015.
Με την απόφαση τούτη είχε κριθεί ότι η επιβολή ενός σοβαρού διοικητικού προστίμου με έντονα «τιμωρητικά» χαρακτηριστικά συνιστά προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και «παραβίαση του δεδικασμένου», αν οι δράστες της λαθρεμπορίας είχαν προηγουμένως αθωωθεί αμετάκλητα από τα ποινικά δικαστήρια (όπως ακριβώς έγινε και στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ).
Κάνω αυτή την παρατήρηση, γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως –ως χρεοκοπημένη χώρα –και την επιχειρηματική δράση του κ. Σαββίδη και οποιουδήποτε άλλου επιχειρηματία που «ανοίγει» με τις επενδύσεις του θέσεις εργασίας.
Ομως αν θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή ως χώρα, είναι απαραίτητο και οι επιχειρηματίες να λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας και του ευρωπαϊκού νομικού γίγνεσθαι!
Ωστόσο τη μέγιστη ευθύνη για αυτά που συνέβησαν την έχει ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Γιατί; Γιατί δέχθηκε με την ανωτέρω τροποποίηση να αλλάξει πρόχειρα τον Τελωνειακό μας Κώδικα, επειδή θέλει απλώς να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη από αυτόν «γενιά επιχειρηματιών» (όπως βεβαίως γινόταν και στο παρελθόν).
Ξεχνά βεβαίως ο Πρωθυπουργός τον δείκτη που βάζει ο ΟΟΣΑ για τον έλεγχο της διαφθοράς. Τι λέει αυτός ο δείκτης; Σε ποιον βαθμό οι επιχειρήσεις με πολιτικές διασυνδέσεις εμποδίζουν τον ανταγωνισμό;
Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ μια δυναμική οικονομία εάν λόγω παρόμοιων «πολιτικών εμποδίων» δεν μπορούν να μπουν καινούργιοι επιχειρηματικοί παίκτες στην αγορά!
Tέλος, είναι απαραίτητο ένας επιχειρηματίας να μην αποκτά «δεσπόζουσα θέση» στην οικονομία επιδιώκοντας πέραν των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων να κατέχει και τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες και αθλητικές ομάδες.
Ας τα ξανασκεφθεί λοιπόν αυτά τα μεγέθη ο Πρωθυπουργός πριν κάνει οποιοδήποτε άλλο βήμα!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ