Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) όταν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου για να μιλήσει δεν ήταν τα καλωσορίσματα στα ελληνικά των φοιτητών και φοιτητριών («Γεια σας, καλώς ορίσατε» –με άψογη προφορά) αλλά η αποκάλυψη που του έκανε ο πρύτανης για το πανεπιστήμιό του. Του είπε λοιπόν ότι στόχος του πανεπιστημίου είναι να… παράγει διπλωμάτες και πως έως τώρα έχουν αποφοιτήσει 400 διπλωμάτες που βρίσκονται στις κινεζικές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο και στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Του είπε ακόμα ότι στο πανεπιστήμιο διδάσκονται 84 γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική.
nnn
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει την ομιλία του στα ελληνικά και πρόσεξε ότι στην πρώτη σειρά των ακροατηρίου δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικά αυτόματης μετάφρασης. Εδειχναν δηλαδή να καταλαβαίνουν τι ακριβώς έλεγε ο κ. Τσίπρας (και γι’ αυτό τους συνεχάρη). Εκεί όμως που ο Πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε ήταν όταν άκουσε την πανεπιστημιακή χορωδία να του τραγουδά (χωρίς μουσική), επίσης στα ελληνικά, το «Ενα το χελιδόνι» του Μίκη Θεοδωράκη. Σιγοτραγούδησε και αυτός μαζί με τη χορωδία αλλά δεν είχε μαζί του τη σύντροφό του Μπέτυ (Περιστέρα) Μπαζιάνα, παρά μόνο τους υπουργούς που τον συνόδευαν. Η κυρία Μπαζιάνα είχε μείνει στο ξενοδοχείο, μελετώντας το πρόγραμμα που δημιούργησε η φιλοξενούσα χώρα ειδικά για τις συζύγους των ηγετών.


Οταν το Ποτάμι συνεδριάζει

Συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Στ. Θεοδωράκης και μαζεύτηκαν καμιά δεκαπενταριά νοματαίοι για να αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι τα λεγόμενα αντίμετρα του νομοσχεδίου. Τώρα θα πείτε πού βρήκε τους 15 τη στιγμή που το κόμμα του έχει μόνο έξι βουλευτές (οι υπόλοιποι έφυγαν για άλλα κόμματα ή έμειναν ανεξάρτητοι). Προφανώς για να φαίνονται πολλοί συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΟ και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και ακολούθησε μια ζωηρή συνεδρίαση, τόσο ζωηρή ώστε δεν ελήφθη απόφαση.
nnn
Ολα άρχισαν όταν ο βουλευτής Σπ. Δανέλλης (που οι κακές γλώσσες λένε ότι φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά προς το παρόν παραμένει μόνο το φλερτ) είπε ο άνθρωπος την πρότασή του. Δηλαδή να ψηφίσει το Ποτάμι τα αντίμετρα. Τι ήθελε να την πει; Πετάχτηκε σαν ελατήριο ο Γ. Αμυράς (να σημειώσω ότι είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) και του έκανε δριμύτατη παρατήρηση: «Τι είναι αυτά που λες. Αν ψηφίσουμε τα αντίμετρα είναι σαν να νομιμοποιούμε έσοδα από… ληστείες». Αυτό το τελευταίο όντως ήχησε παράξενα και ο κ. Αμυράς ανέλαβε να το εξηγήσει. Αφού, είπε, παίρνουν χρήματα από τους φορολογουμένους είναι σαν να τους ληστεύουν. Αλλά ο κ. Δανέλλης επέμεινε στην πρότασή του, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο Σπ. Λυκούδης: «Δεν μας λες, ρε μεγάλε» (τον προσφώνησε) «εάν ψηφίσουμε τα αντίμετρα είναι σαν να ψηφίζουμε τα μέτρα» και εν συνεχεία παρενέβη και ο Γρ. Ψαριανός ο οποίος ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή Αμυρά, με τον κ. Θεοδωράκη να αναγνωρίζει ότι «οξύνθηκαν τα πνεύματα» και τελικά να επαναληφθεί η συνεδρίαση, ώστε να αποφασίσουν τι θα γίνει με ηρεμία. Είπε πάντως ότι η άποψή του είναι να μην ψηφιστούν τα αντίμετρα, πλην όμως απόφαση δεν ελήφθη.
nnn
Για να ξέρετε εδώ και καιρό οι συριζαίοι προσπαθούν να ρίξουν δίχτυα στους βουλευτές του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων ώστε τουλάχιστον να ψηφίσουν τα αντίμετρα. Εως τώρα χωρίς επιτυχία. Ο μεν Β. Λεβέντης λέει ότι εάν ψηφίσουν οι βουλευτές του τα αντίμετρα τότε είναι σαν να επέρχεται ο πολιτικός του θάνατος, οι δε «ποταμίσιοι» μάλλον θα αποφασίσουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Και μιας ο λόγος για τον κ. Λεβέντη, σας πληροφορώ ότι ακόμα δεν έχει συνέλθει από την πόρτα που έφαγε από τον κ. Τσίπρα. Θυμάστε, τότε που ψήφισε τον εκλογικό νόμο και εν συνεχεία κάλεσε το ζεύγος Τσίπρα στο σπίτι του για να τους μαγειρέψει η γυναίκα του. Ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση (ούτε καν του τηλεφώνησε για να δικαιολογηθεί) και έτσι ο κ. Λεβέντης ακύρωσε μόνος του το γεύμα προς τον Πρωθυπουργό και τη σύντροφό του.


Συνωστισμός… διαστημανθρώπων

Φιλοδοξίες για το Διάστημα δεν έχει μόνο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς (ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα μάλλον για να ενημερωθεί για το διαστημικό πρόγραμμα των Κινέζων) αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Πριν από λίγες ημέρες ο ΕΒΕΑ συμμετείχε σε ημερίδα για τη… διαστημική πολιτική που διοργάνωσαν το Αστεροσκοπείο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε ως ειδήμων προκαλώντας εντυπώσεις καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχε ασχοληθεί με το Διάστημα. Ενα ενδιαφέρον σημείο της εκδήλωσης ήταν ότι απουσίαζε από τα πάνελ των ομιλητών η εγχώρια αεροδιαστημική βιομηχανία –στην οποία είχε νωρίτερα αναφερθεί εκτενώς ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Το άλλο ενδιαφέρον που εντόπισα ήταν ο εκπρόσωπος εταιρείας που αναλαμβάνει δορυφορικά έργα του Δημοσίου. Αλήθεια, συμμετέχει στο ΔΣ της εν λόγω εταιρείας υψηλόβαθμο στέλεχος του Αστεροσκοπείου; Και έχει όντως συγγένεια πρώτου βαθμού με τη διοίκησή της; Και μετά σου λένε δεν υπάρχουν UFO στην Ελλάδα.

HeliosPlus