Από υπουργός Οικονομικών, έγινε τραπεζίτης και εν συνεχεία πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν. Και μάλιστα χωρίς να διαθέτει δικό του κόμμα. Κάποιες ομοιότητες υπάρχουν και με τον ημέτερο Ι. Στουρνάρα (φωτογραφία). Ηταν υπουργός Οικονομικών, «προβιβάστηκε» (γιατί περί προβιβασμού πρόκειται) σε κεντρικό τραπεζίτη και μετά τι; Τον ρώτησα ευθέως εάν έχει ενθαρρυνθεί με την εκλογή του Μακρόν. Γέλασε και είπε: «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική και επιμένω σε αυτό, η πολιτική είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου». Και πρόσθεσε: «Καλά είμαι εδώ, καλύτερα δεν γίνεται». Είδατε; Γι’ αυτό λέω ότι είναι προβιβασμός από υπουργός Οικονομικών να γίνεις κεντρικός τραπεζίτης. Ασε που σκέφτεται να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία γιατί, σου λέει, όταν έρθει η ώρα της ανανέωσης της θητείας, άλλοι μπορεί να βρίσκονται στην κυβέρνηση. Το θέμα όμως δεν είναι απλό, έχει και τις προεκτάσεις του…
nnn
Κατά μία εκδοχή η επίθεση που δέχεται τελευταίως ο κ. Στουρνάρας από τον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και από τους ΑΝΕΛ) έχει να κάνει με τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Δεν είναι λίγοι οι Συριζαίοι (ίσως και μερικοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου) που πιστεύουν ότι ο Στουρνάρας μπορεί να ηγηθεί ενός κεντροαριστερού σχηματισμού, ο οποίος κάποια στιγμή να αντιπαρατεθεί με την Αριστερά. Κατά μία άλλη εκδοχή ο κ. Στουρνάρας μπορεί να αποτελεί την εφεδρεία ενός αντισυριζαίικου σχήματος. Οπως και να ‘χει το πράγμα ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι οι επιθέσεις που δέχεται θα συνεχιστούν στο αμέσως προσεχές διάστημα για πράξεις που είχε κάνει κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών. Πώς θα αμυνθεί; Μαθαίνω ότι θα παρουσιάσει ένα σωρό νόμους ψηφισθέντες από τη Βουλή, λέγοντας ότι εάν κάποιοι θεωρούν σκάνδαλο την εφαρμογή των νόμων, αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει ήταν να αλλάξουν τον νόμο.


Ποιος θυμάται τα capital controls;

Ας πάμε όμως στις αρμοδιότητες του κ. Στουρνάρα (ως κεντρικού τραπεζίτη) γιατί αυτές έχουν περισσότερο ενδιαφέρον. Τον ρώτησα ευθέως τώρα που έκλεισε η συμφωνία της β’ αξιολόγησης πότε θα αρθούν τα capital controls. Η απάντησή του απογοητεύει, δείχνοντας ότι δεν έχει σχέση η αξιολόγηση (και τα μέτρα που ακολουθούν) με την άρση ή όχι των capital controls: «Δεν μπορώ να προβλέψω πότε θα αρθούν τα capital controls. Θα εξαρτηθεί ο χρόνος άρσης τους ανάλογα με τις εξελίξεις, δηλαδή τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, σταθεροποίηση της οικονομίας και πολλά άλλα». Αυτά είπε για να συμπληρώσει ότι αυτή την περίοδο το μόνο που του ζητήθηκε είναι να συνταχθεί ένας «οδικός χάρτης».
Οι απεσταλμένοι του Κυριάκου

Εάν αυτό δεν είναι άνοιγμα στους καραμανλικούς, τότε ποιο είναι; Μαθαίνω ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις απεσταλμένους στη Θεσσαλονίκη στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο Βελλίδειο. Ενα βιβλίο που δίνει εύσημα στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κ. Καραμανλή. Πέραν των άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεων που έγιναν από καραμανλικούς ειδικά για αυτή την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει στη Θεσσαλονίκη τον Λ. Αυγενάκη και τον επί του Τύπου του Μακάριο Λαζαρίδη καθώς και έναν τρίτο συνεργάτη του για να βρεθούν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό. Τώρα δεν ξέρω εάν θα αποτελούν την «τιμητική φρουρά» ή για να παρακολουθήσουν ποιοι θα πάνε και τι θα πουν.


Σαν μια γροθιά

Την Τρίτη το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να εξηγήσει στους βουλευτές του ότι δεν πρέπει να ψηφιστούν ούτε τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία ούτε τα λεγόμενα αντίμετρα. «Μόνοι τους τα συμφώνησαν, μόνοι τους να τα ψηφίσουν» θα τους πει. Θέλει, όπως μαθαίνω, η ΝΔ να εμφανιστεί προς τα έξω σαν μια γροθιά και δεν θα συγχωρήσει αυτή τη φορά ούτε απουσίες ούτε επιστολές πρόθεσης ψήφου.
Ο Καμμένος και η μειονότητα

Ακόμα στη ΝΔ συζητούν την τηλεοπτική συνέντευξη του Πάνου Καμμένου την περασμένη Κυριακή. Τη βλέπουν και την ξαναβλέπουν και κρατούν και μάλιστα σημειώσεις. Μία σημείωση που κράτησε ο Δ. Σταμάτης (και την κοινοποίησε αμέσως στο Διαδίκτυο) είναι ότι σε κάποια αποστροφή του λόγου του ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στα Σκόπια είπε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι… Αλβανοί. Ακόμα γελάει ο γαλάζιος βουλευτής.

HeliosPlus