Η μεγάλη νίκη του Μακρόν, δίνει ελπίδα στην Γαλλία, την ΕΕ και την Ελλάδα.

Βέβαια, προκαλεί μελαγχολία το γεγονός, ότι, τόσο ο Τσιπρας, όσο και ο Μητσοτάκης, εμφανίζονται δικαιωμένοι, παρ’ ότι ο πρώτος υποστήριξε τον Μελανσόν και ο δεύτερος τον Φιγιόν.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ούτε στιγμή, ότι, ο δρόμος της Ελλάδας, είναι δύσκολος και πρέπει να τον διαβούμε εμείς, χωρίς αυταπάτες.

Η εκλογή Μακρόν, αλλά κυρίως η επιτυχία του στην Γαλλία, θα κόψει κάποιες επικίνδυνες στροφές, αυτού του δρόμου.
Οι σημερινές εκλογές της Γαλλίας, ήταν οι πιο κρίσιμες, μετά τις πρώτες, της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, γιατί η Γαλλία, η Ευρώπη και όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος, είναι σε οριακή εποχή.

Μετά το BREXIT και την εκλογή Τραμπ, είναι η πρώτη ουσιαστική ανάσχεση, της συντηρητικής αναδίπλωσης.

Οι εκλογές της Γερμανίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη είναι σημαντικές, γιατί θα διαμορφώσουν τους οριστικούς συσχετισμούς, στην ΕΕ.

Οι εκλογές της Γαλλίας όμως, είναι πιο σημαντικές, γιατί στην Γερμανία οι δύο κυρίαρχοι υποψήφιοι, παρά τις διαφορές τους, είναι Ευρωπαϊστές.

Μόνο η Γαλλία, με το μέγεθος και το ιστορικό της βάρος, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ισορροπία στην Ευρωζώνη, να μοιραστεί τις ευθύνες με την Γερμανία, για να στηρίξουν αποτελεσματικά και τις αδύναμες χώρες.

Για να μπορέσει όμως η Γαλλία, να επηρεάσει τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και να δημιουργήσει με την Γερμανία, ένα δημιουργικό άξονα για την ΕΕ, πρέπει να δώσει γρήγορα δυναμισμό και εξωστρέφεια, στην Γαλλική οικονομία, διαφορετικά θα βουλιάξει, όπως με τον Σαρκοζί και τον Ολάντ και η Γερμανική ηγεμονία θα ισχυροποιηθεί.

Ο Μακρόν, πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, το πολύ σε ένα χρόνο, διαφορετικά θα αποτύχει, όπως και οι προκάτοχοί του.

Αυτό, θα είναι κακό για την ΕΕ, αλλά και την ίδια την Γερμανία, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, πολύ περισσότερο, θα είναι κακό για την Ελλάδα.

Στοίχημα πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.