Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσο στοίχισε στους φορολογουμένους το περιβόητο Ινστιτούτο Φλωρεντίας, το πόρισμα του οποίου το χρησιμοποιούσε ο Νίκος Παππάς (φωτογραφία) περίπου ως «Ιερό Ευαγγέλιο», προσπαθώντας με αυτό να πείσει ότι μόνο τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια χωρούν στην Ελλάδα, αλλά ήρθε το ΕΣΡ για να καταρρίψει μετά πολλών επαίνων τη θεωρία του. Μια θεωρία και μια εμμονή του κ. Παππά που ταλαιπώρησε χιλιάδες εργαζομένους και ανάγκασε υποψήφιους καναλάρχες σε εξευτελισμό κλείνοντάς τους επί ημέρες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για να πλειοδοτήσουν σε έναν διαγωνισμό που τελικά αποδείχθηκε… πέτσινος (τελευταίως το «πέτσινος» έγινε της μόδας, μέχρι και ο Πρωθυπουργός το χρησιμοποιεί). Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου κλήθηκαν σε ακρόαση τα μέλη του ΕΣΡ, ειπώθηκε ότι αν ήταν στο χέρι των μελών του ΕΣΡ (που διορίστηκαν, να σημειώσω, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) θα παραχωρούσαν άδειες για εννέα κανάλια και αν η ΕΡΤ «τακτοποιούσε» καλύτερα τις συχνότητές της ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε… 11.
nnn
Βεβαίως το κυριότερο ερώτημα που απηύθυναν οι συριζαίοι βουλευτές προς τα μέλη του ΕΣΡ ήταν γιατί αργούν να πάρουν απόφαση. Μα γιατί βιάζονται τόσο; ήταν η παρατήρηση που έκαναν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην βεβαίως του (πολύ) Κασιδιάρη που έδειχνε να αδιαφορεί για το τι γίνεται γύρω του και έκανε το σόου του επειδή δεν «παίζουν» τη Χρυσή Αυγή τα κανάλια. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι οι πάντες θυμήθηκαν τις παραινέσεις του Νίκου Παππά (στο περιστύλιο της Βουλής αλλά και στις ανά την Ελλάδα περιηγήσεις του) προς τα μέλη του ΕΣΡ να τελειώνουν γρήγορα με τις άδειες (εννοούσε πάντοτε τις τέσσερις άδειες). Να σκεφθείτε ότι η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοφιλοπούλου ρώτησε τα μέλη του ΕΣΡ γιατί καθυστερούν να καθορίσουν τις τηλεοπτικές άδειες και χωρίς να περιμένει απάντηση απάντησε μόνη της στην ερώτηση που έκανε: «Μήπως καθυστερείτε για να γίνει η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση;». Οι βουλευτές της ΝΔ Ι. Τραγάκης και του ΠαΣοΚ Α. Λοβέρδος έκαναν λόγο για πιέσεις που δέχονται τα μέλη του ΕΣΡ από τον Νίκο Παππά για να εκδώσουν πιο γρήγορα τις άδειες. Και ξέρετε ποιους λόγους προέβαλαν οι του ΕΣΡ για την καθυστέρηση; Πρώτον, γραφειοκρατικές διαδικασίες και, δεύτερον, τη νομολογία που υπάρχει στις χώρες της ΕΕ, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.


Η αγωνία των βουλευτών για τα μέτρα

Συμβαίνει το εξής περίεργο με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Αν και δεν γνωρίζουν ακόμη το πλήρες περιεχόμενο της συμφωνίας, και οι δύο ομάδες άρχισαν τις περιηγήσεις, οι μεν του ΣΥΡΙΖΑ για να τη στηρίξουν, οι δε της ΝΔ για να την καταψηφίσουν. Το πιο παράξενο είναι ότι ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει το κείμενο (αποτελούμενο από 43 σελίδες), που είναι στα αγγλικά, και δεν έκαναν καν τον κόπο να το μεταφράσουν, να δουν τι λέει, ή τι θα ψηφίσουν. Εκτός αν ξέρουν από τώρα ότι διαβάζοντάς το θα… φρικάρουν με τα μέτρα που ζητούνται και σου λένε «άσε, θα τα ακούσουμε στη Βουλή».


Ποιος φοβάται τον Καμμένο;

Οσοι νομίζουν ότι υπάρχει ένα είδος προσέγγισης ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ και στον Π. Καμμένο (αποβλέποντας στην επόμενη ημέρα των εκλογών) μάλλον κάνουν λάθος. «Γαλάζιοι» βουλευτές μού εξήγησαν ότι όταν και όποτε προσεγγίζουν τον υπουργό Αμυνας το κάνουν για λόγους καθαρά ρουσφετολογικούς. Για μετάθεση δηλαδή κάποιου φαντάρου ή αξιωματικού και τίποτε άλλο. Ασε που φοβούνται μήπως πέσουν στην αντίληψη της Ντόρας Μπακογιάννη και ποιος την ακούει. Πολιτικές συζητήσεις όμως δεν υπάρχουν, βεβαιώνουν. Θέλετε ένα παράδειγμα; Πολύ ενοχλήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ για ένα νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση (ήδη αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια») για την «Ταυτότητα Φύλου» (αυτό που προβλέπει ανάμεσα στα άλλα ότι μπορείς να κρατήσεις μυστική την όποια αλλαγή φύλου έκανες από τον σύζυγο σε περίπτωση γάμου). Το θεωρούν ανήθικο, εκτός ελληνικής παράδοσης και χριστιανικών ιδεωδών, και σκοπεύουν βεβαίως να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή. Για να μην ψηφιστεί όμως, πρέπει να συναινέσουν και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ (τους συριζαίους τούς θεωρούν σίγουρους πως θα το ψηφίσουν). Πώς όμως θα πεισθεί ο Πάνος Καμμένος; Εμαθα ότι την πρωτοβουλία την πήρε ένας τομεάρχης της ΝΔ, που έδωσε το νομοσχέδιο σε έναν επίδοξο υποψήφιο της ΝΔ και προσωπικό φίλο του Καμμένου, υπογραμμίζοντάς του παράλληλα με κόκκινο μελάνι τα αντιχριστιανικά σημεία, και του είπε: «Πες του ότι είναι ντροπή αν το ψηφίσει».


Ο θηλυκός Αδωνις

Την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου την αποκαλούν στη ΝΔ «θηλυκό Αδωνι». Λένε ότι τελευταίως συμπεριφέρεται όπως ακριβώς και ο Αδωνις Γεωργιάδης. Επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών, κάνει περιοδείες ανά την Ελλάδα και προσπαθεί να πείσει (νεοδημοκράτες) ότι δεν πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα. Τόλμησε και πήγε στο άντρο των καραμανλικών στις Σέρρες και έβαλε στη θέση του τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής Αντρους Ανσιπ. Ο φινλανδός επίτροπος έκανε για τη Μισέλ ένα ασυγχώρητο λάθος. Τόλμησε να δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την… οικονομία. Και τα άκουσε για τα καλά.

HeliosPlus