από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Η πρόκληση του φιλελεύθερου σοσιαλισμού

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Eναν σχεδόν αιώνα πριν ο Κάρλο Ροσέλι, σε μια εποχή κρίσης πάλι, έγραφε το βιβλίο του «Φιλελεύθερος Σοσιαλισμός» που προσπαθούσε να τεκμηριώσει ότι οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες προέρχονται από την ίδια μήτρα. Εννοούσε φυσικά τον πολιτικό φιλελευθερισμό και τον δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό σοσιαλισμό. Στην Ελλάδα φυσικά το βιβλίο, παρότι βγήκε με τη γνωστή καθυστέρηση από δύο διαφορετικούς εκδότες - Πόλις και Κούριερ -, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο.

Την επικαιρότητα του Ροσέλι επανέφερε στη μνήμη η νίκη του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές και κυρίως ο επιτυχημένος διεμβολισμός που επιχείρησε στα δύο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα. Είναι προφανές, για ορισμένους τουλάχιστον, ότι ο κλασικός πολιτικός διαχωρισμός μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς δεν ανταποκρίνεται, με τη μορφή τουλάχιστον που τον ζήσαμε ως τώρα, στις ανάγκες της εποχής. Το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο βρίσκεται σε βαθιά κρίση, το δε νεοφιλελεύθερο μοντέλο που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες αποδείχθηκε επίσης ανεδαφικό, καθώς αποδόμησε κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην ευδοκίμησε ποτέ ο φιλελευθερισμός, αλλά στην Ευρώπη τα δύο μεγάλα ρεύματα, πέρα από τις όποιες κοινές καταβολές, έχουν και παράλληλες - και όχι ασύμπτωτες - πολιτικές και ιστορικές διαδρομές. Οι διακηρύξεις του Μακρόν, όσο και να απαξιώνονται από διάφορους, προσεγγίζουν μια νέα ιστορική σύζευξη φιλελευθερισμού και μεταρρυθμιστικού σοσιαλισμού. Το στοίχημα είναι μεγάλο και οι αμφιβολίες για την επιτυχία του πολλές.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς πολιτικός, όσο αποφασιστικός και χαρισματικός κι αν ήταν, δεν κατάφερε να συγκεράσει με επιτυχία την αναγκαία για την εποχή μας οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών. Ιδιαίτερα σε μια  παγκοσμιοποιημένη οικονομία, με ένα αρρύθμιστο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το στοίχημα της οικονομικής ανάπτυξης, της δίκαιης κατανομής των πόρων και της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μια δύσκολη εξίσωση, μια τεράστια πρόκληση.

Μια πρόκληση βέβαια που ελάχιστα ως καθόλου αφορά τη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα. Εμείς συνεχίζουμε να πορευόμαστε στον αστερισμό του λαϊκισμού, της ατέλειωτης μάχης του φωτός με το σκότος, και πάει λέγοντας. Η πάλαι ποτέ ηγεμονεύουσα Κεντροαριστερά δεν μπορεί να συμμαζέψει ούτε τα ιμάτιά της, πολύ περισσότερο να ασχοληθεί με ιδεολογικές και πολιτικές συνθέσεις που υπερβαίνουν τη μάχη της καρέκλας.

Δυστυχώς για εμάς φαίνεται ότι θα ζούμε για αρκετό καιρό ακόμα στην εποχή της «μεσοβασιλείας» που έλεγε και ο Γκράμσι, όπου η παλιά τάξη πραγμάτων πεθαίνει, αλλά η νέα δεν βρίσκει τρόπο να γεννηθεί. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον στην Ευρώπη οι φερέλπιδες που διεκδικούν την ηγεμονία σε αυτή τη μεσοβασιλεία θα τα καταφέρουν, μήπως κάποια στιγμή επωφεληθούμε και εμείς...


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ποδοσφαιρική γλώσσα | 15/05/2017 18:01
  Το κείμενό σας , τεκμήριο της σχηματικότητας με την οποία προσεγγίζετε μια σύνθετη πραγματικότητα. Το πρόβλημα της σοσιαλδημοκρατίας ( στην οποία δεν περιλαμβάνεται. το γαλλικό PS που δίκαια τιμωρήθηκε για τις ανοησίες του) είναι. ότι δεν προσαρμόζεται πειστικά στο πλαίσιο της αμείλικτης παγκοσμιοποίησης . Οι δε "νεοφιλελεύθεροι " μάλλον επιβραβεύονται παρά την κατ´ εσας ( μεγάλη μπούρδα! ) " αποδόμηση κάθε κοινωνικής συνοχής.." .Σταματήστε κάποτε να κάνετε πολιτική ανάλυση με όρους ποδοσφαιρικούς.
  sr
  απάντηση03
   
   
  ποιος φιλελεύθερος σοσιαλισμός και άλλες μπούρδες ρε Σήφακα... | 15/05/2017 15:50
  εδώ το μόνο που υπάρχει είναι ο νεο-φιλελεύθερος σουρεαλισμός του Κούλη και του Χατζηαβάτη...
  α! ναι, τον στηρίζει και ο Άδωνις μαθαίνω...
  απάντηση107