Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αποδεικνύεται τελικά ότι έχει αφομοιώσει πλήρως τον βασικό πυρήνα της μακιαβελικής φιλοσοφίας. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιεί οποιαδήποτε μέσα –έστω και σκοτεινά –για να πετύχει τον σκοπό του. Δηλαδή την παραμονή στην εξουσία!
Ετσι, για να αντισταθμίσει τη φοβερή επίδραση που θα έχει στον φτωχό κόσμο η περαιτέρω «βάρβαρη» μείωση των συντάξεων –κάτι που είναι μάλλον σίγουρο στην επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές -, κάνει το εξής:
Πείθει τον υπουργό Δικαιοσύνης να στέλνει σωρηδόν στη Βουλή διάφορες δικογραφίες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών του αντιπάλων (για ποικίλες υποθέσεις που ανατρέχουν στο απώτατο παρελθόν). Οι δικογραφίες τούτες μπορεί είναι «αποδεικτικά ανεπαρκείς» ή να μην εμπεριέχουν καθόλου ενδείξεις ενοχής για τα πρόσωπα στα οποία αναφέρονται (υπουργοί ή βουλευτές) ή να έχουν παραγραφεί!
Βεβαίως, υπάρχει μια σοβαρή νομική λύση που θα μπορούσε να προκύψει από μια απλή τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δηλαδή ένα τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο αποτελούμενο από ανώτατους δικαστές να αποφαίνεται για τη νομική βασιμότητα των ανωτέρω κατηγοριών, προτού οι σχετικές δικογραφίες αποσταλούν στη Βουλή.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εξεταστικές και οι προανακριτικές επιτροπές της Βουλής δεν θα χρησιμοποιούνται ως «βρώμικα οχήματα» για την ηθική και υπαρξιακή σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων (της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας)!
Ομως δυστυχώς ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δεν το θέλει αυτό. Θέλει απλώς να «προσφέρει» στους συνταξιούχους –των οποίων θα περικοπεί η σύνταξη –το εξής πανούργο ιδεολογικό αφήγημα: «Εγώ θα σας κόψω τη σύνταξη, αλλά εσείς θα έχετε την ικανοποίηση να δείτε κάποιους πολιτικούς μου αντίπαλους να εξευτελίζονται»!
Ετσι βεβαίως ο Πρωθυπουργός προσφέρει μια κάκιστη υπηρεσία στην πατρίδα, γιατί ο κόσμος λέει ότι «όλοι είναι το ίδιο» και η πολιτική ταυτίζεται ατυχώς με τη διαφθορά, την υποκρισία και τις ίντριγκες (Sandel)! Και για μία ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός φαίνεται κατώτερος των περιστάσεων!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
.