Σταγιαχώματα
Πέταξε ο Μπούφος την Τρίτη, έκανε αυτοψία, με πήρε αμέσως τηλέφωνο:
–Λέει αλήθεια η Ιζαμπώ, δεν έχουν βάλει ακόμα ονόματα.
–Τις είδες όλες, είσαι σίγουρος;
–Απολύτως!
Και έτσι συνέχισε αυτός πετώντας προς ταγιαχώματα του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης με πρωτεύουσα τα Λεχαινά, ιστορική πρωτεύουσα τη Βάρδα, πήρα και εγώ το αυτοκίνητο Τετάρτη απόγευμα και κατηφόρισα –εγώ από τούνελ που ο Σπίρτζης θέλει να τα βαφτίσει Ανδρέας Παπανδρέου, Κωστής Στεφανόπουλος, Καπετάν Νικήτας, Καπετάν Πετμεζάς και άλλα ηρωικά δεν περνάω.
Και αν πεταχτεί το φάντασμα του Αντρέα και ρωτήσει «λέγε γρήγορα, τι ψήφισες το 1990;», τι θα πω; ΠαΣοΚ βέβαια, για να με αφήσει να περάσω. Και θα με περιμένει στο επόμενο ο Στεφανόπουλος να μου πει «ΠαΣοΚ, έτσι –όχι ΔΗΑΝΑ· γύρνα πίσω στον αρχηγό σου!». Αλλά και αν υποθέσουμε ότι γλιτώνω από αυτούς, με περιμένουν τα χειρότερα με τους καπεταναίους, γιατί έχουν ντουφέκια και σπαθιά αυτοί. Και σε περίπτωση αμφιβολιών εφαρμόζουν τη σοφή τακτική των καπεταναίων: «πρώτα τους κρεμάμε, μετά τους ρωτάμε» –καλύτερα να σκοτώσεις φίλο παρά να γλιτώσει εχθρός.

Αλλωστε στον πόλεμο και στην πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι. Σκότωνε πριν σε σκοτώσουν λοιπόν. Ξεκινώντας από τον πατέρα σου –όπως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αλέξη Αλαβάνο.
Ας αφήσω τα μακάβρια, τέτοιες ημέρες γιορτινές –κερδίσαμε στη Γαλλία! Ο Μανώλης Μακρόν τα κατάφερε, τρώει τη σκόνη μας τώρα η Μαρίν Λεπέν. Γιατί τρέχαμε και εμείς μαζί του, συνοδοιπόροι –πρέπει να ενημερώσω τον Μανώλη ότι τον στήριξα και να υπαινιχθώ «μνήσθητί μου όταν έλθης εν τη προεδρία σου»· όλο και κάποια θεσούλα θα περισσεύει στα υπόγεια του Μεγάρου των Ηλυσίων. Τόσοι και τόσοι χώρεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου που είναι και πολύ μικρότερο.
l Θα γίνω «Καρανίκας του Μακρόν» –γιατί όχι; Μπορεί η καριέρα να είναι χολέρα αλλά η δουλειά δεν είναι ντροπή.
Εκείνος ο Ζαν-Λικ Μελανσόν πρέπει να το είχε πιστέψει βαθιά πως θα κερδίσει, αλλιώς δεν εξηγείται η συμπεριφορά του, να μην τον νοιάζει αν θα κερδίσει η Μαρίν Λεπέν και να λέει «ψηφίστε κατά συνείδηση». Είχε σκεφθεί: «εδώ έγινε ο Τσίπρας πρωθυπουργός, να μη γίνω εγώ πρόεδρος;». Και θα ζει όλη την υπόλοιπη ζωή του με το σύμπλεγμα του απολύτως αποτυχημένου: «ακόμα και ο Τσίπρας… και εγώ τίποτα… τόσο άχρηστος είμαι;».
Αλλά πάει και στο πονηρό ο νους μου: να θέλει στην πραγματικότητα να κερδίσει η Λεπέν για να συγκυβερνήσει μαζί της –εκείνη πρόεδρος, αυτός πρωθυπουργός. Οπως Τσίπρας – Καμμένος, με αντιστροφή αξιωμάτων.
Ευτυχώς για τη Γαλλία που υπάρχει ο Μανώλης, ημερολόγιό μου…
l Μην το ξεχάσω να το σημειώσω: καλός ο νέος δρόμος Κορίνθου – Πατρών, δεν λέω. Αλλά δεν μπορείς να τρέξεις με περισσότερα από 200 χιλιόμετρα, θα σε πετάξουν έξω οι στροφές. Είναι για μικροαστικά αυτοκίνητα, όχι για τη Φεράρι μου –α, ναι, ξέχασα να το γράψω: άνοιξα το Taxis, είδα τα εισοδήματα, είδα και πόσα πρέπει να πληρώσω –και με αυτά που έμεναν αγόρασα Φεράρι· μαύρη, κόκκινη έχει και η κουτσή Μαρία, πια.
Κυβερνήτες και συγκυβερνήτες
Ως την Τετάρτη 3 Μαΐου τελειώνει η διαπραγμάτευση, διαβάζω. Αυτή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης έλεγαν δημοσίως πως έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο –«πάμε χαμένοι αν κλείσει η αξιολόγηση Μάιο-Ιούνιο» είχε πει ο πρώτος, «καλύτερα μια κακή συμφωνία τώρα» είχε πει ο δεύτερος.
Ε, τους άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας και αποφάσισε να τους εξηγήσει ποιος είναι το αφεντικό στον ΣΥΡΙΖΑ, ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα. Η διαπραγμάτευση θα τελειώσει όταν το αποφασίσω εγώ, διαμήνυσε. «Θα πέσει ο ρυθμός ανάπτυξης, θα κοστίσει δισεκατομμύρια στην οικονομία» είπαν εκείνοι. «Και τι σας νοιάζει εσάς, δικά σας είναι;».
Δεν είναι δικά τους –και έτσι η αξιολόγηση θα κλείσει Μάιο-Ιούνιο και όλοι πλέον ξέρουμε ποιος είναι αρχηγός.
l Η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να εξηγήσει ποιος αρχηγεύει στο ΠαΣοΚ: κατάργησε όλα τα υπόλοιπα όργανα του κόμματος πλην του εαυτού της. Θα κάνει συνέδριο το φθινόπωρο και αναλαμβάνουν διάφορες επιτροπές που θα διορίσει η ίδια.
Θύμωσε, όπως ο Τσίπρας, γιατί της θύμισαν ότι στο συνέδριο που την εξέλεξαν πρόεδρο είχαν επίσης ψηφίσει να διοργανωθεί ανοιχτό συνέδριο της Κεντροαριστεράς για την ίδρυση νέου κόμματος και εκλογή της ηγεσίας του. Αντ’ αυτού, η Γεννηματά διοργανώνει συνέδριο της ΔΗΣΥ, με διορισμένους συνέδρους, που θα ψηφίσει μόνο διακηρύξεις και θα επικυρώσει τη δική της ηγεσία.
Δίκιο είχε να θυμώσει –τι θέλουν τέλος πάντων αυτοί οι νεαροί, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, και επικαλούνται αποφάσεις συνεδρίων; Τι καλύτερο μπορούσε να υπάρχει στην Κεντροαριστερά από τη συγκυριαρχία των ευγενών οίκων Παπανδρέου και Γεννηματά; Το ίδιο δεν συμβαίνει και στη ΝΔ με τους οίκους Καραμανλή – Μητσοτάκη;
Οπως τα βρήκαμε θα τα αφήσουμε –δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς έδωσε να καταλάβουμε ποιος συγκυβερνά τη χώρα: επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Λιάπη και του δήλωσε πως «η Εκκλησία υπήρξε πάντα για τη ΝΔ εθνικός εταίρος και κοινωνικός σύμμαχος, ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος» –κομματικός ήθελε να πει αλλά έκανε σαρδάμ από τη συγκίνησή του. Επομένως, δεν βλέπει για ποιον λόγο να γίνει χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους. Εχει απόλυτο δίκιο.
Και ο Γιώργος Παπανδρέου που, ως αντιπολιτευόμενος πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είχε δηλώσει πως είναι υπέρ του χωρισμού, τι κατάλαβε; Λίγους μήνες μετά είπε πως το θέμα δεν είναι σημαντικό, μετά πως πρέπει να γίνει δημοψήφισμα –και στο τέλος, καθώς πλησίαζαν εκλογές, κάλεσε κάμερες να τον απαθανατίζουν την ώρα που κοινωνούσε σε κάποια εκκλησία.
l Οπως τα βρήκαν θα τα αφήσουν οι πολιτικοί –εγώ όμως βρήκα τον κήπο μου σε κακό χάλι τόσον καιρό που τον είχα παρατημένο και δεν μπορώ να τον αφήσω έτσι. Εχω πολλή δουλειά –και πρέπει να πάω και για πλύσιμο τη Φεράρι, για να πάμε εκδρομή απέναντι στη Ζάκυνθο.
Σε αφήνω, καλή Πρωτομαγιά να έχουμε, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Εργοδότης και αρχαιολόγων η ΔΕΗ. Λογική πρόνοια. Ας προσλάβει εγκαίρως και ιστορικούς· είναι οι μόνοι κλάδοι που θα έχουν εκεί δουλειά όταν η επιχείρηση θα αποτελεί παρελθόν.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΚΤΟΣ

nnn

Με ρητορική με άρωμα Μαδούρο (για όλα φταίνε τα διαπλεκόμενα μέντια), με τον κακό λύκο Σόιμπλε να έχει γίνει «σοβαρός πολιτικός» πλην όμως απομονώνεται, ενώ η «ανοιχτόμυαλη» Μέρκελ είναι στο πλευρό μας, με δείκτη της ευημερίας τη μεγάλη πασχαλινή έξοδο – όλα καλά και όλα ωραία στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα;
Νότιος, Γλυφάδα.

nnn

Δεν καταλαβαίνω γιατί εντυπωσιαζόμαστε από τον Αλέξη ακόμα και τώρα. Τηρεί όσα ταιριάζουν στη φιλοσοφία του: όπου με πάει ο άνεμος πάω.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ,
@GMAIL.COM

nnn

Συνέντευξη Τσίπρα (ΑΝΤ1): από την πόλη έρχομαι και στην κορυφή κανέλα. Η πλάκα είναι ότι πιστεύει ότι τον πιστεύουν.
Γ. Κ., @OTENET.GR

nnn

Ο Θεός μάς φύλαξε και δεν πέρασε ο Μελανσόν στον δεύτερο γύρο. Φαντάσου τον Τσίπρα να κάνει εντατικά μαθήματα γαλλικών για να πάει να προσφέρει τη στήριξή του….
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,
@YAHOO.GR

nnn

Το (μετεκλογικό) πρωτοσέλιδο της «Αυγής» είναι σαφές: «Οι Γάλλοι απέναντι στην Ακροδεξιά». Πλην Μελανσόν.
SO.S@COMΑΤΙΑΝΑΓΙΝΕΙ

nnn

Η Κεντροαριστερά «χτενίζεται» και οι πιθανοί μελλοντικοί ψηφοφόροι της άρχισαν να προβληματίζονται προς ποιανού μεριά να οδεύσουν. Προς Μητσοτάκη ή προς το «αριστερό μειράκιον» το οποίο έχει χάσει κάθε όριο αξιοπιστίας…
ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

nnn

Σύμφωνα με νέα στοιχεία ερευνητών, ο Αδάμ και η Εύα ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί 1) δεν είχαν ούτε βρακί να φορέσουν, 2) για φαγητό έτρωγαν ένα μήλο στη μέση, 3) τους είχαν ζώσει φίδια και 4) πίστευαν ακράδαντα πως κατοικούσαν στον Παράδεισο.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, @GMAIL.COM

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ