Να λοιπόν που η Βουλή για μία ακόμα φορά θα παρουσιάζει σε λίγες ημέρες την εξής εικόνα:
Οσοι δεν ήθελαν τα μέτρα –εν προκειμένω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ –να τα ψηφίζουν και όσοι ζητούσαν να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές για να κλείσει η «ρημάδα η αξιολόγηση», δηλαδή οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, να τα καταψηφίζουν.
Αν αυτό δεν είναι πολιτική… σχιζοφρένεια, τι άλλο μπορεί να είναι; Ωστόσο αυτή η στάση εξηγεί επακριβώς για ποιον λόγο η χώρα μετά την επταετία των μνημονίων (στις 5 Μαΐου συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από την τραγωδία της Marfin) παραμένει σε κρίση και η κοινωνία βιώνει την πιο δύσκολη καθημερινότητα και μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε –ατυχώς –να δικαιολογήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές με τις οποίες δεν κρύβει κανένας μας ότι δεν συμφωνούμε. Ωστόσο το κάνουμε, καθώς η τεχνική του προγράμματος έχει μια διαρκή απειλή. Αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομική ασφυξία».
Η επιχειρηματολογία του είναι σχεδόν ταυτόσημη με τα επιχειρήματα που πρόβαλαν όλοι οι προηγούμενοι, και ειδικά η πρώτη κυβέρνηση των μνημονίων του Γιώργου Παπανδρέου και εν συνεχεία της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Σε αυτό που έχει δίκιο ο κ. Τζανακόπουλος, και ίσως το μόνο που θα έπρεπε να υποστηρίζει, είναι ότι η συμφωνία αποτελεί κλειδί για να ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε μόνοι το χρέος.
Αυτό θα ήταν αρκετό… Και θα αποτελούσε συνάμα τον κορμό της κριτικής στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος, παρότι επιθυμούσε σφόδρα και διαδήλωνε πως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα.
Γιατί; Προφανώς γιατί δεν τα διαπραγματεύθηκε ο ίδιος. Ούτε τα μέτρα ούτε τα… γλυκαντικά, δηλαδή τα αντίμετρα με τα επιδόματα στα παιδιά, στους νέους επιστήμονες και τις μειώσεις φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων και τον ΕΝΦΙΑ που τοποθετούνται για το 2020.
Ετσι όμως δεν πάει η χώρα μπροστά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ