Η χαρμόσυνη είδηση προέκυψε απροειδοποίητα, το βράδυ της Πέμπτης.
Μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα του Διαστήματος», ο αρμόδιος υπουργός Παππάς ανακοίνωσε ότι «τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαστημική πολιτική».
Αναθάρρησα. Οχι μόνο επειδή έμαθα ότι επιτέλους η χώρα διαθέτει διαστημική πολιτική. Αλλά κι επειδή αντιλήφθηκα ταυτοχρόνως τη βαθύτερη σημασία της δήλωσης του Πρωθυπουργού ότι «τα καλύτερα έρχονται!».
Πράγματι έρχονται. Διότι σύμφωνα με τον υπουργό Παππά μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος θα ξεκινήσει «η αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων» –υποθέτω ύστερα από γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας.
Γεγονός που αποδεικνύει ότι κακώς κατηγορούσαν τον Παππά ότι ήθελε να γίνει καναλάρχης. Απλώς ο άνθρωπος έχει χούι να μοιράζει άδειες.
Μόλις λοιπόν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, θα ξεκινήσει (σύμφωνα με τον νόμο) «η καταχώριση διαστημικών αντικειμένων» –γεγονός που με κάνει να πιστεύω ότι την επόμενη φορά ο κ. Σαββίδης θα προσγειωθεί στην Αθήνα με διαστημόπλοιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό το ζητούμενο είναι «η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου κανόνων και προϋποθέσεων», διότι διαφορετικά εμείς οι Ελληνες θα κουτουλάμε μεταξύ μας στο Διάστημα και θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαστημικών ατυχημάτων.
Ασε που μπορεί να φάμε στο κεφάλι και κανέναν μετεωρίτη!
Το δυστύχημα είναι ότι όλη αυτή η κοσμογονία πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Την επισκίασε προφανώς η πανευρωπαϊκή επιτυχία της Αχτσιόγλου, η οποία δήλωσε ότι «κατορθώσαμε να καταστήσουμε το θέμα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα κεντρικό σημείο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης».
Πραγματικά. Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ανω-Κάτω Βυρτεμβέργη, όλοι γι’ αυτό μιλούν!
Να φανταστείτε ότι εκεί που ο Μακρόν είχε πάρει στην τηλεόραση αμπάριζα τη Λεπέν, εκείνη του πέταξε δολοφονικά:
Και για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα; Τι έχεις να πεις;
Κόκαλο ο Μακρόν. Δεν το είχε προβλέψει; Δεν είχε προετοιμαστεί; Δεν πήρε σοβαρά την Αχτσιόγλου; Αγνωστο.
Καλά να πάθει όμως. Και τώρα δεν ξέρει πού να κρυφτεί.
Να φανταστείτε ότι ετοιμάζεται να του στείλει διαστημόπλοιο ο Παππάς για να τον σώσει αλλά ακόμη δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον πιλότο του κ. Σαββίδη!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ