Πολύ προβληματίστηκα με τη στάση του Πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Antenna. Kαι αυτό επειδή είδα έναν Πρωθυπουργό εκνευρισμένο και έτοιμο για καβγά. Φαινόταν σαν να ένιωθε ότι αμφισβητείται ποικιλοτρόπως. Τόσο εντός του κόμματός του όσο και εκτός…
nnn
Κατά μία εκδοχή, με την τηλεοπτική εμφάνισή του θέλησε να δηλώσει ότι αυτός είναι το αφεντικό. Πήρε την υπόθεση της αξιολόγησης στα χέρια του, την υπερασπίστηκε με ένταση, θέλοντας κατά τους ερμηνευτές του να πάρει μαζί και τα κέρδη. Να μην αφήσει δηλαδή τίποτε στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και στους άλλους που, κατά μια άλλη εκδοχή, επαίρονται ότι χωρίς αυτούς δεν θα είχε προκοπή η κυβέρνηση…
nnn
Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν αυτά, αλλά από παντού έρχονται μηνύματα ότι κάτι υφέρπει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μια τέτοια συζήτηση δηλαδή…
nnn
Ορισμένοι οξυδερκείς έχουν παρατηρήσει τελευταία την υποστήριξη που απολαμβάνει γενικώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος λέγεται ότι χτίζει το δικό του κάστρο στο υπουργείο Εξωτερικών.
nnn
Οπως και να έχει πάντως, με αμφισβητίες ή χωρίς, ο Πρωθυπουργός θέλει όλο το υπόλοιπο διάστημα ως το καλοκαίρι του 2018 να απολαύσει όλα τα κέρδη της εξομάλυνσης των σχέσεων με τους εταίρους και τους δανειστές και τη σταθερότητα που θα ακολουθήσει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι πιο στενοί του συνεργάτες άρχισαν ήδη να λένε πως «τους επόμενους 14 μήνες ο κ. Τσίπρας θα έχει την πιο ήρεμη περίοδο από τότε που εξελέγη πρωθυπουργός»…
nnn
Δηλαδή ευελπιστεί πως θα είναι καιρός καρποφορίας, όπου θα κερδίσει σε δημοφιλία από την αναμενόμενη αντιστροφή των τάσεων στην οικονομία και θα μπορέσει έτσι να μεταδώσει στον κόσμο «τον μύθο του Αλέξη» που φροντίζει τον λαό και τους φτωχούς. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί να εμποδίσει την επέλαση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εξουσία.
nnn
Για τον κ. Μητσοτάκη πολλοί λένε ότι θα πρέπει να γνωρίζει πως αν δεν δημιουργήσει τα δικά του γεγονότα γύρω από την οικονομία, αν δεν κερδίσει δηλαδή τη μάχη της και δεν δημιουργήσει προσδοκίες θετικές, η αναμέτρηση με τον κ. Τσίπρα, όταν και όποτε αυτή υπάρξει, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
nnn

«Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες»
θεωρείται από δικαστικές πηγές η επιλογή για τη νέα ηγεσία στις κορυφαίες θέσεις του Αρείου Πάγου. Στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, τόσο η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου όσο και έξι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων το επόμενο δικαστικό έτος το Θέμιδος Μέλαθρον… αλλάζει –κατά κυριολεξία –σελίδα.
nnn
Μαθαίνω μάλιστα από έγκυρες πηγές ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις των αντιπροέδρων και για την Προεδρία του Αρείου Πάγου έχουν ήδη ενημερωθεί για να περάσουν από ακρόαση –κατά τις επιταγές του νόμου –από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Κάποιοι μάλιστα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, το σκέφτονται –όπως ακούγεται –πολύ σοβαρά αν και κατά πόσο πρέπει να δώσουν… διαπιστευτήρια σε εκπροσώπους του Κοινοβουλίου. Εξάλλου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, με βάση την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
nnn
Η θητεία της Βασιλικής Θάνου και των έξι αντιπροέδρων λήγει στις 30 Ιουνίου 2017. Πράγμα που σημαίνει ότι ως τότε θα πρέπει να έχει επιλεγεί η διάδοχη ηγεσία για την κορυφή της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, ύστερα από πολυετή
θητεία, αποχωρούν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα. Αν και πρόσφατα έγινε προσπάθεια από την κυρία Θάνου το όριο αυτό να… μετακινηθεί με νομοθετική ρύθμιση. Προσπάθεια που τελικά δεν απέδωσε, καθώς εκτός από τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, συνάντησε και την άρνηση των οικείων Ολομελειών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οσο για τον ή τη νέα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα. Κρίσιμο είναι αν οι αρμόδιοι θα καταλήξουν σε επιλογή Προέδρου με μονοετή ή διετή θητεία. Οι εξελίξεις, σε κάθε περίπτωση, αναμένονται με ενδιαφέρον, ενώ το ζητούμενο είναι οι όποιες επιλογές να μη φέρουν νέες φουρτούνες στη Δικαιοσύνη.
nnn
Φίλοι μου επιχειρηματίες που δεν θέλουν να αποκαλύψουν το όνομά τους (προφανώς επειδή φοβούνται τον Νίκο Παππά, μήπως και τους βάλει στο μάτι) μου λένε ότι μπορεί η αξιολόγηση να κλείνει ή να έκλεισε, ωστόσο αυτή η καθυστέρηση δημιούργησε κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, το οποίο λειτουργεί ως διαβρωτικός παράγοντας στην υλοποίηση των όποιων επενδυτικών σχεδίων βρίσκονται σε εξέλιξη. Μου λένε επίσης ότι εξάντλησε και τα τελευταία αποθέματα της ρευστότητας των επιχειρήσεων δημιουργώντας ένα καθοδικό σπιράλ στην αγορά, το οποίο τροφοδοτείται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Λειτούργησε ανασταλτικά και για τους καταναλωτές, μειώνοντας διαρκώς την καταναλωτική δαπάνη, ακόμα και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τα γαλακτοκομικά. Πέρα όμως από το κλείσιμο της συμφωνίας, απαιτείται, αναφέρουν, άμεσα επιστροφή της εμπιστοσύνης στους επενδυτές που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αλλιώς κάποιος… να βάλει το χέρι του.

Οχι όμως και… τζέντλεμαν!
Τον αντικατέστησαν στα μέσα Ιανουαρίου, στις τελευταίες κρίσεις των αρχηγών στις Ενοπλες Δυνάμεις! Αρνείται, όπως με πληροφορούν, να φύγει από το σπίτι στο οποίο διαμένει οικογενειακώς σε στρατόπεδο εντός Αττικής! Είχε ισχυριστεί –σε κάποιους συνομιλητές του –ότι δεν ήθελε να απομακρυνθεί από την Αθήνα, επειδή επρόκειτο να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια αντιπολιτευόμενου κόμματος… Αλήθεια, τώρα που φαίνεται να προχωρεί το θέμα της αξιολόγησης και να ακυρώνεται το σενάριο των εκλογών, μήπως, λένε οι συνάδελφοί του, πρέπει να το πάρει απόφαση και να φερθεί ως τζέντλεμαν;

Η αγωνία του Μπουτάρη
Τελευταίως, δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά ένας πολιτικός έρωτας γεννιέται. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης δηλώνει κατενθουσιασμένος με τον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που μου έδωσε το προσωπικό του τηλέφωνο και όταν τον καλώ σε μισή ώρα μού τηλεφωνεί πίσω». Αλλά ο κ. Μπουτάρης ανησυχεί μήπως και του τηλεφωνήσει ο κ. Τσίπρας και του παραπονεθεί γιατί σε μια συνέντευξή του ξέφυγε και είπε: «Γουστάρω ταυτόχρονα και τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, παρότι ο Τσίπρας αποδεικνύεται μαέστρος της κωλοτούμπας». Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Πρωθυπουργός δεν τον πήρε τηλέφωνο.
Ταξίδι στην Κίνα
Ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις 14 και 15 Μαΐου στην Κίνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης στο Πεκίνο για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road Forum). Eκείνο που δεν ανακοινώθηκε είναι με ποιους θα συναντηθεί ο κ. Τσίπρας και τι συμφωνίες θα υπογράψει. Από το Μαξίμου μού λένε ότι ακόμη είναι νωρίς. Ωστόσο θα υπάρξουν διμερείς επαφές ώστε κάποια συμφωνία να υπογραφεί.

nnn

Αποφασισμένη η Φώφη Γεννηματά, παρά τα όσα συνέβησαν τελευταίως στο κόμμα της, να πάει στο συνέδριο του ΠαΣοΚ σε μετεξέλιξη της παράταξης αλλά όχι, όπως λέει, με άλματα στο κενό αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες. Θέλει πρωτίστως να εξασφαλίσει τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει, όπως αναφέρει, διάλυση του κόμματος.

nnn

Η συμπάθεια του Αλέξη Τσίπρα προς την Ανγκελα Μέρκελ είναι διαρκής. Δεν είναι μόνο ότι επικοινωνεί συχνά μαζί της τηλεφωνικώς, είναι και το καινούργιο κομπλιμέντο που της έκανε από τηλεοράσεως. Από το «go back, madame Merkel», τώρα τη χαρακτηρίζει «ανοιχτόμυαλη», ενώ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από Νο 1 εχθρό του που τον θεωρούσε φρόντισε να τον… προβιβάσει σε «σεβαστό και σοβαρό».

Λίγη ντροπή!
Μαθαίνω ότι αιφνιδιαστικά η Εισαγγελία Διαφθοράς έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος που εκδίδει «έντυπα-απομιμήσεις», τα οποία απορούν γιατί δεν κλείνει ο ΔΟΛ (!!!). Η εισαγγελική παρέμβαση προκαλεί, όπως λένε νομικοί και δικαστικοί κύκλοι, πλήθος ερωτημάτων, αφού από τη μία ερευνά εάν ζημιώνονται τα συμφέροντα των τραπεζών και από την άλλη ουσιαστικά «υπονομεύει» τη διαδικασία που οι ίδιες οι τράπεζες διεκδίκησαν και πέτυχαν δικαστικά με την έκδοση της με αριθμό 963/2017 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους ως πιστωτών του Οργανισμού.
Για να διασφαλίσουν δηλαδή τα συμφέροντά τους, οι τράπεζες, μέσω του ειδικού διαχειριστή που έχει οριστεί, έχουν εφαρμόσει πιστά και κατά γράμμα την απόφαση του Πρωτοδικείου. Η χρονική συγκυρία της εισαγγελικής παραγγελίας προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς συμπίπτει με την έναρξη της διαδικασίας πλειστηριασμού του ΔΟΛ, που αποσκοπεί στο να εισπράξουν οι τράπεζες το μεγαλύτερο δυνατό τίμημα. Ο ειδικός διαχειριστής που διόρισε το Πρωτοδικείο ολοκλήρωσε το έργο του μέσα στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα τηρώντας (ως είχε υποχρέωση άλλωστε μαζί με τις τράπεζες) τα ρητά οριζόμενα στη δικαστική απόφαση και κράτησε «ζωντανά» τα μέσα του ΔΟΛ αναζητώντας υποψήφιο επενδυτή.
Και ενώ όλες οι κινήσεις των τραπεζών γίνονται αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου και της δικαστικής απόφασης, στο παρά ένα κάποιοι επιχειρούν να υπονομεύσουν τη διαδικασία με την αξιοπερίεργη παρέμβαση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, που υπερβαίνει κάθε όριο νομιμότητας και λογικής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ