Γυαλίζοντας τη Φεράρι
Καλοκαίριασε απότομα, δεν έχω διάθεση ούτε για δουλειές ούτε για γραψίματα. Εχω αποπροσανατολιστεί, αποκαιροποιηθεί μάλλον, δεν ξέρω τι εποχή είναι. Ερχόταν και παλιότερα από Μάη το καλοκαίρι, αλλά ξέραμε γιατί: για να μας βασανίσει όσους δίναμε Μάιο πανελλαδικές –αλλά τώρα πήγαν Ιούνιο οι εξετάσεις, δεν έχει κανέναν λόγο να μας βασανίζει ο Μάης.
l Ισως ανέβηκε η θερμοκρασία από τη φωτιά που έπιασε στο «Χίλτον» και είδε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βγαίνει «λευκός καπνός». Καίγονταν οι συντάξεις εκείνη την ώρα –και οι άντρες συνταξιούχοι έχουν λευκά μαλλιά.
Πάντως, για να το αναγγέλλει επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλήθεια θα είναι πως τέλειωσε η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση –άρα εκλογές δεν θα γίνουν, τις γλιτώσαμε. Οι συριζαίοι νιώθουν πως πήραν παράταση ζωής, οι νεοδημοκράτες πως τους πήραν τη γλυκιά μπουκιά της εξουσίας από το στόμα.
Είναι σημαντικό ότι πήραν παράταση ζωής οι συριζαίοι –θα εμφανιστεί ο Παύλος Πολάκης με δικό του συνεργείο να τους γιατρέψει οριστικά. Με αναισθησιολόγους, ειδικευόμενους, βοηθούς, νοσοκόμους –όλη την κουστωδία που πήρε στη Σαντορίνη και στη Ζάκυνθο.
Και με το νυστέρι στο χέρι. Από μία επέμβαση σε κάθε υπουργό και η κυβέρνηση θα πάρει εμπρός –ο Πολάκης γιάτρεψε τη Λυδία Κονιόρδου που τη μία ημέρα ζήτησε να κηρυχθούν διατηρητέα τα ερείπια του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και την επομένη την ανακάλεσε. Τη νύχτα που μεσολάβησε, τη χειρούργησε ο Πολάκης.
Πενήντα είναι οι υπουργοί, έναν την ημέρα να χειρουργεί, σε δύο μήνες θα έχει τελειώσει η δοκιμασία μας. Αρχές Ιουλίου η κυβέρνηση θα πετάει· για το πώς θα προσγειωθεί μετά δεν ξέρω –μάλλον πάνω στα κεφάλια μας πάλι.
l Λόγω καλοκαιριού δεν έχω διάθεση να ασχολούμαι με τον κήπο. Κάθομαι με τις ώρες και πλένω, σκουπίζω, γυαλίζω τη Φεράρι μου –και μετά γυαλίζομαι πάνω της, γιατί καθρέφτη την κάνω με την περιποίηση. Και είναι άλλο πράγμα να γυαλίζεσαι σε τέτοιον καθρέφτη –σε δείχνει πιο όμορφο, πιο έξυπνο, πιο δυνατό ακόμα και από τον καθρέφτη του Βαρουφάκη.

Η Ιζαμπώ έγινε έξαλλη όταν την είδε:
Μα, πήρες Φεράρι, είναι δυνατόν;
Τι να έκανα, να αφήσω να μου πάρει η Εφορία τα λεφτά από τον λογαριασμό; Δεν διάβασες ότι κάνουν ντου σε 800 λογαριασμούς κάθε μέρα;
Μα, μου είπες ότι την πλήρωσες την Εφορία…
Κάτι θα έβρισκαν αυτοί ότι τους χρωστάω… Δεν υπάρχει ατομικός τραπεζικός λογαριασμός πια, όλοι ανήκουν στην Εφορία εξαιρούνται αυτοί που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Εχουμε κομμουνισμό δηλαδή; Τι θα απογίνουμε εμείς οι πριγκίπισσες;
Τι σε νοιάζει τι κάνουν αυτοί; Εγώ θέλω πριγκιπέσα από τον Περαία μέσα, να ‘χει χρήμα με ουρά…
Τιμές λειψάνου
Την καλόπιασα και της πέρασε –και από τότε, όλο βόλτες θέλει. Εχει βαρεθεί τις άμαξες με τα άλογα. Οταν μάλιστα έμαθε ότι η μηχανή της 812 Superfast Φεράρι μου είναι 800 άλογα, τρελάθηκε: αν τα είχαμε τότε, θα είχαμε διώξει τους Βυζαντινούς από τον Μυστρά και ο Παλαιολόγος δεν θα είχε ισοπεδώσει τη Γλαρέντζα –την Κυλλήνη, θέλω να πω.
Δεν της απάντησα γιατί είναι ευαίσθητο θέμα ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος· πρέπει να βγουν τα νέα βιβλία της Ιστορίας, να ξέρω ποια είναι η εθνική πολιτική επί του θέματος.
l Κυριακή, ψηφίζουν στη Γαλλία –ο Μανώλης Μακρόν είναι σίγουρος πρόεδρος, το θέμα είναι η διαφορά που θα έχει. Ε, αυτή τη διαφορά δεν θέλει να την κάνει μεγάλη ο Μελανσόν, κάλεσε τους ψηφοφόρους του απλώς να μην ψηφίσουν Μαρίν Λεπέν –δηλαδή, λευκό ή αποχή· κάτι είναι και αυτό πάντως.
Η τελευταία δημοσκόπηση δίνει 62-38, καλό είναι. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων απορρίπτουν τη Λεπέν. Ας είμαστε ευχαριστημένοι.
l Αν ζούσε η Ρωμαία Flavia Iulia Helena Augusta, στα καθ’ ημάς Αγία Ελένη, και ερχόταν στη χώρα μας, δικαίως θα έπρεπε να γίνει δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους. Αλλά το υποτιθέμενο λείψανό της –κατά πάσα πιθανότητα υπολείμματα κάποιας αιγυπτιακής μούμιας από αυτές που εμπορεύονταν οι πανούργοι βενετσιάνοι έμποροι –γιατί δικαιούται τέτοια τιμή την άλλη Κυριακή, που θα το φέρουν από τη Βενετία;
Μάλλον επανέρχεται το μεσαιωνικό εμπόριο λειψάνων, ημερολόγιό μου. Βέβαια, ελεύθερη οικονομία έχουμε, όποιος θέλει μπορεί να φέρνει ό,τι του αρέσει και να μαζεύει χρήματα –αλλά ακόμη και ο Σώρρας που έφερε 600 δισεκατομμύρια, δεν διεκδίκησε για αυτά «τιμές αρχηγού κράτους».
Ποιος εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους αποφάσισε να αποδοθούν τέτοιες τιμές; Ο Πρόεδρος; Ο Πρωθυπουργός; Δεν σκέπτονται το μέλλον τους οι προεδρεύοντες και κυβερνώντες; Διότι ποιοι αρχηγοί κρατών θα έρχονται να τους βλέπουν, όταν θα τους ενημερώσουν οι εδώ πρεσβευτές ότι θα γίνουν δεκτοί με «τιμές λειψάνου» ή «τιμές αναπτήρα Ιεροσολύμων»;
Δεν σκέπτονται το μέλλον οι πολιτικοί μας –ας πούμε, όταν γίνονται καπνός όχι μόνο οι συντάξεις αλλά και τα 38 εκατομμύρια πρόστιμο που είχαν επιβληθεί στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη, δεν σκέφθηκαν ότι θα ντουμανιάσει όλη η χώρα; Είναι και η ζέστη, ασφυξία θα πάθουμε.
l Εχουμε και πολλά φρικτά εγκλήματα τον τελευταίο καιρό: από τυφλό, από γιατρό, ενώ κάποιος μποντιμπίλντερ δολοφονείται μπροστά στο άτυχο παιδί του. Είναι σύμπτωση; Φταίει η άνοδος της θερμοκρασίας, το πρόωρο καλοκαίρι; Ή μήπως φταίει το ντουμάνιασμα που μας έχει απορρυθμίσει;
Πριν από τρία χρόνια ξέραμε ότι φταίει το μνημόνιο –εκείνη τη μακρινή εποχή για όλα το μνημόνιο έφταιγε. Τώρα με το τρίτο, που είναι αριστερό και ηθικά ανώτερο και μεγάλη νίκη του λαού και της δημοκρατίας, πρέπει συνεχώς να αναρωτιόμαστε ποιοι είμαστε και πού πάμε.
Το μόνο βέβαιο είναι πως είμαστε φορολογούμενοι, πως η κυβέρνηση απαλλοτριώνει τις καταθέσεις και μόνη λύση για να τις γλιτώσουμε είναι να αγοράζουμε Φεράρι. Αρκεί ο ίλιγγος της ταχύτητας –τι σημασία έχει πού πάμε;
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Λευκός καπνός· ως προπέτασμα. Habemus γαρ memorandum – και δη quartum.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΚΑΠΝΟΣ

nnn

Μάθαμε από τον κ. Τσίπρα ότι η κυρία Μερκελ είναι μια ανοιχτόμυαλη πολιτικός και ο κ. Σόιμπλε σοβαρός και αξιοσέβαστος. Μένει να μάθουμε πως ο νεοφιλελευθερισμός είναι το κοινωνικοπολιτικό σύστημα του μέλλοντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

nnn

Δεν βλέπω συνέχεια στο παιχνίδι με τα σπίρτα τα πυρηνικά ανάμεσα στα παιδιά Τραμπ και Κιμ. Με καθησυχάζει η γνωστή θεωρία για ηγέτες-μαριονέτες και τελικό έλεγχο από τους «μηχανισμούς». Και ο χειρότερος «μηχανισμός» είναι θαρρώ ασφαλέστερος από το μεμονωμένο άτομο.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

nnn

Ουφ, το παιχνίδι «κολοκυθιά» δανειστών – κυβέρνησης τελείωσε. Η κολοκυθιά για να παράγει σπόρια που θα ψηθούν και θα μοιραστούν ως πασατέμπος χρειάζεται λίπασμα αξίας 3,8 δισ., Αλέξη, μεγάλε κηπουρέ.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

Σπολλάτη του! Εκεί που περιμέναμε ότι ο Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα θα γινόταν πιο μαλακός, έγινε πιο Τούρκος. Ο Αλλάχ να του βάλει μυαλό – ντόμπρα πράματα.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΣΥΝ ΘΕΩ

nnn

Αφορολόγητο 5.681 ευρώ – Euclide, αυτό το 1, τι το λες; Και για πουρμπουάρ, λίγο είναι…
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM

nnn

Μπλέξαμε «με τα βάτα» και «θα κλείσουν τα μοναστήρια με τον ΕΝΦΙΑ» κατά τον κ. Ιερώνυμο. Μήπως μας εγκατέλειψε ο Θεός της Ελλάδας για τις λυκοφιλίες Ιερώνυμου – Τσίπρα «που κάνει τον σταυρό του» και ανάβει λαμπάδες;
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΠΑΧΤΙΤΗΣ

nnn

Αυτή τη φορά στάθηκε συνεπής στις υποσχέσεις του. Είπε θα κάνει στροφή 360 μοιρών και την έκανε, έστω και με καθυστέρηση 18 μηνών. Κι εσείς οι αμαθείς τον κοροϊδεύατε…
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ